ΑρκαδίαΚώστας Βλάσης: Σε πλήρη εγκατάλειψη το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας

Κώστας Βλάσης: Σε πλήρη εγκατάλειψη το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας

Την άμεση αντιμετώπιση των νέων σοβαρών ελλείψεων που προέκυψαν στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, ζήτησε ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Με την ερώτησή του ο κ. Βλάσης ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία του βιοχημικού εργαστηρίου του Κέντρου Υγείας, το οποίο έπαψε να λειτουργεί λόγω μετάθεσης της παρασκευάστριας, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, ενημέρωση ή σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας. Η πρόσφατη σχετική απόφαση της 6ης ΥΠΕ, που δεν συνοδεύεται από πρόβλεψη για αναπλήρωση, καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του βιοχημικού εργαστηρίου και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων της Γορτυνίας, που δεν μπορούν να έχουν την απαραίτητη ιατρική αντιμετώπιση. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς το Κ.Υ. Δημητσάνας εξυπηρετεί μια πολύ μεγάλη περιοχή,οι κάτοικοι της οποίας είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας.

Για τον λόγο αυτόν ο κ. Βλάσης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό να δώσει άμεση λύση στο ζήτημα της λειτουργίας του βιοχημικού εργαστηρίου στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, αλλά και να μεριμνήσει για την ενίσχυση του Κ.Υ. με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να διασφαλιστεί η εύρρυθμη λειτουργία του.

Όπως δήλωσε ο κ. Βλάσης: «Ο κάθε Έλληνας πολίτης, όπου κι αν μένει, έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μ’ αυτήν την κυβέρνηση, δυστυχώς, οι κάτοικοι της Γορτυνίας δεν μπορούν καν να κάνουν μια απλή εξέταση αίματος! Ελπίζω ο κ.Υπουργός να παρέμβει άμεσα για τη διευθέτηση του ζητήματος και να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις»

Παραθέτουμε την ερώτηση

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2018

A.Π.: 4407

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα:  Χωρίς βιοχημικό εργαστήριο το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας

Το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας αποτελεί ένα ορεινό Κέντρο Υγείας, που καλύπτει τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής με πολλά απομακρυσμένα χωριά της Αρκαδίας, των οποίων οι κάτοικοι είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια το Κ.Υ.Δημητσάνας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και ιατρικού υλικού, κατάσταση την οποία είχα επισημάνει και με σχετική ερώτησή μου (335/13-10-2016). Παρόλα αυτά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Γορτυνίας και το Κ.Υ. Δημητσάνας δέχθηκαν ένα επιπλέον πλήγμα, καθώς έχει διακοπεί η λειτουργία του βιοχημικού του εργαστηρίου. Σύμφωνα με απόφαση της 6ης ΥΠΕ η παρασκευάστρια του εργαστηρίου μετατέθηκε – χωρίς τη συναίνεση βέβαια του Κέντρου Υγείας – και μάλιστα δίχως να προβλέπεται η άμεση πλήρωση της θέσης, ώστε να επαναλειτουργήσει το βιοχημικό εργαστήριο!

 Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι της περιοχής να μην μπορούν να κάνουν ούτε μια απλή εξέταση αίματος, πόσο μάλλον να διενεργηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Με δεδομένο ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά και με γνώμονα την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής υπαίθρου και των πολιτών της,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α)  Με ποιο σκεπτικό προχωρήσατε στην εν λόγω μετάθεση, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έτσι θα πάψει η λειτουργία του βιοχημικού εργαστηρίου στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας;

β) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα το βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας;

γ) Σκοπεύετε να προχωρήσετε στη γενικότερη ενίσχυση του Κ.Υ. Δημητσάνας τόσο σε προσωπικό όσο και υλικοτεχνική υποδομή και – αν ναι – πότε και με ποιον τρόπο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα