Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑργολίδαΘεία λειτουργία στην Αγία Σοφία Ναυπλίου

Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία Ναυπλίου

Εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος, στον ανακαινισμένο βυζαντινό ιστορικό εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.  

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η θεία λειτουργία Ιερουργούντος του αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου Παπουλέση και του Ιερέως π. Διονυσίου Ταμπάκη.  Μετά το πέρας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας στα γραφικά σοκάκια του Ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου.
Την παραμονή της εορτής  Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.

hdr

Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης. Βρίσκεται στην συνοικία Ψαρομαχαλά του Ναυπλίου. Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως. Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί, οι άλλες εκκλησίες ήσαν, όπως είπαμε υπό κατάληψη και ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων γίνονταν μόνον εκτός των τειχών, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πρόνοια. Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού ο Μητροπολίτης Αργολίδος χειροθέτησε σε  οικονόμο – πνευματικό τον εφημέριο του Ι.Ν. Παναγίας Ναυπλίου π. Διονύσιο  Ταμπάκη .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα