ΆρθραΗ Σχολή Κουνγκ-Φου πρέπει να κουμαντάρει το «λιοντάρι…»

Η Σχολή Κουνγκ-Φου πρέπει να κουμαντάρει το «λιοντάρι…»

Η Σχολή Κουνγκ-Φου πρέπει να κουμαντάρει το «λιοντάρι…»

Του Γιάννη Δέδε*

Το Κουνγκ φου περιέχει πολύτιμα μαθήματα ζωής, θησαυρούς γνώσης και πραγματικές αξίες της ζωής. Πολλοί νομίζουν πως φτιάχνει βίαιη συμπεριφορά, αλλά αυτό είναι μία ακόμη ψευδαίσθηση του σημερινού νευρωτικού κόσμου που είναι βίαιος από μόνος του. Αλλά αυτό που σίγουρα κάνει, είναι να εξομαλύνει την κάθε βία που έχει ο καθένας μέσα του και να καλλιεργήσει στην θέση της τον σεβασμό, την ευγένεια, την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο ανεξαρτήτου χρώματος, κουλτούρας και καταγωγής, αξίες που σήμερα αρχίζουν σοβαρά να εκλείπουν.

Κουνγκ φου κάνεις με το σώμα σου και έτσι αρχίζεις να μαθαίνεις πως λειτουργεί αυτό, τι χρειάζεται το σώμα σου για να έχει υγεία και δύναμη και ύστερα πώς να το προστατεύεις. Φυσική κατάσταση, ευελιξία, ταχύτητα, μυϊκή δύναμη, ενστικτώδη αντανακλαστικά, ικανότητες που αναπτύσσονται από την συνεχή καθημερινή εξάσκηση. Η σωματική σου ακεραιότητα (αυτοάμυνα) έρχεται πρώτη στη λίστα εξάσκησης των μαθημάτων Κουνγκ φου.

Κουνγκ φου κάνεις με το μυαλό σου, μια δύναμη πολύ ποιο ισχυρή από τη συνολική δύναμη του σώματος. Το σώμα εκτός από το δικό του ένστικτο, θα κάνει ότι το διατάξει και το μυαλό του, ο αρχηγός του… και αν ο αρχηγός έχει ισχυρή θέληση, είναι τότε που συμβαίνουν εκπληκτικά πράγματα. Ο Νους είναι σαν έναν τεράστιο ελέφαντα. Έχει μεγάλη προϊστορία, έχει δύναμη, βάρος, όγκο και μπορεί να βγάλει εις πέρας δύσκολες εργασίες – αλλά πάντα ύστερα από την κατάλληλη εκπαίδευση. Θάρρος, επιμονή, υπομονή, θέληση, συγκέντρωση, εστίαση, είναι μερικές από τις ιδιότητες του νου / ελέφαντα που αναπτύσσονται από την εξάσκηση του Κουνγκ φου.

Κουνγκ φου κάνεις με τη ψυχή σου, με την καρδιά σου και εδώ οι δυνάμεις είναι οι ισχυρότερες από όλες. Εκτός από ελέφαντα, όλοι κρύβουμε μέσα μας και από ένα λιοντάρι. Ο βασιλιάς της ζούγκλας των συναισθημάτων μας. Ο βρυχηθμός του είναι ένα μήνυμα προς όλη την επικράτεια της ζούγκλας και ακούγεται πέραν αυτής. Τα συναισθήματα δεν εξημερώνονται, έχουν τη φύση του νερού, όταν το περιορίζεις αποκτά μεγάλη δύναμη που συνήθως καταστρέφει… όταν το ξεχνάς χάνεται, απορροφιέται, στεγνώνει και πάλι καταστροφή…

Ίσως η δυσκολότερη εργασία και ‘αποστολή» μιας σχολής Κουνγκ φου. Να κουμαντάρει αυτό το λιοντάρι των συναισθημάτων. Πως μια σχολή θα σε κάνει σίγουρο για τον εαυτό σου δίχως κομπασμό και αλαζονεία; Πως θα σου αυξήσει την αυτοπεποίθηση δίχως να γίνεις εγωιστής και υπερόπτης; Πως θα σου μάθει την Πίστη δίχως να σε κάνει πιστό; Πως θα μετατρέψει το ύπουλο μίσος σε θεραπεία Αγάπης;

Πως;

Το Κουνγκ φου έρχεται από τον πλούτο μιας κουλτούρας ανατολίτικων παραδόσεων και αρκετές φορές μας ξενίζει σε σχέση με τις «δικές μας» παραδόσεις και εδώ πρόκειται για ένα  «λεπτό σημείο». Ζούμε σε μία άλλη εποχή από όταν αναπτύχθηκαν αυτά τα συστήματα, σε άλλο γεωγραφικό και τοπογραφικό σημείο και σε τελική ανάλυση στα κύτταρά μας ρέει μια άλλη κουλτούρα από αυτή των  «συνηθειών» της ανατολής. Οπότε τι κάνουμε;

Χρειάζεται να βρούμε τη διαχρονική γνώση, το διαχρονικό μήνυμα, τη διαχρονική πληροφορία που ρέει από τότε έως σήμερα, από τους μακρινούς τόπους της Ανατολής μέχρι τον «δικό μας τόπο», εδώ και να κάνουμε τις κατάλληλες συνδέσεις… Η ανάπτυξη πολύπλευρης γνώσης, κατάλληλης γνώσης, αλλά το κυριότερο: κατανόησης της γνώσης και μιας εμπειρίας (που έρχεται ύστερα από χρόνια) του πότε και πως θα διοχετεύσεις αυτή τη γνώση, είναι τα χαρακτηριστικά μιας σχολής που αποτελείται από δασκάλους που έχουν εμπειρίες  σε όλα τα ανωτέρω ως ένα βαθμό και διαβαίνουν έναν δρόμο Αλήθειας, Αυτογνωσίας και Εξέλιξης. 

Η σωματική αλλά περισσότερο η Ψυχική υγεία είναι σήμερα απαραίτητη όσο ποτέ. Όλοι είμαστε κάτω από τον ίδιο ουρανό και αγωνιζόμαστε καθημερινά για τη βελτίωση της ζωής μας. Ας μη χάσουμε άλλο χρόνο, ας σταματήσουμε επιτέλους, να αλλάξουμε τις λανθασμένες απόψεις που έχουμε για το Κουνγκ φου, δίνοντας έτσι τη (σωστή) ευκαιρία στους εαυτούς μας να αρχίσουμε να ασχολιόμαστε με τους θησαυρούς που κρύβονται σε μία αληθινή σχολή.

*Δέδες Ιωάννης: δάσκαλος Chi kung (Qigong), Tai chi chuan & Kung fu. Διατηρεί σχολή από το 1989 – 30 χρόνια μαθήματα πολεμικών τεχνών στο Κρανίδι Αργολίδας. Δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα με σεμινάρια, διοργανώνοντας εναλλακτικές δράσεις και εκδρομές. Από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του  «Το ταξίδι μύησης του μικρού Λόχαν» και  «Οι 5 Εποχές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα