Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
ΑργολίδαΑγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων της σχολής Βυζαντινής μουσικής

Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων της σχολής Βυζαντινής μουσικής

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός έναρξης μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της σχολής και τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ο οποίος μετά το πέρας της Ακολουθίας αφού εξέφρασε τις ευχές του στους καθηγητές και τους μαθητές της σχολής, τόνισε το διαχρονικό χρέος του ανθρώπου να υμνολογεί τον Θεό και εξήρε τους καθηγητές της σχολής για το πολυδιάστατο έργο τους.
Εν συνεχεία ο Διευθυντής της Σχολής Κακούρη Γρηγόριος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδας  για την αμέριστη πατρική αγάπη και συμπαράσταση με την οποία περιβάλλει την Σχολή διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι όλοι οι καθηγητές θα συνεχίσουν να εργάζονται υπηρετώντας αυτό το διακόνημα.

Στον Αγιασμό της Νέας χρονιάς παρών ήταν και οι καθηγητές της σχολής, ο Δημήτριος Καρκαλάτος, υποδιευθυντής της σχολής και πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, ο Κωνσταντίνος Ρούτουλας, πρωτοψάλτης του προσκηνυματικού Ι.Ν Αγίου Αναστασίου και αντιδήμαρχος του δήμου Ναυπλιέων  και ο Ιωάννης Χαβιαρλής, Λαμπαδάριος του καθεδρικού Ι.Ν Αγίου Πέτρου Αργους.

Στο τέλος του αγιασμού ο Μητροπολίτης Αργολίδος έδωσε τα πρώτα διπλώματα που πήραν οι μαθητές κατά τις πρώτες απολυτήριες πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις. Σκοπός και στόχος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής είναι η καλλιέργεια του πατροπαράδοτου εκκλησιαστικού ήθους και της αγάπης των σπουδαστών προς την εκκλησιαστική μουσική, η ανάδειξη νέων ιεροψαλτών και η δημιουργία βυζαντινών χορών που θα κοσμούν τα αναλόγια των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας.

Επίσης, το ενδιαφέρον της Σχολής στρέφεται στη διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διάσωση και ανάδειξη αυτού του είδους μουσικής. 

Η διδασκόμενη ύλη είναι η καθορισμένη από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και στο τέλος της φοίτησης δίδονται πιστοποιημένοι τίτλοι σπουδών από το Υπουργείο.

Η Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος με πρωτοβουλία του Μητροπολίτης Αργολίδας ίδρυσε το έτος 2017 τη Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η έδρα της Σχολής βρίσκεται στο Ναύπλιο στο ισόγειο του κτιρίου που εκπέμπει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως, επί των οδών Ευαγγελιστρίας και Ηρακλείου, δίπλα από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, και τμήματα της Σχολής λειτουργούν επίσης στο Άργος και στο Λυγουριό του Δήμου Επιδαύρου, για άνδρες και γυναίκες και μπορούν να φοιτήσουν όσοι έχουν υπερβεί το 10ο έτος της ηλικίας τους, χωρίς νά καθορίζεται ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής.

Η φοίτηση είναι υποχρεωτική, πενταετής για απόκτηση πτυχίου, επταετής για απόκτηση διπλώματος και σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα πτυχία και διπλώματα τα οποία θα χορηγεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως θα είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.

Επίσης, από φέτος θα λειτουργήσουν τμήματα παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων στο Ναύπλιο και στο Άργος. Τα όργανα τα οποία θα διδάσκονται είναι: Βιολί, Κανονάκι, Λάουτο και Ούτι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα