ΑργολίδαΚαθήκον μας η προσφορά στην Πατρίδα

Καθήκον μας η προσφορά στην Πατρίδα

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Θεωρούν καθήκον τους την προσφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την οποία νοσταλγούν στις σκέψεις τους και αναζητούν σε κάθε τους βήμα. Όταν τους επισκέπτεται η χορωδία του ΔΟΠΠΑΤ και ακούνε το «Χαίρε Ανάπλι», τους διακατέχουν ρίγη συγκίνησης, με τα δάκρυα να κυλάνε εμφανώς στα πρόσωπά τους.
Επισκεφτήκαμε τα γραφεία τους στην Αθήνα, εκεί όπου «χτυπάει η καρδιά» των αποδήμων Ναυπλιέων και συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο τους, κ. Κώστα Κολόκα.
Το 2016, έπειτα από τις σχετικές αρχαιρεσίες ο εν λόγω δικηγόρος ανέλαβε τα ηνία της διοίκησης του Ισχυρότερου Συλλόγου, αυτού που εδώ και εβδομήντα χρόνια συσπειρώνει και ενώνει πνευματικά τους απανταχού Ναυπλιώτες, έχοντας το βλέμμα στραμμένο πάντα στην ιδιαίτερη τους πατρίδα.

Διαβάστε ως ακολούθως τι δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ναυπλιέων, «ο Ναύπλιος» Κώστας Κολόκας στον εκδότη της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κώστα Πρώιμο, για την άγνωστη σε πολλούς ιστορία τους, την «δημιουργική διαδρομή» τους μέσα στο χρόνο, για τις ουκ ολίγες σημαντικές δωρεές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τους, καθώς και για τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πότε ιδρύθηκε και πόσα μέλη απαριθμεί ο «Ναύπλιος»;
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΚΑΣ:
Ο Σύλλογος απανταχού Ναυπλιέων ιδρύθηκε το 1950, απαριθμεί περί τα πεντακόσια μέλη. Πρόδρομος της, όπως μάθαμε τελευταία από μια έρευνα, υπήρξε η «Παναυπλιακή Ένωση» που δραστηριοποιείτο από το 1930. Θα πρέπει να σταθούμε στα ιερά ονόματα που τότε υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη του Συλλόγου μας, όπως ο Ακαδημαϊκός και πολύ σπουδαίος λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης, ο βουλευτής τότε και υπουργός Τάσος Βραχνός, ο γείτονας μου στην παλιά πόλη στην «Αγιά Σοφιά» ο Στρατηγός και ήρωας του Αλβανικού μετώπου Δημήτριος Παπαδόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Πραξιτέλης Μουτζουρίδης, ο Παπαδάκης, Μπιζάνης, Μηναίος, μιλάμε για ισχυρά Ναυπλιώτικα ονόματα που κινούνταν στην κορυφή της τότε Αθηναϊκής κοινωνίας».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Μέγας ευεργέτης του Συλλόγου σας υπήρξε και ο αείμνηστος μεγαλοεπιχειρηματίας Ιωάννης Δουρούτης….
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΚΑΣ
: «Ο Ιωάννης Δουρούτης είχε τα Μεταξουργεία – εξού και η ομώνυμη ονομασία εκείνης της περιοχή στην καρδιά των Αθηνών, άφησε ένα μεγάλο κληροδότημα στο Σύλλογο, από το οποίο ο «Ναύπλιος» συνεχίζει να βρίσκεται σε μια καλή οικονομική κατάσταση, ώστε να διατηρήσει την πολύχρονη δυναμική του παρουσία στην πρωτεύουσα. Στη διαθήκη του ανωτέρω αναγραφόταν ένα μικρό τμήμα της περιουσίας του το οποίο περιήλθε στη δικαιοδοσία του Συλλόγου, μετά από άπειρους δικαστικούς και άνισους αγώνες, με αντίδικο τον Δήμο Αθηναίων.
Υπήρξε μια περιπεπλεγμένη κατάσταση η οποία στο τέλος διευθετήθηκε. Επί Δημαρχίας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο Σύλλογος κατάφερε να έρθει σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, γιατί ενώ είχαμε υπέρ μας την τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, υπήρξε μια δυσπραγία από τις καθ’ ύλιν αρμόδιες υπηρεσίες του εν λόγω δήμου».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ιστορική και πρώτη πρόεδρος του Ναυπλίου υπήρξε η αείμνηστη Χαρίκλεια Χαρτουλάρη…
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΚΑΣ:
«Πράγματι, ήταν μια πολύ δυναμική προσωπικότητα, δραστήρια και αεικίνητη, με σημαντική δράση και στην Αθήνα και στο Ναύπλιο, ενώ ήταν κόρη του σπουδαίου Ιστορικού της Ναυπλίας Μιχαήλ Λαμπρινίδη. Πολλοί μεγάλοι διετέλεσαν πρόεδροι του Συλλόγου, όπως ο Μηναίος, ο Βραχνός, ο Στρατηγός Νίκος Χαραμής ο αδελφός του αρχιμουσικού που και ο ίδιος πολλά προσέφερε, ο Λεωνίδας Γεωργής που παρέδωσε τη σκυτάλη σε μένα και άλλοι…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Σημαντικές ανά τους καιρούς είναι οι δωρεές και οι ανιδιοτελείς προσφορές των απανταχού Ναυπλιωτών στην πόλη της καρδιάς τους…
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΚΑΣ:
«Το έργο του Συλλόγου μας από την ημέρα της ίδρυσης του δεν το γνωρίζουν πολλοί, γιατί η προσφορά στην πατρίδα μας το Ναύπλιο αποτελεί καθήκον και όχι διαφήμιση. Από πού να αρχίσει κανείς.
Το οικόπεδο που στεγάζει το νηπιαγωγείο απέναντι από το νοσοκομείο, εχαρίσθη από τον Σύλλογο Απανταχού Ναυπλιέων και ο Μανουσάκης ανέλαβε τα έξοδα της ανέγερσης. Το ψηφιδωτό του Αγίου Αναστασίου ήταν επίσης προσφορά του Συλλόγου μας, ο τότε δήμαρχος Γεώργιος Τσούρνος τοποθέτησε πίσω από την εικόνα μια αναθεματική στήλη.
Ο Δεσποτικός θρόνος της Ευαγγελίστριας είναι δωρεά του «Ναυπλίου», η πρώτη παιδική χαρά στην πλατεία του Καποδίστρια, πριν την ανακατασκευή της, ήταν επίσης προσφορά του Συλλόγου μας, έχουμε διαθέσει σημαντικό χρηματικό ποσό για την ανέγερση του Αγίου Αναστασίου, έχουμε συνεισφέρει οικονομικά για την κατασκευή του αγάλματος του Γεωργίου Μπούτου, ενώ κατά καιρούς έχουμε κάνει πολλές δωρεές και το λέω με συγκίνηση – στο γηροκομείο της πόλης μας.
Και συνεχίζουμε: Έχουμε προσφέρει οικονομικά στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, βάζοντας ένα λιθαράκι στην ανάδειξη του Πολιτισμού μας, το ίδιο πράξαμε και προς την Δημόσια Βιβλιοθήκη του ΠΑΛΑΜΗΔΗ, έχουμε στηρίξει οικονομικά και το Ίδρυμα έρευνας «Ιωάννης Καποδίστριας» και φυσικά προσφέρουμε και στην Πρωτεύουσα όπου μπορούμε όπως φάρμακα σε αναξιοπαθούντες και πρόσφυγες μέσω της ΜΚΟ «Ιατρικής Παρέμβασης».
Ωστόσο το βλέμμα μας είναι πάντα στραμμένο στην πατρίδα, ήθελα να αναφέρω όλα τα ανωτέρω, γιατί δεν είναι ευρέως γνωστά, ενώ πολλοί αναρωτιούνται που είναι αυτός ο Σύλλογος;
Ο «Ναύπλιος» έχει δώσει δείγματα αγάπης στην πατρίδα και όλους εμάς δεν μας διακατέχει το «Φαίνεσθαι αλλά το Πράττειν…»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Προφανώς είστε ο μοναδικός Σύλλογος που κινείται πέραν των ορίων της ιδιαίτερης του Πατρίδας…
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΚΑΣ:
«Πράγματι, Σύλλογος απανταχού Ναυπλιέων «ο Ναύπλιος» συγκαταλέγεται στους ιστορικότερους ενώ είναι ο μοναδικός που έχει το 90% των μελών του στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με σημαντικές πολιτιστικές δράσεις εντός και εκτός του Ναυπλίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ποια ήταν η ανάγκη που δημιούργησε τον Σύλλογό σας;
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΚΑΣ:
«Μια ήταν η ανάγκη: Η λατρεία και το πάθος των Ναυπλιωτών για την ιδιαίτερη τους πατρίδα.
Ξέρετε κύριε Πρώιμε, όταν ζεις εκτός Ναυπλίου, μακριά στην Αθήνα, ή και αλλού, βλέπεις αλλιώς «τα» της Πατρίδας…
Διότι σε διακατέχει ένα και μοναδικό αίσθημα: η νοσταλγία για το Ναύπλιο. Έχω χαρακτηριστεί από κάποιους γραφικός στο παρελθόν γιατί ανέφερα σε ομιλία μου τον όρο «των αποδήμων Ναυπλιέων», έχουμε Ναυπλιώτες στο Σύλλογο, οικογένειες παλιές της πόλης, που κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου της ομαδικής εσωτερικής μετανάστευσης συμπαρασυρόμενοι από το φαινόμενο της αστυφιλίας, πούλησαν σπίτια αρχοντικά και σήμερα δεν έχουν καμία ακίνητη περιουσία στην πατρίδα.
Μπορεί να περάσουν τρία και τέσσερα χρόνια μέχρι να καταφέρουν να επισκεφτούν το Ναύπλιο.
Για αυτούς τους ανθρώπους ο σύλλογος είναι το ίδιο το Ναύπλιο! Όταν μας επισκέπτεται εδώ, στα γραφεία μας η χορωδία του ΔΟΠΠΑΤ και αποδίδει τον ύμνο του «Χαίρε Ανάπλι» όλοι οι παριστάμενοι σηκώνονται όρθιοι και δακρύζουν; Τους λείπει η πατρίδα, γιατί δεν την ζουν στην καθημερινότητα τους».

Η ιστορική πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ναυπλιέων Χαρίκλεια Χαρτουλάρη, κατά τη διάρκεια εκφώνησης λόγου σε εκδήλωση.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Πόσες εκδηλώσεις διοργανώνετε ανά έτος;
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΚΑΣ:
«Περίπου τέσσερις με πέντε, με κορυφαία ως θεσμική εκδήλωση την εορτή του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως, η οποία διεξάγεται με πάσα λαμπρότητα στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, εκεί φυλάσσεται η εικόνα του Αγίου μας από το 1950, ένα αυθεντικό έργο του Ναυπλιώτη Καθηγητή Κατσίγιαννη. Στην ανωτέρω τελετή συμμετέχουν κάθε χρόνο όλοι οι Ναυπλιώτες ιερείς των Αθηνών, γίνεται μεγαλοπρεπής περιφορά με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Αν δεν απατώμαι, τον προσεχή Δεκέμβριο θα διενεργήσετε εκλογές. Θα θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα ως πρόεδρος του επόμενου διοικητικού συμβουλίου;
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΚΑΣ:
«Βεβαίως και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα καθώς η αγάπη μου για τον Ναύπλιο με παρωθεί να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη των όποιων σκοπών και στόχων μας. Ωστόσο όπως έκαναν και οι γηραιότεροι που παρέδωσαν σε εμάς τη σκυτάλη της διοίκησης το 2015, έτσι θα κάνουμε και εμείς, ήδη προετοιμάζουμε την επόμενη γενιά, αναμένεται να υπάρξει σημαντική ανανέωση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ερωτώντας τον δημότη του Δήμου Ναυπλιέων Κώστα Κολόκα και όχι τον πρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Ναυπλιέων, εκτιμάτε πως στην νέα τετραετία ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος θα μπορέσει να πάει την περιοχή ένα βήμα παραπέρα;
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΚΑΣ:
«Για μένα ο Δημήτρης Κωστούρος υπήρξε ένας πετυχημένος Δήμαρχος, κατά την προσωπική μου άποψη αγαπάει την πόλη εργάζεται νυχθημερόν, έχει όραμα για αυτήν και τον δήμο γενικότερα, δεν εκφράζω τις θέσεις του Συλλόγου αλλά τις δικές μου, ατομικά ως δημότης, θα ήθελα να το αποσαφηνίσω αυτό. Παραλείψεις και λάθη γίνονται, αλλά ας μην κρίνουμε εύκολα όσους εργάζονται γιατί θα κάνουν και λάθη, όλοι μας κάνουμε… Αλάνθαστος είναι αυτός που μένει άπραγος… Πιστεύω ότι ο Δημήτρης Κωστούρος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερα. Εγώ, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο μου, θέλω να τον ευχαριστήσω για την έμπρακτη στήριξή του και την ανάλογη της ιστορίας του «Ναυπλίου» προβολή που μας παράσχει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που, Δήμαρχος Ναυπλιέων παρίσταται και γίνεται αρωγός σχεδόν σε όλες μας τις εκδηλώσεις, εντός και εκτός…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα