ΑργολίδαΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ: Προτεραιότητα του Υπουργού Υγείας είναι οι διορισμοί

ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ: Προτεραιότητα του Υπουργού Υγείας είναι οι διορισμοί

Δελτίο τύπου  για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού εξέδωσε το προσωπικό του Συμβουλευτικού Σταθμού ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ στο Ναύπλιο:

Επιμένει ο Υπουργός Υγείας στην αυταρχική και αναίτια κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ. Είναι η πρώτη φορά που ένας Υπουργός Υγείας  χαράσσει τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη χώρα μας, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) μέσα μια νύκτα. Παρότι, όπως ομολόγησε κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εκπρόσωπους του Οργανισμού, δεν γνωρίζει το μοντέλο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, το οποίο θέλει να καταργήσει.

Ο Υπουργός Υγείας, με την ΠΝΠ επιχειρεί να ελέγξει πολιτικά το μέχρι σήμερα αυτοδιοικούμενο ΚΕΘΕΑ, το οποίο, εδώ και 4 δεκαετίες, εκλέγει δημοκρατικά από τη βάση του το άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο. Φαίνεται ότι η προτεραιότητα του Υπουργού είναι οι διορισμοί και όχι ο διάλογος και η συνεργασία με τους φορείς απεξάρτησης για την προώθηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης σε έναν τόσο  ευαίσθητο τομέα.

Η ΠΝΠ αποτελεί ευθεία βολή στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης που προσφέρουν ποιοτική δημόσια δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις. Όπως εξήγησε ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης, το θεραπευτικό μοντέλο και το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένα. Βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των μελών σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες του Οργανισμού, με κορυφαία έκφραση την εκλογή του εθελοντικού και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης τα επόμενα χρόνια θα πληγεί ανεπανόρθωτα η θεραπευτική αποτελεσματικότατα του ΚΕΘΕΑ, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει και να δώσει λύση στο θέμα.

Εκφράζοντας την αγανάκτηση και την αγωνία τους για τις εξελίξεις, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικογένειας και της Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ υπογράμμισαν τη σημασία που έχει για αυτούς το ότι μέσα στο ΚΕΘΕΑ η φωνή τους ακούγεται και μετράει.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ δήλωσαν ότι η ΠΝΠ θίγει βαθύτατα όλους όσοι έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από τον Οργανισμό, μέλη, γονείς, εργαζόμενους και εκλεγμένα, άμισθα μέλη του ΔΣ, και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι ο Υπουργός Υγείας επιχειρεί να μετατρέψει το ΚΕΘΕΑ σε «Κέντρο Οικονομικής Διαχείρισης Εξαρτημένων Ατόμων».

Στη συνέντευξη παρευρέθησαν και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, επίτιμα μέλη του ΔΣ ΚΕΘΕΑ, εκπρόσωποι κομμάτων, πλήθος φορέων και προσωπικοτήτων, όπως το 18ΑΝΩ και το Σωματείο Yποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού του Έργου, το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων κ.λπ.

Δήλωση Διευθυντή ΚΕΘΕΑ

Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς η πρώτη ενέργεια που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση στον ευαίσθητο τομέα των εξαρτήσεων, ο οποίος πάσχει από ελλείψεις πόρων και εθνικού σχεδιασμού, είναι η απόπειρα χειραγώγησης του ΚΕΘΕΑ. Και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είναι μια οδός η οποία επιλέγεται σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Η εκλεγμένη, εθελοντική διοίκηση του ΚΕΘΕΑ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Οργανισμού, ενός Οργανισμού αντίστοιχο του οποίου δύσκολα θα βρει κανείς στην ελληνική πραγματικότητα. Το ΚΕΘΕΑ έχει τεκμηριωμένη  αποτελεσματικότητα, ανοικτή σχέση με την ελληνική κοινωνία, χρηστή διοίκηση και μια εμπεδωμένη πολιτική διαφάνειας και λογοδοσίας. Αδυνατεί να αντιληφθεί κανείς τον κίνδυνο ή τις κατεπείγουσες ανάγκες που διέγνωσε η κυβέρνηση για να προβεί, νύκτα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και μπορεί φυσικά να κάνει κανείς πολλές αβίαστες υποθέσεις για την σκοπιμότητα.

Το ΚΕΘΕΑ θα υπερασπιστεί τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του, γιατί αυτός είναι που έχει εγγυηθεί μέχρι σήμερα την επίτευξη του σκοπού του, την ποιοτική δωρεάν και χωρίς διακρίσεις δημόσια απεξάρτηση και την επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία. Για εμάς το κατεπείγον αυτό είναι.

Δρ. Βασίλης Γκιτάκος, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα