Φείδωνας Άργους: «Το ποδόσφαιρο είναι και γυναικεία υπόθεση…»

Συνέντευξη του προπονητή Δημήτρη Τότσικα στον Μηνά Π.

Το Ελληνικό Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Γυναικών ξεκίνησε το 1986 αλλά μέχρι το 1989 ως θεσμός ήταν ανεπίσημος. Η διοργάνωση δε, γινόταν από τα ίδια τα σωματεία. «Επαγγελματικό στην καρδιά» με πάθος, σκληρό χωρίς τους θεατρινισμούς του ανδρικού, οι γυναίκες παίζουν με όλη τους την ψυχή γιατί πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν. Σε μια κοινωνία Πατριαρχική γεμάτη στερεότυπα, οι αδερφές μας, οι κόρες και οι σύζυγοι μας, αποδεικνύουν ότι το να κλοτσάς το τόπι δεν είναι θέμα φύλου.

Χωρίς να έχει καμία σχεδόν προβολή από τα ΜΜΕ στην χώρα μας και γεμάτο προκαταλήψεις, το ερασιτεχνικό ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο σημειώνει ανοδική πορεία κάθε χρόνο αναδεικνύοντας νέα ταλέντα. Στο εξωτερικό, σε επαγγελματικό επίπεδο χιλιάδες φίλαθλοι γεμίζουν τα γήπεδα για να παρακολουθήσουν αγώνες. Στην Ελλάδα στον τελικό κυπέλλου το 2017 μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Φείδωνα Άργους, η συμμετοχή του κόσμου έφτασε μόλις τα 400 άτομα. Ήταν η χρονιά που η ομάδα από την Αργολίδα αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική.

Η «Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου» συνομίλησε με τον Δημήτρη Τότσικα, προπονητή του Φείδωνα Άργους ο οποίος μας μύησε στο γυναικείο ποδόσφαιρο, τους στόχους και προβλήματα των αθλητριών του.

Μηνάς Π.: Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για την προσεχή σεζόν; η άνοδος στην Α Εθνική είναι εφικτός στόχος;

Δημήτρης Τότσικας: Ο Φείδων Άργους εκπροσωπεί την Αργολίδα στις μεγάλες εθνικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου γυναικών από το 2012. Εφέτος συμμετέχει στη Β’ Εθνική Γυναικών, για τρίτη σεζόν στην ιστορία του. Κληρώθηκε στον 2ο από τους 4 ομίλους, μαζί με άλλες 7 ομάδες από την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Ο στόχος του «Φείδωνα» είναι να δώσει την ευκαιρία στα κορίτσια της ομάδας να αναδείξουν το ταλέντο τους και να αποκτήσουν εμπειρίες σημαντικές για τη συνέχεια. Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας μας είναι ιδιαίτερα χαμηλός, πολύ κάτω από τα 18 έτη. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα βρίσκεται σε μια φάση ανάπτυξης, σαφώς ανοδική.
Η Α’ Εθνική σίγουρα αποτελεί έναν σημαντικό στόχο, αλλά πρώτα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα (οργανωτικά, διοικητικά και οικονομικά) ώστε ο Φείδων να ανέβει και αυτή τη φορά να παραμείνει για καιρό στην πρώτη εθνική.
Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική μας ομάδα, τη «Δόξα Πουλακίδας», εφέτος θα συμμετέχει στη Γ’ Εθνική Γυναικών, με αποκλειστικό στόχο τη συλλογή εμπειριών, ώστε να αναδείξει παίκτριες που θα προωθηθούν στην πρώτη ομάδα, τον Φείδωνα. Αποτελείται από κορίτσια 12 – 16 ετών, με εξαιρετικό ταλέντο και λαμπρό μέλλον».

Μηνάς Π.: Πόσα παιδιά και τμήματα έχετε στην ομάδα;

Δημήτρης Τότσικας: Αυτή τη στιγμή στον Φείδωνα αγωνίζονται 20 κορίτσια και στη Δόξα 25. Σε ό,τι αφορά την Ακαδημία μας, φιλοξενεί 20 κορίτσια δημοτικού σχολείου (6 έως 12 ετών) και συνεχώς προσελκύει κι άλλα, καθώς όλο και περισσότερα κορίτσια έρχονται στην οικογένεια του Φείδωνα για να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου. Η έδρα μας είναι το ΔΑΚ Λέρνας (Κιβέρι). Τα τμήματα Παγκορασίδων (δημοτικού) προπονούνται στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «αυτενεργώ».

Μηνάς Π.: Γιατί ένα κορίτσι να διαλέξει το ποδόσφαιρο και όχι το μπαλέτο, ή τη ρυθμική γυμναστική ;

Δημήτρης Τότσικας: Οι εποχές αλλάζουν. Τα κορίτσια πλέον μεγαλώνουν διαφορετικά από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες. Διεκδικούν έναν πιο ενεργό ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι, υιοθετούν μια ταυτότητα πιο δυναμική και ανεξάρτητη. Γι’ αυτό το λόγο προτιμούν πλέον αθλήματα που τους εξάπτουν τη φαντασία και τους επιτρέπουν να είναι δημιουργικές, να τολμούν και να είναι μέλη μιας ομάδας, να αναπτύσσουν ισχυρή προσωπικότητα και όχι να εκτελούν απλά εντολές.

Μηνάς Π.: Υπάρχει κάποιο μέλος της ομάδας που είναι σε εθνική ομάδα ή αξίζει να ενταχθεί σε αυτή;

Δημήτρης Τότσικας: «Μέχρι στιγμής ο «Φείδων» έχει τροφοδοτήσει πολλές φορές τις εθνικές μας ομάδες (Κορασίδων, Νεανίδων, Γυναικών & Ενόπλων Γυναικών). Το εθνόσημο έχουν ήδη φορέσει 7 αθλήτριες της ομάδας μας (Καραγιάννη, Μαρίνη, Νεφρού, Γιαννακούλη, Λουκά, Καββαθά, Κουγιά) και σίγουρα κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί και στο μέλλον, αν κρίνουμε από το ταλέντο των μικρών αθλητριών της Ακαδημίας μας».

Μηνάς Π.: Στην εθνική ομάδα εκτός από την τιμή να φοράς το εθνόσημο, η πολιτεία δίνει κάποια πριμοδότηση για την συμμετοχή στα παιδιά;

Δημήτρης Τότσικας: Η μόνη περίπτωση στην οποία μοριοδοτούνται «ποδοσφαιρίστριες» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η διάκριση στα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα. Ήδη αρκετές αθλήτριές μας φοιτούν στα ΤΕΦΑΑ ή και σε άλλες σχολές, επωφελούμενες από αυτό το μπόνους».

Μηνάς Π.: Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ερασιτεχνικό γυν. σωματείο ποδοσφαίρου είναι η εύρεση χορηγών;

Δημήτρης Τότσικας: «Η εύρεση χρηματοδότη και χορηγών είναι ασφαλώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες. Από εκεί και πέρα, οι γυναικείες ομάδες έχουν κι άλλα εμπόδια να αντιμετωπίσουν, όπως η προκατάληψη της κοινωνίας, που θεωρεί το ποδόσφαιρο ως κατεξοχήν ανδρικό άθλημα, ή τη στελέχωση του προπονητικού επιτελείου με τα κατάλληλα άτομα».

Μηνάς Π.: Εσείς πως βρεθήκατε στο χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Δημήτρης Τότσικας: «Η δική μου ενασχόληση με το γυναικείο ποδόσφαιρο ξεκίνησε την άνοιξη του 2017, όταν δημιουργήσαμε τις Ακαδημίες κοριτσιών του Φείδωνα. Το ίδιο καλοκαίρι ανέλαβα το τμήμα Γυναικών (Α’ Εθνική), το οποίο υπηρετώ και εφέτος, για τρίτη σεζόν. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με ανθρώπους όπως τον κύριο Γιάννη Αποστολόπουλο, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στο ποδόσφαιρο της Αργολίδας και όχι μόνο, και ο Σταύρος Αλεξίου, που έχει δώσει τα πάντα σε αυτά τα κορίτσια, καθώς ήταν μαζί τους από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της ομάδας. Προσωπικός μου στόχος είναι να συνεχίσω να προσφέρω στα κορίτσια της περιοχής μας τη δυνατότητα να παίξουν το άθλημα που αγαπούν, χωρίς φόβο ή προκαταλήψεις και να τους δώσω όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να μην πάψουν να κυνηγούν τα όνειρά τους».

Μηνάς Π.: Οικονομική δυνατότητα για μεταγραφές υπάρχει, ή στηρίζεστε αποκλειστικά σε γηγενείς παίχτριες;

Δημήτρης Τότσικας: «Κατά βάση οι αθλήτριές μας είναι γηγενείς, ωστόσο ορισμένες σπουδάζουν σε άλλες πόλεις πια και κατεβαίνουν μόνο για τους αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει επαφές με παίχτριες από άλλες χώρες και είναι πολύ πρόθυμες να βοηθήσουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι το οικονομικό, αλλά το γραφειοκρατικό. Φέτος φιλοξενούμε και παίχτριες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και τους παρέχουμε τα αναγκαία ώστε να ζουν στην πόλη μας και να παίζουν για την ομάδα μας».

Μηνάς Π.: Ποια αθλήτρια θα θέλατε εκτός Αργολίδας στην ομάδα σας και ποια δική σας παίχτρια εκτιμάτε ότι έχει το ταλέντο να πάει σε μεγαλύτερο σύλλογο ;

Δημήτρης Τότσικας: «Πραγματικά πιστεύω ότι η ομάδα μας έχει ταλέντο που περισσεύει. Αυτό που θα ευχόμουν είναι να έχω όλες τις αθλήτριές μου υγιείς και πρόθυμες να ακολουθούν τις προπονήσεις, διότι οι μαθητικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους δημιουργούν προβλήματα, απολύτως λογικά και κατανοητά, καθώς το σχολείο έχει πάντα προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων ασχολιών.
Ο «Φείδων» είναι ήδη ένα μεγάλο όνομα και ένα σημαντικό και αναγνωρίσιμο brand στο χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου. Εφόσον το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι ερασιτεχνικό, δε νομίζω ότι έχουν κάτι σπουδαίο να κερδίσουν με την ένταξή τους σε έναν ακόμα μεγαλύτερο σύλλογο. Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου είναι η διερεύνηση των προϋποθέσεων για τη φοίτηση των κοριτσιών σε κάποιο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής μέσα από το ποδόσφαιρο (με αθλητική υποτροφία), κατεύθυνση την οποία ήδη μελετάμε και προετοιμάζουμε. Σας ευχαριστούμε και σας είμαστε ευγνώμονες που προβάλλετε το γυναικείο ποδόσφαιρο».

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
bias savvas
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη