Ιδού όταν έχουμε πρόβλημα με υπερβαρότητα και παχυσαρκία ένας σύντομος οδηγός.
1ον ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ
Πολλοί θεωρούν ότι χωρίς να «κόψουν» θερμίδες από το φαγητό τους, μπορούν να χάσουν τα περιττά κιλά. Είναι καλή ιδέα αν χρειάζεται να χάσουν λίγα κιλά. Οι περισσότερες έρευνες συνηγορούν ότι μπορούν να χαθούν από 1,5 έως και 3 κιλά λίπους σε 6 μήνες μόνο με την άσκηση. Οι μελέτες που ερευνούν την απώλεια λίπους από το συνδυασμό άσκησης και διατροφής με μειωμένες θερμίδες δείχνουν πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα (-7,5 κιλά κατά μέσο όρο).
Άρα καλή η άσκηση, πρώτα όμως η διατροφή.
2ον ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
Είναι η ζυγαριά εμποδίων και κινήτρων που καθορίζει αν θα ξεκινήσει κανείς μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Αυτή η ζυγαριά δεν είναι σταθερή, πρέπει να ψάξουμε ή να κάνουμε πιο πολλά ή πιο μεγάλα τα κίνητρά μας. Πολλοί σκέφτονται το πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους. Μένουν στις σκέψεις, σκέψεις που όταν δεν οδηγούν στη δράση εδραιώνουν την κακή ψυχολογία, μάς κολλάνε πίσω..
3ον ΚΑΝΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ «ΟΡΚΟ»
Γράψε το δική σου δέσμευση σε ένα χαρτί ή μοιράσου την με τον «καθοδηγητή» σου. Πολλές φορές κάνουμε σκέψεις, αλλά τις αφήνουμε να «πέσουν». Σε μια στιγμή προσωπικής φώτισης κάθισε και γράψε «εγώ ο Δημήτρης ξέρω ότι για να φτάσω το στόχο μου δεν μπορώ να τον πετύχω σε μια νύχτα». Γράφοντας κάπου κάτι συγκεκριμένο, το γραφόμενο αποκτά πιο «επίσημο» χαρακτήρα. Αυτό μπορείς να το κάνεις για οποιοδήποτε στόχο, όχι μόνο για την απώλεια βάρους.
4ον ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Σε συνέχεια της δέσμευσης που κάνουμε (3ο βήμα), καλό είναι να σκοράρουμε τον εαυτό μας. Μπορεί να ξεκινήσουμε για παράδειγμα να τρώμε ένα καινούργιο λαχανικά που δεν το βάζαμε στο στόμα μας. Αυτό αποτελεί μια 100% επιτυχία. Έτσι, η δέσμευση προχωρά, αποκτά τη μορφή μιας καθημερινής μας «δράσης».
5ον ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ… ΣΕ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙΣ
Πολλές συμβουλές γνωρίζεις ότι υπάρχουν που αφορούν το αδυνάτισμα. «Μέτρα τις θερμίδες», «κοιμήσου 8 ώρες», «μαγείρευε περισσότερο» κα.. Χμμ δύσκολο, βάζουμε πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.. Ας κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα. Ένα παράδειγμα:
Έχεις μπροστά σου τη συμβουλή του διαιτολόγου: «Κατανάλωνε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα». Μην απαντήσεις αμέσως ναι ή όχι. Κάνε τη δεύτερη πιο αργή σκέψη και βαθμολόγησε μεταξύ 1-10 τη βεβαιότητα με την οποία μπορείς να πετύχεις το στόχο 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα για τον επόμενο μήνα.
Οπότε, στην ερώτηση:
«5 φρούτα και λαχανικά/ ημέρα;», η απάντηση σου μπορεί να είναι «χμμ, εντάξει 7 μέρες το μήνα»,
Οπότε η επόμενη εύλογη ερώτηση είναι:
«3 φρούτα και λαχανικά/ ημέρα;», η απάντηση έστω ότι είναι «οκ 10 μέρες το μήνα». Μια ερώτηση που διαδέχεται πια είναι:
«2 φρούτα και λαχανικά;», τότε μπορεί πια η απάντηση να είναι «εντάξει, ναι.. μπορώ κάθε μέρα, ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό». Μόλις έβαλες ένα λιθαράκι, μόλις έκανες κάτι πολύ εύκολο, για σένα. Προχωράς για την αλλαγή χωρίς δισταγμό..
6ον ΚΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ
Όπως το παράδειγμα στο 5ο βήμα, κάνε το ίδιο και για άλλα τρόφιμα, κάνε το ίδιο και για την άσκηση. Τα πράγματα γίνονται μετρήσιμα και αξιολογήσιμα κι από εσένα τον ίδιο!
7ον ΜΕΤΡΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
Αν κάνεις τις δράσεις που σε ευχαριστούν είσαι καλά. Αποτέλεσμα είναι η απώλεια βάρους, η απώλεια λίπους. Οκ σημαντικά. Όμως, το καλύτερο θα είναι αν συνοδεύονται από «δράσεις» που σε κάνουν πιο χαρούμενο ή έστω πιο σταθερό. Εσύ μετράς τις δράσεις σου. Αυτές έχουν μεγάλη σημασία για σένα.
8ον ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Τα αποτελέσματα τα μετράς εσύ ή καλύτερα ο «καθοδηγητής» σου. Για να αξιολογηθούν καλύτερα πρέπει να έχει προηγηθεί η δική σου αυτοαξιολόγηση των δράσεων και των μικρών καθημερινών βημάτων που έκανες στη διατροφή σου, στην άσκηση, σε συνήθειες. Η δική σου αξιολόγηση δράσεων, ανοίγει τα μάτια του τρίτου, αυτού που σε «καθοδηγεί».
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος