
Η στήλη «Ω! Τι έμαθα» κάνει την παρθενική της εμφάνιση στις οθόνες σας. Θα προσπαθήσω να σας προβάλλω άγνωστες ή και γνωστές ιστορίες, απαντήσεις στις ερωτήσεις που σας «τρώνε χρόνια και έχετε και δεν έχετε μπει στον κόπο να ψάξετε, από μια άλλη ματιά και χωρίς να είναι αληθινή πάντα…
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Στην σημερινή ενότητα θα μιλήσουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα και θα σας παραθέσω ορισμένα άγνωστα προς εσάς θέλω να πιστεύω γεγονότα.
Το σωτήριων έτος 1889 φτάνει στην Αθήνα το «ηλεκτρικό» και κατασκευάζεται η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το πρώτο κτίριο που φωτίζεται φυσικά είναι τα Ανάκτορα, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι όντως ο Βασιλιάς ήταν πεφωτισμένος για πρώτη φορά στην κυριολεξία. Σύντομα ο ηλεκτροφωτισμός επεκτείνεται στο ιστορικό κέντρο της Πρωτεύουσας. Τον ίδιο χρόνο η τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη θα δει κι αυτή το ηλεκτρικό φως καθώς Βελγική Εταιρία αναλαμβάνει απ’ τις Τουρκικές αρχές το φωτισμό και την τροχιοδρόμηση της Πόλης.
Την ίδια χρονιά στις 11 Οκτωβρίου, στην Νέα Υόρκη ο υπάλληλος John Feeks, της “Western Union” που επιθεωρούσε τις τηλεγραφικές γραμμές έπεφτε νεκρός, έπειτα από λάθος και απειρία προφανώς αφού με μια αδέξια κίνηση έπιασε ηλεκτροφόρο καλώδιο ρεύματος. Το μόνο που «κέρδισε» ήταν να γίνει πρωτοσέλιδο στο περιοδικό “Judge” στις 26 Οκτωβρίου. Η εφημερίδα “The Times-Picayune The New Orleans Advocate”, σημείωνε: “Ο Θάνατος έρχεται μέσα στα σπίτια μας, δεν σταματάει στις πόρτες μας, αρκεί να μαγειρέψετε για να χάσετε την ζωή σας”….
Φυσικά είναι καθήκον μου να σας παραθέσω και παράξενες ιστορίες που ίσως και να μην ανταποκρίνονται και τόσο στην πραγματικότητα, όπως το θρυλικό Pony Express που ένωνε τις ακτές του Ατλαντικού με του Ειρηνικού. Γράμματα, δέματα, εφημερίδες και εμπορεύματα πηγαινορχόντουσαν από την μια άκρη της Αμερικής στην άλλη. Οι αγέρωχοι και τολμηροί καουμπόης της εταιρίας, περνούσαν από κακοτράχηλες περιοχές γεμάτο αιμοβόρους ιθαγενής ινδιάνους όπως μας δίδαξε το Χόλιγουντ για να φέρουν τον… πολιτισμό. Ο Τηλέγραφος ήταν σημαντικό πλήγμα για το Pony Express, αφού κόσμος το προτίμησε για τα μηνύματα του και το καμάκι της εποχής άνθισε σαν την Άνοιξη. Έτσι το 1861 έβαλε λουκέτο. Στην ανεργία και στο ψάξιμο δουλειάς οι κάουμπόης.
Το μεγάλο κόλπο του αιώνα όμως το πραγματοποίησε ο κλάδος που κατασκεύαζε και πουλούσε κεριά. Βλέποντας το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους με την έλευση του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε σπίτι, πετύχανε να ξαναμπούνε δυναμικά στην αγορά, αφού πρώτα εξαγόρασαν το μισό Χόλυγουντ. Σε κάθε ρομαντική ταινία, από αυτές που σπάσανε ταμεία διαχρονικά, πίεζαν πάντα να υπάρχει μια μεγαλοπρεπής σκηνή με κεράκια που φτιάχνανε ατμόσφαιρα. Με αυτή την πανέξυπνη κίνηση κέρδισαν την “αγορά των ερωτευμένων” που είναι χρυσωρυχείο.