ΆρθραΤο φάντασμα της Όπερας...

Το φάντασμα της Όπερας…

Γράφει η Μελίσσα Παπαθανασίου*

Στιγμές για όρθιο χειροκρότημα, προσμονή, θυμό, εικόνες αγωνίας αλλά και συνειδητοποίηση αποτέλεσαν τα… “πάνω και τα κάτω” αυτού του πρωτόγνωρου για όλους μήνα που έφυγε προ λίγων ημερών. Τί είχαμε – τι χάσαμε… ή καλύτερα στην μετά Κορωνοϊού εποχή, τι θα κερδίσουμε και τι θα αφήσουμε.

Όταν ήμουνα μικρή δεν είχα προσέξει ποτέ την πολυτέλεια που αναδείκνυε η έννοια της λέξης “τίμημα”. Και γράφω πολυτέλεια, γιατί περιέχει όλο τον πλούτο και το νόημα της ύπαρξης. Όλα λοιπόν έχουν ένα τίμημα. Σε κάθε εποχή, σε κάθε γενιά, σε κάθε πολιτική, σε κάθε οικονομική και κοινωνική κρίση. Και δόξα το Θεό έχουμε έως τώρα βιώσει αρκετές. Όμως ουδέποτε μέχρι σήμερα ζήσαμε κάτι παρόμοιο – εκτός αν υπάρχει αναγνωστικό κοινό από την εποχή της Ισπανικής Γρίπης* – πράγμα απίθανο..!

Σε κάτι πρωτόγνωρο, εχθρικό και ύπουλο όμως σταθήκαμε όλοι πιο ώριμοι και σοβαροί από ποτέ (ή σχεδόν όλοι). Τοποθετήσαμε και οριοθετήσαμε τις προτεραιότητες μας. Χαμογελάσαμε με μικρά πράγματα παρατηρώντας για πρώτη φορά την φύση, και εκτιμήσαμε μια απλή βόλτα στις πόλεις- φαντάσματα, μια ηλιόλουστη ημέρα. Στραφήκαμε στο “μέσα” μας γιατί απλούστατα το “έξω” μας δεν είναι προσωρινά διαθέσιμο. Γενικώς, ο μέχρι πριν και από ένα μήνα καθιερωμένος τρόπος ζωής μας έχει κατεβάσει… αυλαία.

Μέχρι την επόμενη παράσταση ,και μέχρι να προσγειωθούμε ξανά στο «Σάρλ ντε Γκολ», στο «Μαλπένσα» ή στο «JFK» θα μας λείπει η έξαψη για το ταξίδι και την πολυτέλεια που σου προσφέρει, θα μας λείπουν αγαπημένα μας πρόσωπα και θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως οι Ιταλοί είναι όντως ο ωραιότερος λαός τραγουδώντας όπερα από τα μπαλκόνια τους εμψυχώνοντας ολόκληρο τον πλανήτη.

 Οι πιο ένδοξες στιγμές μας δεν έχουν έρθει ακόμα.

«Οι πιο ένδοξες στιγμές της ζωής δεν είναι οι λεγόμενες μέρες επιτυχίας, αλλά, περισσότερο, οι μέρες εκείνες που, μετά από απόρριψη και απελπισία, αισθάνεσαι να μεγαλώνει μέσα σου η θέληση για ζωή και η υπόσχεση για μελλοντικά επιτεύγματα.»**

  • *Η Ισπανική γρίπη ήταν πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 100 εκατομμυρίων ανθρώπων ή κατ’ άλλους υπολογισμούς 50 έως 60 εκατομμυρίων ανθρώπων.
  • **Γκουστάβ Φλωμπέρ 1821-1880 Γάλλος Συγγραφέας γνωστός για το έργο του «Μαντάμ ντε Μποβαρύ»

*Η Μελίσσα Παπαθανασίου σπούδασε Αρχιτεκτονική και Δημιουργική Γραφή στο Λονδίνο.(2000-2006)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα