Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
ΆρθραΝα μην πάει χαμένη άλλη μια ευκαιρία…

Να μην πάει χαμένη άλλη μια ευκαιρία…

Του Χρήστου Καραϊσκου

Πολλά έχουν ακουστεί για τον προσφάτως ψηθισθέν νόμο για το περιβάλλον (Νόμος 4685/2020). Ας μείνουμε στις καλές ειδήσεις αυτού.

 Αυτό γιατί μεταξύ άλλων στο άρθρο 96 αυτού προβλέπεται οτι:

1. Για τους οικισμούς που εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, η οποία μεταφέρθηκε στο εσωτερικό δίκαιο με την κοινή υπουργική απόφαση 5673/400/1997 «Μέτρα και όροι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων» (Β’ 192) και βρίσκονται είτε σε περιοχή αρμοδιότητας δήμου ή ΔΕΥΑ είτε σε περιοχή αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ, η δαπάνη για την κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης της αποχέτευσης από τη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου μέχρι τη θέση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης, καθίσταται επιλέξιμη και ως εκ τούτου δύναται να χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλα προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ή μη.

2. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 1, η δαπάνη κατασκευής δεν βαρύνει τους ιδιοκτήτες των συνδεόμενων ή των μελλόντων να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης ακινήτων…”

Τι σημαίνει αυτό: Ενώ, έως σήμερα, στο έργο κατασκευής αποχέτευσης σε οικισμό πληρωνόταν από κονδύλια ευρωπαϊκά και εθνικά μόνο η τοποθέτηση του κεντρικού αγωγού και όχι των διακλαδώσεων του, με τις οποίες θα ενώνονται τα ακίνητα με αυτόν, τώρα θεωρείται ως επιλέξιμη δαπάνη και η κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης της αποχέτευσης από τη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου μέχρι τη θέση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης.

Δηλαδή όποιος θέλει να ενώσει το ακίνητο του με τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης, ενώ μέχρι σήμερα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του χωρίς καν να ερωτηθεί την ένωση αυτή, που αρχίζει από την ρυτομική γραμμή του ακινήτου του έως τον κεντρικό αγωγό, τώρα πλέον απαλλάσσεται του φορτίου αυτού, εφόσον όμως για την δαπάνη αυτή οι αρμόδιοι φορείς κινηθούν σωστά για την ένταξη της στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή σε άλλα προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ή μη.

Δεδομένου ότι στον Δήμο μας, ήτοι στον Δήμο Ερμιονίδας, είναι σε εξέλιξη το έργο της κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος, ώστε όλες οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες που έως σήμερα δεν είχαν αποχετευτικό σύστημα να αποκτήσουν, δεδομένου ότι ο εργολάβος ήδη συνεχίζει τις εργασίες αυτές, είναι ευκαιρία να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί η δαπάνη της κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης της αποχέτευσης από τη ρυμοτομική γραμμή των ακινήτων μέχρι τη θέση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης είτε από το πρόγραμμα, με το οποίο ήδη χρηματοδοτείται το έργο αυτό, είτε από κάποιο νέο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ή άλλο σχετικό.

Ας σημειωθεί οτι για πολλά νοικοκυριά η δαπάνη αυτή θα είναι δυσβάστακτη όταν θα κληθούν να την καλύψουν, αφενός λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί αφετέρου για το ότι ο κεντρικός αγωγός έχει τοποθετηθεί πολλά μέτρα μακριά από την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου τους.

Οψόμεθα.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα