Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
ΣυνεντεύξειςΟ τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τον "Γαλαξία" και το...

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τον “Γαλαξία” και το στρατόπεδο της Κορίνθου

Συνέντευξη στον Μηνά Π.

Αφού περάσαμε μια καραντίνα, ένα “Γαλαξία”… προβλημάτων και με το φυσικό αέριο σκανδαλωδώς χαμένο στο δρόμο για την Πελοπόννησο, καταγράψαμε τις αδυναμίες της Περιφέρειας και της κυβέρνησης. Κρίναμε σκόπιμο να μιλήσουμε και με την απέναντι πλευρά, για να καταγραφεί, τι θα έπραττε ο Σύριζα αν ήταν κυβέρνηση αυτές τις δύσκολες για τη χώρα μας ημέρες. Διαβάστε αποκλειστικά στην “Ενημέρωση της Περιφ. Πελοποννήσου” την συνέντευξη του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Κορινθίας, Γιώργου Ψυχογιού.

Μηνάς Π.: Πως έπρεπε να κινηθεί η κυβέρνηση στη Δομή φιλοξενίας του «Γαλαξία», ώστε να προβλεφθεί  το επικοινωνιακό φιάσκο και φυσικά η αμαύρωση της εικόνας της Ερμιονίδας;

Γιώργος Ψυχογιός: Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είχαμε επιστήσει την προσοχή της Κυβέρνησης σε χώρους που διαμένει μεγάλος αριθμός ανθρώπων χωρίς τη δυνατότητα να τηρούνται οι οδηγίες των αρχών για την κοινωνική απόσταση και τα μέτρα προστασίας. Δυστυχώς αντί να εισακούσει τις προτάσεις μας η Κυβέρνηση και να κάνει τα αυτονόητα, δηλαδή να στείλει υγειονομικό προσωπικό, να παράσχει ατομικά μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής, να κάνει δειγματοληπτικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό, να προβλέψει χώρους απομόνωσης των ύποπτων περιστατικών και να ενισχύσει τις τοπικές μονάδες υγείας. Οι αρμόδιοι Υπουργοί προτίμησαν να «προσεύχονται» να μην παρουσιαστεί κρούσμα εφαρμόζοντας ένα μοντέλο στεγανοποίησης, ο ιός όμως φάνηκε ότι μπορεί να εξαπλωθεί ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν προληπτικά μέτρα και οργάνωση, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και στην Ερμιονίδα αλλά και αλλού. Αντιμετώπισαν ένα ζήτημα που αφορά την υγεία μιας ευάλωτης ομάδας, το οποίο ανάγεται και σε ζήτημα δημόσιας υγείας, με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και αφήνοντας περιθώρια για «ανοσία της αγέλης». Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 15 μέρες θα είχε θωρακίσει με τις απαραίτητες εξετάσεις και μέτρα όλες τις δομές ανά τη χώρα.

Μηνάς Π.: Ο κ. Μηταράκης δήλωσε την κατάργηση του προγράμματος φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε ξενοδοχεία εντός του 2020, κατά πόσο είναι εφικτό και ποιο εκτιμάται  ότι είναι τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης;

Γιώργος Ψυχογιός: Η Κυβέρνηση επιμένει να εξαγγέλλει απευθυνόμενη όχι στην κοινωνία αλλά στο εσωτερικό του κόμματός της. Απευθύνεται στους «γαλάζιους» δημάρχους ανά την επικράτεια που σήκωσαν το λάβαρο της λογικής «μακριά από μας» και ενδίδει σε ακροδεξιές ομάδες και «αγανακτισμένους πολίτες» που οργανώνουν πογκρόμ, βάζουν φωτιές και απειλούν ευθέως την ανθρώπινη ζωή, κλείνοντας διόδια και δρόμους με οχήματα του Δήμου κ.ο.κ. Τώρα που ο Υπουργός χρειάζεται χώρους για να αποσυμφορήσει τα νησιά προσπαθεί να δείξει ένα προσωπείο αποφασιστικότητας και να χαράξει κόκκινες γραμμές. Και όλα αυτά τη στιγμή που  γνωρίζει ότι δεν έχει δημιουργήσει παρά ελάχιστες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα καταδικάζοντας πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες στα νησιά. Πρέπει να είναι σαφές ότι το πρόγραμμα των ξενοδοχείων χρηματοδοτείται κυρίως από την ΕΕ. Ήταν μια στρατηγική που ακολούθησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία εναντιώθηκε η ΝΔ – και μέσω των τοπικών της στελεχών δηλητηριάζοντας την κοινωνία – και η οποία από τη μία προσέφερε πολύ στην αποσυμφόρηση των νησιών και από την άλλη διευκόλυνε πολύ την ένταξη των προσφύγων μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδρασή τους με τις τοπικές κοινωνίες.

Μηνάς Π.: Τι πρέπει να γίνει με την Δομή στο Γαλαξία και το στρατόπεδο στην Κόρινθο; 

Γιώργος Ψυχογιός: Ας ξεκινήσουμε με τον Γαλαξία. Πρέπει να γίνουν τα αυτονόητα, να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, να υπάρχει ο μέγιστος προβλεπόμενος αριθμός ανθρώπων ανά δωμάτιο και να υπάρξει η προετοιμασία όσων είπαμε νωρίτερα για την υγειονομική θωράκιση γιατί ήδη πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να επανεμφάνισης. Το ίδιο ισχύει και για την ανοικτή δομή της Κορίνθου η οποία όμως στερείται ακόμα επαρκών και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους διαμένοντες και το προσωπικό, υγειονομικής κάλυψης αλλά και πρόσβασης των φιλοξενούμενων σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και τομείς. Για το Κέντρο Κράτησης Κορίνθου το οποίο εμείς παραδώσαμε με περίπου 250 άτομα και σήμερα έχει 1100 και λειτουργεί με μία γιατρό και ελάχιστο προσωπικό, πρέπει να γίνει άμεση αποσυμφόρησή του, όπως έγινε και από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα γίνει με το να εφαρμοστούν εναλλακτικά της κράτησης μέτρα, όπως επιτάσσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, να επανέλθει το 6μηνο ως το μέγιστο διάστημα κράτησης και την εφαρμογή προγραμμάτων επιστροφής ή ένταξης. Τέλος πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και η υγειονομική του μονάδα αλλά και το διοικητικό προσωπικό. Η κράτηση πρέπει πάντα να είναι το έσχατο μέτρο και όχι ο κανόνας.

Μηνάς Π.:Σερβίρουν” στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα το φυσικό αέριο και στην Πελοπόννησο; Διαφαίνεται σκάνδαλο;

Γιώργος Ψυχογιός: Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, στο σύγχρονο κόσμο περισσότερο από ποτέ, και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή με το χαμηλότερο δυνατό κόστος είναι θέμα και Δημοκρατίας μεταξύ άλλων. Επί ημερών μας, σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, είχαμε εντάξει την Πελοπόννησο στο δίκτυο φυσικού αερίου, προς όφελος νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Τώρα η Νέα Δημοκρατία, όπως και σε άλλους τομείς ξεπουλάει νευραλγικούς τομείς για τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας, ευνοώντας σκανδαλωδώς ιδιωτικά συμφέροντα και ξεχρεώνοντας προεκλογικά γραμμάτια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σχέδιο που προέβλεπε 3.500 συνδέσεις με μηδενικό κόστος σύνδεσης και χαμηλό κόστος χρήσης για τους πολίτες σε κάποιους δεν άρεσε. Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο για να μην επιτρέψουμε την απένταξη του έργου που αποτελεί οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα.

Μηνάς Π.: Πυκνώνει η αρθογραφία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ομοιάζει με την “ωραία κοιμωμένη” της αντιπολίτευσης. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Γιώργος Ψυχογιός: Νομίζω ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη μεθόδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση με ξεκάθαρο αριστερό πρόσημο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Αν ανατρέξει κανείς στο site της Βουλής θα δει ότι έχουν κατατεθεί σε αυτούς τους 11 μήνες 1600 Ερωτήσεις και Αναφορές στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Από την άλλη οι τομεάρχες και τα τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής παρεμβαίνουμε με δηλώσεις και ανακοινώσεις όπου υπάρχουν ατασθαλίες και παρεκτροπές. Πόσες φορές όμως είδατε κάποια από αυτές τις παρεμβάσεις να αναπαράγονται από τα μεγάλα ΜΜΕ; Συνολικά μόνο 7 στα 100 θέματα που αναπαράγουν αφορούν την αντιπολίτευση – μείζονα και ελάσσονα. Προεκλογικά έπλεξαν το εγκώμιο της υπεύθυνης «Νέας Δημοκρατίας» που θα αντικαταστήσει τους «άσχετους» του ΣΥΡΙΖΑ και θα πάει τη χώρα μπροστά και τώρα πρέπει να εκπληρωθεί η προφητεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο με το πρόγραμμά μας το «Μένουμε Όρθιοι», ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με βάση τόσο την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όσο και το μαξιλάρι των 37δις που αφήσαμε ως παρακαταθήκη, από τους κόπους του λαού για να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει σε μια κατάσταση ακριβώς όπως αυτή. Αναπαράχθηκε μόνο κατά την εξαγγελία του από τον Πρόεδρό μας και κατά τα λοιπά στις ειδήσεις βλέπαμε όχι την αντιπαραβολή της πρότασης της Κυβέρνησης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις με τη δική μας, και ας γινόταν και μονόπλευρη κριτική, αλλά πότε και πως κουρεύτηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και τι μαγείρευε η σύζυγος του τάδε Υπουργού. Δυστυχώς η μεγάλη μερίδα των κεντρικών ΜΜΕ χειρίστηκε την υγειονομική κρίση αλλά και την οικονομική που ακολουθεί αυτή την ώρα, ως γραφείο τύπου της Κυβέρνησης που προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Καλή είναι η επικοινωνία αλλά πρέπει να έχει περιεχόμενο και προτάσεις, να προάγει την πολιτική και να μην κρύβει την απουσία της.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα