Home Συνεντεύξεις Σωτήρης Γκατζιούφας: Θα “σφίξουμε τα δόντια” και θα δουλέψουμε πιο σκληρά…

Σωτήρης Γκατζιούφας: Θα “σφίξουμε τα δόντια” και θα δουλέψουμε πιο σκληρά…

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Είναι πρώην στέλεχος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, ενώ διατηρεί γνωστό αρτοποιείο στα Λουτρά της “Ωραίας Ελένης”. Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των επαγγελματιών που συνειδητά δημιούργησαν ένα  ψυχολογικό ανάχωμα τις ημέρες της καραντίνας, κρατώντας ανοιχτή την επιχείρηση τους, η οποία προμήθευε με βασικά αγαθά και εξυπηρετούσε τους συντοπίτες του.

Ο λόγος γίνεται για τον Σωτήρη Γκατζιούφα και την αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, αναφερόμενος στις ολέθριες επιπτώσεις της επιδημίας, στις τοπικές Επιχειρήσεις.

Κώστας Πρώιμος: Παραμείνατε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Το έχετε μετανιώσει;

ΣΩΤ. ΓΚΑΤΖΙΟΥΦΑΣ: “Εμείς σαν επιχείρηση λειτουργήσαμε κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, με τρομερό αγώνα και  πολύ κόπο, γιατί το αντικείμενο μας (αρτοποιείο) συνδέεται άμεσα με την τροφοδοτική αλυσίδα του καταναλωτή. Έπρεπε να είμαστε καθημερινά εκεί, δίνοντας το παρών και εξυπηρετώντας τον κόσμο, ο οποίος είχε καταβληθεί από μια κακή και πρωτόγνωρη ψυχολογία. Βέβαια, η προσέλευση λόγω της θέσεως μας, ήταν αρκετά μειωμένη. Όφελος για εμάς δεν υπήρξε, διότι  τα έσοδα ήταν πενιχρά και τα έξοδα με τις ανάγκες ίσα και μεγαλύτερα, λόγω της κατάστασης που καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε με τον covid 19 και τις συχνές απολυμάνσεις που πραγματοποιούσαμε, ή το κατάλληλο υλικό υγειονομικής προστασίας που χρειαζόμασταν. Ωστόσο, δεν έχουμε μετανιώσει, γιατί μπορέσαμε και εμείς να προσφέρουμε κάτι στους συνανθρώπους μας, εκείνες τις δύσκολες μέρες, με την καθημερινή διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας εν μέσω επιδημίας, ώστε κυρίως να μη λείψει από τους συντοπίτες μας το ψωμί, που είναι βασικό αγαθό. Επίσης, τηρήσαμε όλα τα σχετικά μέτρα αυτοπροστασίας προκειμένου να μην νοσήσει κανένας από τους υπαλλήλους ή τους πελάτες μας”.

Κώστας Πρώιμος: Σε ποια κατάσταση βρίσκει η “επόμενη μέρα” επιχειρηματίες και καταστηματάρχες στην Κορινθία;

ΣΩΤ. ΓΚΑΤΖΙΟΥΦΑΣ: “Η  “επόμενη μέρα” της καραντίνας μας βρίσκει όλους θεωρώ σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ έρχονται να προστεθούν επιπλέον προβλήματα, όπως η έλλειψη ρευστότητας ως επίπτωση μιας τόσο  μεγάλης παύσης λειτουργίας, αλλά και της οικονομικής δυσπραγίας που ήδη  επικρατούσε γενικότερα. Οι επιφυλάξεις για το “αύριο” είναι μεγάλες και οι  αμφιβολίες πολλές γιατί οι νέοι – ανατρεπτικοί όροι επαναλειτουργίας και εξυπηρέτησης δεν ξέρω αν μπορούν να καταστούν βιώσιμοι για τις επιχειρήσεις, ούτως ώστε να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς σύντομα, αν αναλογιστούμε ότι τα έξοδα “τρέχανε” χωρίς ένα αντιστάθμισμα εσόδων. Πράγματι η επόμενη μέρα, μας βρίσκει επικίνδυνα απροετοίμαστους, γιατί η περίπτωση του κοβιντ19 δεν έχει τελειώσει, συνεπώς το οποιοδήποτε λάθος μπορεί να μας γυρίσει πίσω, γεγονός  το οποίο θα είναι καταστροφικό για πολλά καταστήματα. Είναι ανάγκη τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να ενεργοποιήσουν τα κατάλληλα εργαλεία οικονομικής στήριξης, για να αποφύγουμε τα χειρότερα”. 

Κώστας Πρώιμος: Ποια είναι η αίσθηση για την τύποις επερχόμενη σεζόν που αποκομίζετε από τους συναδέλφους σας;

ΣΩΤ. ΓΚΑΤΖΙΟΥΦΑΣ: Έχουμε ήδη χάσει “μικρές ευεργετικές” σεζόν όπως τις μέρες του Πάσχα, που συνήθως προοιωνίζουν τι θα γίνει και με την μεγάλη περίοδο του καλοκαιριού που για την περιοχή μας δεν διαρκεί περισσότερο από έναν μήνα. Δεν υπάρχει εικόνα για την επερχόμενη σεζόν, καθώς οργανωμένος τουρισμός εκ του εξωτερικού δεν πρόκειται να εμφανιστεί.  Όπως όλα δείχνουν μέσα από τις πρώτες εκτιμήσεις, θα πορευτούμε με ένα συντριπτικό ποσοστό από τα οφέλη που θα προσκομίσουμε  από τον εγχώριο τουρισμό. 

Με την παρούσα κατάσταση, θεωρώ ότι ο κλάδος μας, όπως πολλοί άλλοι, θα υποχρεωθούμε να “σφίξουμε πιο πολύ τα δόντια” και να αγωνιστούμε πιο σκληρά, για να αντεπεξέλθουμε οικονομικά αυτήν την περίοδο, γιατί τα έξοδα μας είναι διπλάσια, όπως δώρα, άδειες και ασφαλιστικές εισφορές. Και το λέω αυτό, γιατί ο κόσμος που θα έρθει δεν ξέρουμε τι διάθεση θα έχει και ποια θα είναι η αγοραστική του δύναμη. 

Κώστας Πρώιμος: Αν τελικά, δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, πως εκτιμάτε τον προσεχή Σεπτέμβριο;

ΣΩΤ. ΓΚΑΤΖΙΟΥΦΑΣ: Αν η αυτοδιοίκηση πρώτα, μαζί με την κυβέρνηση και τους φορείς όπως προείπα, δεν βρουν και δεν εφαρμόσουν σχέδια ουσιαστικής ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας δηλαδή αν δε βάλουν ΠΛΑΤΗ, εκτιμώ ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ανεπανόρθωτα, όπως το  μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων, η σημαντική μείωση θέσεων εργασίας και η δημιουργία δυσθεώρητων οφειλών. Όλη αυτή η ενδεχόμενη κακή εξέλιξη, θα συμπαρασύρει πολλές επιχειρήσεις στο διάβα της μέχρι το τέλος της χρονιάς με ζημιές ανυπολόγιστες, που δεν μπορώ καν να σκεφτώ. Αν υπάρξει 2ο κύμα του κοβιντ 19 θα είναι καταστροφικό ιδίως αν δεν βρεθούν κατάλληλοι και ανασχετικοί σχεδιασμοί, για την προστασία του οικονομικού ιστού.

Επειδή όμως,  η υγεία είναι  πάνω από όλα και δεν θέλουμε να θρηνούμε  θύματα, συνανθρώπους μας, ή αγαπημένους, δεδομένου ότι  αυτός ο αγώνας είναι άνισος, για να μπορέσουμε να νικήσουμε θα πρέπει οι ιθύνοντες να ρίξουν χρήματα στην αγορά, και να μην εξαγγέλλουν ημίμετρα, όπως ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και άλλα συναφή”.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version