Στις 16 Ιουλίου θα δουν το φως της δημοσιότητας οι ιστορικές φωτογραφίες από το solar orbiter

0

Οι πρώτες φωτογραφίες από το Solar Orbiter, το νέο διαστημόπλοιο της ESA για την παρατήρηση του Ήλιου, θα δημοσιευτούν στο κοινό στις 16 Ιουλίου 2020.

Το Solar Orbiter, που εκτοξεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, ολοκλήρωσε τη φάση θέσης σε λειτουργία στα μέσα Ιουνίου και πραγματοποίησε την πρώτη του κοντινή προσέγγιση στον ήλιο. Λίγο αργότερα, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιστημονικές ομάδες υπεύθυνες για τα 10 όργανα της αποστολής κατόρθωσαν να ελέγξουν το σύνολο του εξοπλισμού για πρώτη φορά.

Καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν οι ομάδες κατά τη θέση σε λειτουργία του διαστημόπλοιου και των οργάνων του εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, η πρώτη εκστρατεία φωτογράφησης στέφθηκε με επιτυχία. «Οι πρώτες εικόνες υπερβαίνουν τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Daniel Müller, Επιστήμονας Έργου Solar Orbiter στην ESA. «Μπορούμε ήδη να διακρίνουμε ενδείξεις πολύ ενδιαφερόντων φαινομένων που δεν είχαμε κατορθώσει να παρατηρήσουμε με λεπτομέρεια στο παρελθόν. Τα 10 όργανα επί του Solar Orbiter λειτουργούν εξαιρετικά και από κοινού παρέχουν μια ολιστική εικόνα του Ήλιου και του ηλιακού ανέμου. Αυτό διασφαλίζει ότι το Solar Orbiter θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τον Ήλιο».

Δεν έχουμε βρεθεί ποτέ πιο κοντά με κάμερα.

Δεν έχουν ληφθεί άλλες φωτογραφίες του Ήλιου από τόσο κοντινή απόσταση. Κατά το πρώτο περιήλιο, το κοντινότερο σημείο στον ήλιο από την ελλειπτική τροχιά του διαστημοπλοίου Solar Orbiter ήταν 77 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, περίπου το μισό της απόστασης Ήλιου και Γης. Το διαστημόπλοιο θα κάνει εν καιρώ πιο κοντές προσεγγίσεις στον Ήλιο. Το διαστημόπλοιο τώρα βρίσκεται στη φάση πορείας του, προσαρμοζόμενο σταδιακά στην τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Μόλις εισέλθει στην επιστημονική του φάση που θα ξεκινήσει γύρω στα τέλη του 2021, το διαστημόπλοιο θα πλησιάσει στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Ήλιου, πιο κοντά και από τον Ερμή. Οι διαχειριστές του διαστημοπλοίου θα δώσουν σταδιακά μια κλίση στην τροχιά του Solar Orbiter, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια της πρώτης κατάλληλης λήψης των πόλων του Ήλιου.

Μια διεθνής αποστολή.

Το Solar Orbiter είναι μια διαστημική αποστολή διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ESA και NASA. Δώδεκα κράτη μέλη της ESA (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο) καθώς και η NASA συνέβαλλαν στο επιστημονικό σκέλος. Οι Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες και Πορτογαλία συνέβαλλαν στην κατασκευή του διαστημοπλοίου αλλά όχι στο επιστημονικό σκέλος της αποστολής.

 Ο Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Solar Orbiter Γιάννης Ζουγανέλης είναι ο πρώτος Έλληνας πολίτης στο προσωπικό της ESA που συμμετέχει σε τέτοια θέση ευθύνης επιστημονικής αποστολής. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιάννης ξεκίνησε στην ESA το 2014. Διαθέτει διδακτορικό στην αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Denis Diderot του Παρισιού, ενώ προηγουμένως δίδασκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Pierre & Marie Curie (Sorbonne Université).

Ακολουθήστε την Ενημέρωση στη σελίδα του Facebook την Ομάδα και στο Google News.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here