Μύθος ή Αλληγορία

1
Γράφει ο Συμεών Καϊμασίδης

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα στον διάλογο του με τον Κριτία, εξιστορεί έναν μεγάλο πόλεμο που είχε ξεσπάσει προ 9.000 έτη  της αφήγησης, εντός και εκτός των Ηράκλειων Στηλών. Με πρωταγωνιστές τους Άτλαντες που είχαν κατακτήσει μέρη της Λιβύης μέχρι και την Αίγυπτο, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης μέχρι τη Τυρρηνία, και υπόταξαν τους ανθρώπους τους στη δουλεία. Οι  Αθηναίοι οδήγησαν μια συμμαχία ενάντια στην αυτοκρατορία της Ατλαντίδας, και καθώς η συμμαχία αδυνατούσε, οι Αθηναίοι επικράτησαν μόνοι και ελευθέρωναν κατακτημένες περιοχές. Όμως αργότερα έγιναν δυνατοί σεισμοί και πλημμύρες, πιθανολογείτε ότι ήταν ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα και σε μια μόνο δεινή ημέρα και νύχτα όλοι οι πολεμιστές βυθίστηκαν μέσα στη γη, και ομοίως η νήσος της Ατλαντίδος χάθηκε στα βάθη της θάλασσα. 

Με αφορμή τον μύθο του Πλάτωνα ας πλάσουμε και εμείς μία φανταστική διήγηση για το πώς υπόταξαν τους λαούς του τότε γνωστού κόσμου σε δουλεία οι Άτλαντες. Κατά τα γεγραμμένα του Πλάτων η Ατλαντίδα ήταν μία ακμάζουσα Πολιτεία, πνευματικά, πολιτικά και τεχνολογικά. Η ανεπτυγμένη τεχνολογία σε συνδυασμό με την πνευματική μόρφωση, της έδινε την υπεροχή έναντι των άλλων εθνών. Κατείχε τα σκήπτρα των καλύτερων φιλοσοφικών και τεχνολογικών σχολών ,εκ των οποίων η πιο φημισμένη και φυτώριο ριψασπίδων αρχόντων ήταν η Χαλβάντειο σχολή. Στην εν λόγω σχολή φοιτούσαν οι γόνοι των ποιών ισχυρών οικογενειών όλης της οικουμένης. Διδασκόμενοι και γαλουχούμενοι στο Ατλαντικό πνεύμα της υλικής αριστείας και του καθ΄ ολοκληρωτικού εθνοσυνονθυλεύματος, καρτερούσαν να αναρριχηθούν στις ακέραιες θέσεις εξουσίας.

Η προηγμένη επιστημονική κατάρτιση, τους έδωσε την ικανότητα να εφεύρουν ηλεκτρομαγνητικά όπλα που να δαμάζουν και να ελέγχουν τα φυσικά φαινόμενα. Έχοντας έτσι στην οπλική φαρέτρα τους όλη αυτήν την μυστική τεχνογνωσία την χρησιμοποιούσαν εναντίον της εκάστοτε χώρα. Σπέρνανε Τυφώνες, δημιουργούσαν σεισμούς και τσουνάμια, με αποτέλεσμα να ερημώνονται οι πολιτείες, να καταστρέφονται οι καλλιέργειες και να πνίγονται τα ζώα τους από τους καταποντισμούς. Οι θεοφοβούμενοι λαοί τότε, πιστεύοντας ότι έχουν εξοργίσει τους θεούς τους, κάνανε δεήσεις, εκτελούσαν θυσίες και σφαγεία στον Διά, τον Βορέα, τον Ποσειδώνα και σε όποιον άλλο θεό θεωρούσαν υπεύθυνο για το κακό που τους βρήκε, ώστε να τους εξευμενίσουν. Λογικό και επόμενο τα δεινά τους να μην τελείωναν, εφόσον το αίτιο ήταν διαφορετικό από αυτό που αντιλαμβανόντουσαν. Αδράττοντας λοιπόν την συγκυρία οι ριψασπίδες άρχοντες τους. Έπεισαν τους συμπολίτες τους ότι η μοναδική τους σωτηρία ήταν να ικετεύσουν τους Άτλαντες ώστε να ανοικοδομήσουν τις πόλεις τους, να αντικαταστήσουν  τις καλλιέργειες  και τις ζωοτροφίες τους με την εξελιγμένη τεχνογνωσία που κατείχαν οι Δυτικοί ώστε να είναι ανεπηρέαστοι από τα δυσμενή φυσικά φαινόμενα. Παραχωρώντας βέβαια Γη και Ύδωρ στους αόρατους κατακτητές.

Το πολίτευμα της Ατλαντίδος ήταν η  Άριστη Υλοκρατία, απαρτιζόταν από τρεις κοινωνικές τάξεις, την Χάλκινη, την Ασημένια και την Χρυσή. Στην Χάλκινη τάξη άνηκαν, οι επιτηδευματίες, οι τεχνίτες, οι αγρότες, οι ψαράδες, οι ζωοτρόφοι και όλοι οι απλοί πολίτες που με τον μόχθο τους συντηρούσαν τις δύο ανώτερες τάξεις μέσω δυσβάστακτων φόρων. Οι απολαβές που εισπράττανε ήταν μία  υποτυπώδες δημόσια παιδεία, νοσηλεία και ένα κεραμίδι για να ξαποστάσουν την νύχτα. Η Ασημένια τάξη ήταν πιο ευνοημένη και αποτελούταν από τους δημόσιους υπάλληλους, ιατρούς, εκπαιδευτικούς, δικαστές, πολιτικούς, σώματα ασφαλείας και όποιοι άλλοι χρειαζόντουσαν ώστε να κινήσουν χειραγωγούμενα τα γρανάζια του συστήματος για μια ασφαλές ελεγχόμενη λειτουργία της κοινωνίας υπέρ της Χρυσής τάξης. Τέλος η Χρυσή τάξη ή αλλιώς η αυτοαποκαλούμενη Άριστη τάξη, απαρτιζόταν από τις μετρημένες στα δάκτυλα ενός χεριού φατρίες, οι οποίες κατείχαν και διαχειριζόντουσαν όλο τον πλούτο της Ατλαντίδος.

Το πολυπόθητο όραμα της Χρυσής τάξης ήταν να κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη, υποτάσσοντας τα άλλα έθνη σε σκλαβιά χωρίς να το αντιληφθούν οι πολίτες τους, ώστε να μην επαναστατήσουν και να το θεωρήσουν ως μια φυσική εξέλιξη, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που δημιουργήθηκαν. Οι Πελασγοί όμως, καθότι ήταν οι πιο οξυδερκείς, πολυμήχανοι και ορθά λογικά σκεπτόμενοι από τα υπόλοιπα έθνη, αντιλήφθηκαν την διαβολή των Άτλαντων και άρχισαν να επαναστατούν συμπαρασύροντας και τους άλλους υποταγμένους λαούς. Από την άλλη πλευρά των Ηράκλειων Στηλών ορώντας ότι κατακερματίζεται το όραμα τους,μέσα σε ένα παραλήρημα κενοδοξίας για υπερκυριαρχία, χρησιμοποίησαν ανεξέλεγκτα τα μυστικά τους όπλα προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς και καταποντισμούς. Αιτιατό αυτού ήταν να βυθιστεί η Ατλαντίδα και να ακολουθήσει ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα!

Μύθος ή αλληγορία τα γεγραμμένα του Πλάτων περί Ατλαντίδος;
Μύθος ή αλληγορία τα δικά μας γεγραμμένα;
Αυτό θα το κρίνετε εσείς, οι αναγνώστες  του εν λόγου κειμένου!!

Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός  
Μέλος Ομοσπονδίας επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Πελοποννήσου

Ακολουθήστε την Ενημέρωση στη σελίδα του Facebook και την Ομάδα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here