Άρθρα“Τρέχουν και δεν φτάνουν” στα εκτός σχεδίου...

“Τρέχουν και δεν φτάνουν” στα εκτός σχεδίου…

Αλλάζουν άρδην οι υπάρχουσες ισορροπίες στον βαθιά χειμαζόμενο οικοδομικό κλάδο, μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και την ολοκλήρωση διακομματικών διαβουλεύσεων που ουσιαστικά ενταφιάζουν την εκτός σχεδίου δόμηση με την αναμενόμενη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Όλα έχουν δρομολογηθεί οπότε όποιος πρόλαβε να εκδώσει άδεια ανέγερσης οικοδομής… πρόλαβε, αν η ιδιοκτησία του αφορά έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, αφού από το τέλος του τρέχοντος μηνός καταργούνται οι ισχύουσες διατάξεις του ΓΟΚ…
Εξού και η ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας από τον έγκριτο Πολιτικό Μηχανικό κ. Αντώνη Αντωνόπουλο, με αποδέκτες τον καθ΄ύλιν αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη και τους… συν αυτώ…

Καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση;

Η ετυμηγορία βγήκε “Για όλα τα κακά της Ελλάδας φταίει η εκτός σχεδίου δόμηση”. Το είπαν οι πολεοδόμοι φέρνοντας μάλιστα το θλιβερό παράδειγμα της πυρκαγιάς στο Μάτι. Το υιοθέτησε ο Υπουργός και πήρε την απόφαση
“Τέρμα η εκτός σχεδίου δόμηση”
Το σχέδιο, προετοιμασμένο από χρόνια, ανέλαβε να διεκπεραιώσει προς μεγάλη του χαρά ο Υφυπουργός του και καθηγητής Πολεοδομίας.
Κάτι οι Τούρκοι, κάτι το καλοκαίρι έληξε και η διαβούλευση για το νέο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ χωρίς να πάρει χαμπάρι κανένας. Σαν τους κλέφτες, νύχτα, μες στις διακοπές ολοκληρώσανε την διαδικασία. Ανάμεσα στις άλλες διατάξεις του Νομοσχεδίου, υπάρχει μια μικρή παράγραφος που αναφέρεται στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Αυτό που επιχειρείται για την εκτός σχεδίου δόμηση με το Νομοσχέδιο αυτό, είναι η αναδρομική ισχύς του Ν. 3212/03. Αυτό σημαίνει ότι τα εκτός σχεδίου γήπεδα (οικόπεδα) θα είναι άρτια για την οικοδόμηση κατοικιών, μόνον εφόσον έχουν πρόσωπο 25 μ. σε κοινόχρηστο δρόμο. Οι κοινόχρηστοι δρόμοι κατά την έννοια του Νόμου 3212, όπως αυτός θα εμπλουτισθεί με το νέο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, θα είναι ελάχιστοι. Έτσι φαίνεται ότι σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, το 90 με 95 % των υπαρχόντων αρτίων γηπέδων (οικοπέδων) θα καταστούν μη άρτια και μη οικοδομήσιμα για την ανέγερση κατοικιών. Αντίθετα θα διατηρήσουν την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα για τουριστική αξιοποίηση.
Έτσι με την Νομοθετική παρέμβαση αυτή της Κυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες γης θα χάσουν ουσιαστικά την περιουσία τους, αφού η αξία της εκτός σχεδίου γης, θα μηδενιστεί. Ποιος θα αγοράσει γη στην οποία δεν θα μπορεί να χτίσει κατοικία ;
Και αυτοί που κάποτε πλήρωσαν του κόσμου τα χρήματα για να αγοράσουν ένα άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο, πλήρωσαν φόρους μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ κλπ ;
Αυτό λοιπόν είναι οργανωμένη επιχείρηση φτωχοποίησης του Ελληνικού λαού, πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από αυτήν της φούσκας του Χρηματιστηρίου.
Στον καλοπροαίρετο αναγνώστη που διαβάζει αυτές τις γραμμές γεννιέται σίγουρα το ερώτημα, γιατί η Κυβέρνηση με τόση βιασύνη, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες χωροταξικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις (για τις οποίες μάλιστα η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στους Δήμους), προωθεί τέτοιου είδους διατάξεις. Δεν μπορεί κάποιοι θα κερδίζουν θα σκεφτεί ο αναγνώστης.

Και βέβαια κάποιοι κερδίζουν και αυτοί είναι:

  • Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί την γη από τους “άτυχους” ιδιοκτήτες, για να κάνουν οργανωμένη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη.
  • Οι ποικιλώνυμοι αρχιτέκτονες – πολεοδόμοι οι παροικούντες στο ΥΠΕΚΑ, από τον πάγκο των οποίων θα περνάει η οποιαδήποτε προσπάθεια οργανωμένης τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης.

Και πριν κλείσω θα ήθελα να πω δυο κουβέντες στον Υπουργό ΠΕΚΑ.

Καλά Υπουργέ μου καταλαβαίνω ότι δεν έχεις πλήρη γνώση του θέματος. Έχεις όμως συμβούλους. Δεν βρέθηκε κανένας τους να σου πει ότι στο Μάτι δύο ήταν οι αιτίες της καταστροφής;

  • Η αυθαίρετη δόμηση (άλλο αυθαίρετη και άλλο εκτός σχεδίου δόμηση, μην τα μπερδεύουμε).
  • Η μη εφαρμογή του υπάρχοντος Νομικού πλαισίου, που απαγορεύει την περίφραξη (και περιτοίχιση) στη ζώνη των 500 μ. από την θάλασσα και που θεσπίζει ανά 300 μ. διόδους προς την θάλασσα.

Ποιος λοιπόν είναι ο υπεύθυνος Υπουργέ μου;
Η εκτός σχεδίου δόμηση ή το Κράτος με τις Υπηρεσίες του, που δεν εφάρμοσε τις παραπάνω διατάξεις, που έχουν θεσμοθετηθεί από την εποχή του αειμνήστου Τρίτση ;

Δεν κάνεις και μια ερώτηση Υπουργέ μου σε αυτούς που κάθισαν στην καρέκλα που κάθεσαι εσύ, γιατί αυτοί δεν υπέγραψαν ανάλογες διατάξεις;
Μήπως πιστεύεις ότι δεν είχαν ανάλογες εισηγήσεις; Να είσαι σίγουρος ότι τις είχαν, γιατί οι πιέσεις των συντεχνιακών και άλλων συμφερόντων είναι διαρκείς και αυτό είναι ευρέως γνωστό. Απλά Υπουργέ μου περίμεναν τον νέο ενθουσιώδη Υπουργό, που θα ήταν εύκολο να πειστεί.

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω κάλεσμα στους Δημάρχους της Αργολίδας να αναλάβουν δράση. Οι δημότες σας κύριοι Δήμαρχοι θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα αν αυτός ο Νόμος ψηφιστεί. Θα χάσουν και οι μικροϊδιοκτήτες γης από την κατακόρυφη πτώση της αξίας της γης και οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα της οικοδομής από την μεγάλη μείωση της οικοδομικής.

Θα το αφήσετε έτσι;

Δρ.- Μηχ. Αντώνης Αντωνόπουλος

Ο γνωστός Μεσίτης Ακινήτων στην Αργολίδα κ. Τάσος Ηλιάδης, αναφορικά με το μείζονος σημασίας ζήτημα που ανακύπτει, δήλωσε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τα εξής:
“H τάση της Πολιτείας, είναι να καταργηθεί κάποια στιγμή, η εκτός σχεδίου δόμηση. Ξεκινά λοιπόν η Κυβέρνηση με την εφαρμογή ενός μέτρου που αφορά τα κατά κανόνα άρτια και οικοδομήσιμα, τα οποία είναι τα 4000τμ και μειώνει τον Συντελεστή Δόμησης από τα 200τμ στα 186τμ.
Θεωρητικά δεν μπορεί κάποιος να βγάλει Οικοδομική άδεια από σήμερα που μιλάμε μέχρι το τέλος του Μήνα που αναμένεται να ισχύσουν οι νέες διατάξεις. Για μεγαλύτερες εκτάσεις υπάρχουν ανάλογοι Συντελεστές.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, μικρότερα των 4000τ.μ αναλόγως φυσικά των προδιαγραφών που πληρούσαν (πότε είχαν κοπεί κλπ), αυτά δεν θα οικοδομούνται σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, αφού πρώτα δοθεί μια περίοδος στους ιδιοκτήτες να μπορέσουν αν θέλουν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της αρτιότητας τους.

Τα κατά παρέκκλιση δεν μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολλά στην Αργολίδα, ωστόσο και αυτά πλήττονται από το επερχόμενο νομοσχέδιο.

Οι εδαφικές εκτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στα ανωτέρω είναι: Τα 750 τμ που πρέπει να υφίστανται προ του 1962 με πρόσοψη 10μ και βάθος 15, τα 1200τμ που έπρεπε να είναι αυτοτελή από το 12.09 του 1964 με πρόσοψη 20μ και βάθος 35μ.

Τα 2000μ, τα οποία πρέπει να υπήρχαν προ της 17.10.1978, με πρόσοψη 25μ και βάθος 40μ και όλα αυτά επί επαρχιακών ή κύριων Κοινοτικών οδών, αυτές είναι κάποιες παράμετροι που πρέπει να αποσαφηνιστούν καθώς και ορισμένα προ του 1977, τα οποία βρίσκονταν εντός ζώνης οικισμού, σε μια ακτίνα δηλαδή πεντακοσίων μέτρων από τα όρια οικισμού προϋφισταμένου του 1923…

Αυτές οι κατηγορίες θα πάψουν μετά την όποια περίοδο χάριτος, (ενδεχομένως μια διετία) να είναι άρτια και οικοδομήσιμα.”

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα