Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΣυνεντεύξειςΓιώργος Ράλλης: "Να κλείσει σύντομα ο κύκλος της πανδημίας και να ανοίξει...

Γιώργος Ράλλης: “Να κλείσει σύντομα ο κύκλος της πανδημίας και να ανοίξει του χορού”

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

“Με ασπίδα τη δυναμική του χορού και όπλο τις στιγμές που έχουμε περάσει πιασμένοι στον κύκλο του αντιστεκόμαστε και ελπίζουμε”

Τα πολιτιστικά Σωματεία κυρίως όσα δραστηριοποιούνται στη Περιφέρεια, μακριά από τις Μητροπόλεις, αναλαμβάνουν ένα ζωτικής – κοινωνικής σημασίας έργο. Συνθέτουν δε, μια όαση έκφρασης, δημιουργικότητας και επικοινωνίας πολλές φορές ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Μια από τις “δεξαμενές κοινωνικοποίησης” που, για ευνόητους λόγους τείνει ως υπερπολύτιμη στις μέρες μας, είναι το ΧΟΡΟΣΗΜΟ στη πόλη του Άργους.

Στην ακόλουθη συνέντευξη την οποία ο Χοροδιδάσκαλος του ανωτέρω Πολιτιστικού Σωματείου Γιώργος Ράλλης παρέθεσε στον εκδότη της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κώστα Πρώιμο, αποτυπώνεται η αγωνία αλλά και αναδεικνύεται η αξία της συνέχειας που πρέπει να τύχουν η έκφραση του χορού και οι ανθρώπινες επαφές…

Κώστας Πρώιμος: Ποια ήταν τα κίνητρα ώστε να ιδρύσετε το ΧΟΡΟΣΗΜΟ;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΛΛΗΣ: Ο ρόλος του Ελληνικού Παραδοσιακού χορού στη ζωή μου ήταν και είναι τόσο καταιγιστικός, που δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει ΟΡΟΣΗΜΟ και στην επαγγελματική μου πορεία. Έτσι, αφουγκραζόμενος  και την ανάγκη της πόλης μου, για μια διαφορετική οπτική στα πολιτιστικά δρώμενα “γεννήθηκε” το ΧΟΡΟΣΗΜΟ.

Κώστας Πρώιμος: Υπάρχουν αντοχές; δεδομένου ότι ο covid 19 έβαλε φρένο σε όλες τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΛΛΗΣ: Ανοίγετε ένα μεγάλο θέμα με πολλές προεκτάσεις, μιας και ο πολιτισμός είναι άμεσα πληττόμενος και ο Ελληνικός παραδοσιακός χορός – ως βασικό μέρος του – δεν αποτελεί εξαίρεση. Πριν λοιπόν από το φρένο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις έχει προηγηθεί το φρένο στα μαθήματα και στις πρόβες, φρένο στην παρέα του χορού, φρένο στο γλέντι και στην ψυχική μας ανάταση. Η λέξη “αντοχή” είναι σίγουρα μια από τις πρώτες λέξεις αναζήτησης στο “λεξικό της πανδημίας”, κυρίως για τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού όπου τα πάντα μήνες τώρα βρίσκονται σε παρατεταμένη παύση, χωρίς την εναλλακτική της τηλεργασίας και χωρίς την προοπτική της άμεσης επανόδου. Σε ένα τέτοιο “εμπόλεμο” σκηνικό οι αντοχές μας δοκιμάζονται σε τέτοιο σημείο που αναρωτιέσαι αν στερεύουν. Όμως με ασπίδα τη δυναμική του χορού και όπλο τις στιγμές που έχουμε περάσει πιασμένοι στον κύκλο του αντιστεκόμαστε και ελπίζουμε.

Κώστας Πρώιμος: Ποια είναι τα σχέδια σας, μόλις εξέλθουμε αυτής της δυστοπίας; Μήπως έχετε κατά νου ένα διαφορετικό μοντέλο;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΛΛΗΣ: … Για να σας το συνδέσω και με την προηγούμενη ερώτηση σας…

Οι όποιες αντοχές για να διατηρηθούν, θα πρέπει να βρουν ένα στήριγμα ελπιδοφόρο. Το στήριγμα αυτό δεν έρχεται μέσα από τα μεγαλεπήβολα και μακροπρόθεσμα σχέδια αλλά μέσα από την αναμονή  της μετά covid εποχής και την προοπτική της θετικής προσαρμογής στα νέα δεδομένα, παραμένοντας όμως για εμάς η σταθερά της παρέας του χορού. Με άλλα λόγια: το άμεσο “σχέδιο” είναι να κλείσει σύντομα ο κύκλος της πανδημίας και να ανοίξει αυτός του χορού”.

Κώστας Πρώιμος: Πόσο επηρεάζει τους ανθρώπους η αποστέρηση της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικότητας;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΛΛΗΣ: Θα “τολμήσω” να απαντήσω εν συντομία σε μια ερώτηση που χρήζει μεγάλης ανάλυσης. Έχοντας την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι η καλύτερη τροφή του ανθρώπου τότε μπορούμε εύκολα να φανταστούμε το πόσο έχει επηρεάσει το κοινωνικό σύνολο η έλλειψη μιας τόσο σημαντικής πνευματικής και ψυχικής ανάγκης.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα