Τα τμήματα Παραστατικών και Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου έδωσαν το παρών και διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο Νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη μπροστά από το Δημαρχείο Ναυπλίου σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Αν και οι περισσότεροι βρίσκονται στα πατρικά τους ελέω λοκντάουν, οι εναπομείναντες και “αποκλεισμένοι” στην Αργολίδα φοιτητές, κινητοποιήθηκαν δίνοντας την υπόσχεση ότι το παραπάνω νομοσχέδιο είναι η αφορμή, σεβόμενοι τα μέτρα κατά της πανδημίας, για αγώνες, ενάντια στην ανασφάλεια και την αγωνία που διακατέχει το σύνολο των φοιτητών, ίσως πρωτόγνωρο σε τόσο μεγάλη κλίμακα, όσο σήμερα. Ο Βίκτωρ Μπενουζίλιο και ο Κωνσταντίνος Μέτσος μίλησαν στην “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” και στον Μηνά Π. για το παρόν και το μέλλον των δράσεων των σπουδαστών.
Βίκτωρ Μπενουζίλιο: Λόγω της πανδημίας και του λοκτντάουν δεν ήταν δυνατόν να παραβρεθούμε στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Είναι κάτι που αφορά όχι μόνο τους φοιτητές αλλά όλους τους Έλληνες πολίτες καθώς η αστυνομία στα πανεπιστήμια είναι αντισυνταγματική και αντιδεοντολογικής εμπνεύσεως κίνηση. Διώκεται η ελεύθερη έκφραση, ιδεών και απόψεων. Ακόμα και οι πρυτάνεις των σχολών είναι αντίθετοι στο Νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, όπως και ο Σύλλογος καθηγητών μας.
Κωνσταντίνος Μέτσος: Θα συνεχίσουμε ειρηνικά να προβάλουμε τις θέσεις μας και δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στο μέλλον που μας προετοιμάζουν. Τελευταία φορά – αν δεν κάνω – λάθος είναι το 1969 που νομοσχέδιο τέτοιου τύπου “χουντικής θέσεως” όπως την μεταφράζουμε – δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση. Αυτός ήταν ο λόγος που κατάργησαν το ήδη κεκτημένο μας άσυλο ώστε να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν όταν υπάρχουν εστίες ανομίας στα ιδρύματα. Ποίο είναι το νόημα να υπάρχει περαιτέρω αστυνόμευση;
Βίκτωρ Μπενουζίλιο: Η κυρία Κεραμέως δεν έχει έρθει σε επαφή και διάλογο με τους φοιτητικούς συλλόγους, ανατρέποντας τα δεδομένα στέλνει προς ψήφιση νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας με τα πανεπιστήμια κλειστά και χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε άμεσα. Σχεδόν ένα χρόνο έχουν “κατεβάσει ρολά” στις σχολές μας, ενώ υπάρχουν πολλοί φοιτητές που δεν έχουν υπολογιστές ή πρόσβαση ίντερνετ στα σπίτια τους και δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση μαθημάτων. Φυσικά καταλαβαίνετε τον “χαμό” που συμβαίνει με τα πρακτικά μαθήματα των σχολών μας… Ανοικτές αγορές και κλειστά Πανεπιστήμια.
Η παρουσία της αστυνομίας είναι αναγκαία όταν υπάρχει θέμα ανομίας, η κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται τίποτα από τους φοιτητές όσον αφορά αυτό. Η ένταξη της στα Πανεπιστήμια συνιστά την πλήρη παρακολούθηση των φοιτητών χωρίς σοβαρό λόγο. Η κυβέρνηση δείχνει ότι φοβάται το φοιτητικό κίνημα…
Εμείς είμαστε κατά των φοιτητικών κομματικών παρατάξεων και για αυτό δεν υπάρχουν στη σχολή Καλών Τεχνών. Είμαστε υπέρ της ελεύθερης εκπαίδευσης και έκφρασης στις σχολές μας, θέλουμε να ανταλλάζουμε απόψεις, να διοργανώνουμε εναλλακτικές και καλλιτεχνικές διαδηλώσεις και να μπορούμε να συνυπάρχουμε χωρίς να έχουμε ένα αστυνομικό «πάνω» από το κεφάλι μας που θα μας λέει τι μπορούμε να κάνουμε ή όχι.
Είναι ανεπίτρεπτο να ισοσταθμίζουν τα πτυχία των ΑΕΙ με τα αντίστοιχα των Κολεγίων. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Τα Δημόσια Πανεπιστήμια σε Πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι ανώτερα από τα ιδιωτικά στην πατρίδα μας. Αφιερώνουμε πέντε με έξι χρόνια από την ζωή μας, με έξοδα μεγάλα, για να αποκτήσουμε ένα πτυχίο και έρχεται ο πιο εύπορος μαθητής από το Κολέγιο με 10.000 ευρώ… και γίνεται πτυχιούχος. Καταλήγουν οι σπουδές να καθίστανται «ταξικές» και οι μη προνομιούχοι σπουδαστές να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Δεν υπονοώ ότι ο σπουδαστής ή η σπουδάστρια ενός κολεγίου δεν προσπαθεί για το πτυχίο του/της, ούτε αναιρώ τη σημασία του. Θέλω απλώς να τονίσω τη σημασία της ελεύθερης και δωρεάν εκπαίδευσης, η οποία δεν πρέπει ποτέ να υποβιβαστεί. Η λογική λέει πως αυτός που έχει τα πολλά πρέπει να φτάσει σε αυτόν που έχει τα λίγα και όχι το αντίθετο. Από τη στιγμή που τα πτυχία των κολεγίων έχουν την ίδια ισχύ με αυτή των ΑΕΙ, φαίνεται ότι το χρήμα είναι εν τέλει αυτό που θα καθορίσει τον άνθρωπο και όχι η εκπαίδευσή του. Εγώ λοιπόν διαφωνώ κάθετα με αυτό.
Μέσω πανδημίας παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, η κυβερνητική ανομία αυξάνεται, η βία και η καταστολή έχουν τον πρώτο λόγο και το μοναδικό συναίσθημα που αποτυπώνεται σε εμάς είναι η ανασφάλεια και η αγωνία. Στα πανεπιστήμια πρέπει να κυριαρχεί η ισότητα ανεξαρτήτου φύλου, θρησκείας και ιδεολογίας…
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.