Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
ΑργολίδαΟ Μπότης της Νέας Κίου

Ο Μπότης της Νέας Κίου

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος με τις απόψεις που διατυπώνει δημοσίως κατά καιρούς έχει αποδείξει ότι είναι μπροστά. Τι και αν η επιδημία του στέρησε την παρουσία στην όμορφη Κέρκυρα αυτές τις γιορτινές ημέρες; Φρόντισε να φέρει ο ίδιος το εν λόγω νησί στην Αργοναυπλία και για την ακρίβεια το πατροπαράδοτο έθιμο των Μπότηδων που ξεσηκώνει τα πλήθη και ενθουσιάζει τους πάντες.

Με υπερηφάνεια και χαμόγελα λοιπόν όπως απαθανατίζουν και οι φωτογραφίες, ο Μπότης αφέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι της Νέας Κίου με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Χρυσικού και φυσικά σκορπίστηκε σε πολλά μικρά και μεγαλύτερα κομμάτια σφραγίζοντας την απόλυτη επιτυχία της διεξαγωγής της ανωτέρω ιεροτελεστίας. Άντε και του χρόνου στην Κέρκυρα!

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Η μία  θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς. Οι Κερκυραίοι λένε ότι οι ίδιοι  ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους, σηματοδοτώντας  τη λήξη του χειμερινού λήθαργου δίνοντας το έναυσμα για  την αναγέννηση της Φύσης.

Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες  γιατί  το κόκκινο είναι το εμβληματικό  χρώμα της Κέρκυρας. Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι  το έθιμο αυτό έχει αναφορές στο δωδεκάθεο αλλά και στον Χριστιανισμό…

Δείτε το βίντεο εδώ.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα