Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΆρθραΠάτερ ἄφες αὐτοῖς οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσιν

Πάτερ ἄφες αὐτοῖς οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσιν

Γράφει ο Συμεών Καϊμασίδης

 Τοιαύτες ημέρες ήταν  πρὀτερον δύο χιλιάδων ετών όπου ο Ιησούς Χριστός εισερχόμενος εις τα Ιεροσόλυμα με τα βαΐων και κλάδων φωνάζε το πλήθος, ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, ὁ βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ!

Ύστερα το ίδιο πλήθος έκραζε οδυρόμενο,Σταύρωσον αὐτόν, Σταύρωσον αὐτόν! Σταυρώστε αυτόν που προ ημερών εμείς οι ίδιοι τον αποκαλούσαμε Σωτήρα και Μεσσία! Πόσο εύκολα αλλάζει γνώμη ο όχλος πιστεύοντας τα δόλια και παραποιημένα λόγια της εκάστοτε αρχής; Παρόλα ταύτα ο επί ξύλου κρεμάμενος Ιησούς αφήνοντας το φθαρτό του σώμα και ανυψώνοντας το πνεύμα του εις τα ουράνια ψέλλισε, Πάτερ ἄφες αὐτοῖς οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσιν. Μας συγχώρησε λόγω της αφροσύνης μας, λόγω της απαιδείας μας, λόγω της θνητότητας μας, διδάσκοντας  μας την φιλευσπλαχνία, την ταπεινότητα, την αγάπη, την συγχώρεση.

Ακόμη και σήμερα εμείς παραμένουμε απαίδευτοι, κρίνοντας ἐξ ἰδίων τά ἀλότροια, δίχως κριτική σκέψη, δίχως αγάπη για τον πλησίον μας, δίχως κατανόηση και συμπόνια, αφαιρώντας αρετές και προσθέτοντας μόνο κακίες στον βροτό μας βίο. Εγκωμιάζουμε τις υλικές ηδονές και απολαύσεις, ψέγοντας  τις πνευματικές αρετές. Ο αγαθός και ενάρετος μετουσιώθηκε σε αδαή και ο πονηρός, εγωκεντρικός και φίλαυτος σε ευφυή.

Το Πάσχα σημαίνει μετάβαση, από μία κατάσταση σε μια άλλη καινοφανή. Ας περάσουμε στην απέναντι όχθη χωρίς να μας παρασύρει ο εγωισμός μας και η φιλαυτία μας στον βούρκο της αποκοινωνικοποίησης και της αγοραφοβίας, επιδιώκοντας μόνο μία Επικούρεια στάση ζωής, Λἀθε βιώσας, στο υποτιθέμενο ασφαλές κήπο μας, βυθίζοντας τον νου μας στην απραξία, βιώνοντας μία εικονική επιθυμούμενη ονειρική πραγματικότητα στον κυβερνοχώρο.                                                                       

Ἄνθρωπος ζώον κοινωνικόν τε καί πολιτικόν ἔφη ὁ Ἀριστοτέλης. Η πραγματική ζωή του ανθρώπου είναι έξω στις πλατείες, στις συναυλίες, στα πανηγύρια, στην αλάνα, στην φύση. Οι συναθροίσεις και ο διαλεκτικός γόνιμος διάλογος έφερε την Δημοκρατία και όχι η απομόνωση του ολοκληρωτισμού.

Ας απαλλαχτούμε από τους δεσμώτες μας βλέποντας πίσω από τις σκιές, όπως μας εξιστόρησε ο Πλάτωνας στον αλληγορικό μύθο του σπηλαίου και με ανδρεία ψυχής αφού αντικρίσουμε το αθάνατο πυρ της αλήθειας να εισέλθουμε εντός πάλι, σώζοντας όσους μπορούμε και όχι λιγοψυχώντας να φτιάξουμε τον δικό μας ασφαλές Επικούρειο κήπο όπως μας προτείνουν πολλοί σύγχρονοι αυτοαποκαλούμενοι στοχαστές και διανοούμενοι του διαδικτύου!

Είθε η Ανάσταση του Ιησού Χριστού να μεταλαμπαδεύσει και να οδεύσει την κοινωνία μας μέσω ενός πνευματικού φωτεινού κελεύθου προς τον νέο εγγυμονούντα  πολιτισμό με σεβασμό στα κεκτημένα δημοκρατικά μας δικαιώματα και όχι να επικρατήσει το νείκος και το σκότος του αυταρχισμού!

Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός

 Μέλος Ομοσπονδίας επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Πελοποννήσου

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα