ΕλλάδαΌλα έτοιμα να υποδεχτούμε τα έντομα στα πιάτα μας

Όλα έτοιμα να υποδεχτούμε τα έντομα στα πιάτα μας

Μηνάς Π.
Γράφει ο Μηνάς Π.

Η EFSA (τμήμα για τα νέα τρόφιμα και τοξικολογική ασφάλεια), η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των χωρών της ΕΕ εξέδωσε χθες Δευτέρα 3 Μαΐου το “πράσινο φως”, που επιτρέπει τη διάθεση στην αγορά αποξηραμένων κίτρινων σκουληκιών, (σκόρων) ως νέο φαγητό. Η έγκριση έρχεται μετά από την επιστημονική αξιολόγηση της EFSA, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο είχε εξασφαλίσει ότι οι προνύμφες “δεν είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο ως σνακ ή συστατικό σε παρασκευάσματα για μπισκότα, μπάρες πρωτεΐνης και ζυμαρικά

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει το “οκ” σε ένα έντομο ως τροφή.

Ο επιστήμονας Ερμόλαος Βερβέρης, αξιωματούχος της EFSA, δήλωσε τον Ιανουάριο, ότι αυτή η πρώτη εκτίμηση για ένα έντομο ως νέο φαγητό ήταν ένα “αποφασιστικό και απαραίτητο” βήμα στη ρύθμιση των νέων τροφίμων, που θα υποστηρίξει τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων με βάση την επιστήμη και την εξασφάλιση της ασφάλειας των καταναλωτών. «Οι αξιολογήσεις ασφάλειας της EFSA για τα έντομα και τα προϊόντα τους ως νέα τρόφιμα αποτελούν σημαντική συμβολή στην καινοτομία σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.

Αυτό που συνέβη χθες, είναι ένα από τα τελικά βήματα στη διαδικασία έγκρισης του σκόρου προς κατανάλωση. Τα κράτη μέλη συναίνεσαν ώστε η Επιτροπή να επιτρέψει σε μια Γαλλική επιχείρηση τροφίμων, η οποία είχε ζητήσει αυτήν την άδεια, να διαθέσει το σχετικό προϊόν στην αγορά της ΕΕ. Η Επιτροπή θα εκδώσει άμεσα νομική πράξη προς το σκοπό αυτό.

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση του κίτρινου γεύματος μπορεί να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό ίσως συμβεί ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες αλλεργίες σε καρκινοειδή και ακάρεα σκόνης. Επιπλέον, αλλεργιογόνα από την τροφή (π.χ. γλουτένη) μπορεί να καταλήξουν στο έντομο που καταναλώνεται.

Πηγή: huffingtonpost.it

Πηγή: ec.europa.eu

Διαβάστε επίσης : Να ζεις. Να αγαπάς. Να αναβαθμίζεσαι…΅Το 2020, η Σιγκαπούρη έδωσε την έγκριση της στην αμερικάνικη εταιρία Eat Just για την πώληση κρέατος κοτόπουλου που έχει παρασκευασθεί σε εργαστήριο.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα