Πρόγραμμα του Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου

0

O Έλληνας πιανίστας και μουσικοπαιδαγωγός Γιώργος Μάνεσης (1931-2015), πραγματοποίησε σημαντική πιανιστική σταδιοδρομία μεταξύ των δεκαετιών ‘60 και ‘70 με έδρα τη Βιέννη, το Παρίσι, το Μόναχο και τη Λωζάνη.

Τα πρώτα του μαθήματα τα πήρε από τη μητέρα του και πιανίστα Ιωάννα Γιάπαπα-Μάνεση, και κατόπιν σπούδασε κοντά στον Αlex Thurneyssen. Συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του Γερμανικού Υπουργείου Παιδείας στην Staatlichen Hochschule für Musik München, με τους Walter Dorfmüeller, Erik Then-Bergh, Oskar Koebel και Maria Hindemith, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές στη Νυρεμβέργη με την πιανίστα Olga Karabai. Πήρε το δίπλωμα πιάνου το 1956 και διδασκαλίας πιάνου το 1959 με τον ανώτατο βαθμό της χρονιάς και στις δύο περιπτώσεις. To 1959 γνωρίζει την Alice Pashkus, η οποία παραμένει καλλιτεχνική του σύμβουλος μέχρι και το 1972. Μεταξύ 1965-1985 ασχολείται με την έρευνα Μουσικής – Φιλοσοφίας – Μεταφυσικής καθώς και την σχέση ποιότητας ζωής και μουσικής ερμηνείας.

Διετέλεσε διευθυντής και διδάσκων στη Σχολή Πιάνου του Πανεπιστημίου Indianapolis (έδρα Αθήνας) από τον Φεβρουάριο του 1998 έως το 2003. Από το 1973 μέχρι το 1977 εργάστηκε ως καθηγητής πιάνου στο Institut de Ribaupierre στην Ελβετία. Την περίοδο 1987 – 2002 ήταν Διευθυντής και καθηγητής πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας με έντονη δημιουργική δράση. Από το 1977 δίδαξε ως καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Πειραιά με μία μεγάλη τάξη Ανωτέρας Σχολής και από το 2000 μέχρι το 2015 στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας. Από το 1972 γίνεται μουσικός σύμβουλος νέων καλλιτεχνών (μαθητών του και μη). Υπήρξε ιδρυτής του καλλιτεχνικού κέντρου «Αρμονία» κοντά στη Λωζάνη της Ελβετίας (1971-77), το οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης πολλών γνωστών καλλιτεχνών από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική με τεράστια συναυλιακή και σεμιναριακή δραστηριότητα και εγκωμιαστικές κριτικές από τον ελβετικό τύπο. Το 1988 ιδρύει το κοινωφελές πολιτιστικό σωματείο «Η Τέχνη της Ζωής» το οποίο διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό και το 2009 ιδρύει το κοινωφελές πολιτιστικό σωματείο «ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ.» (Όμιλος για τη Μελέτη, Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού), το οποίο συνεχίζει την διοργάνωση του παραπάνω Φεστιβάλ.

Αγαπητοί φίλοι σας καλωσορίζω στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, το οποίο συνεχίζει το πολιτιστικό όραμα του ιδρυτή του Γιώργου Μάνεση.

Είμαι πολύ χαρούμενος που παρ’ όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε πραγματοποιείται και φέτος το φεστιβάλ μας το οποίο περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες και επιστήμονες από την Ελλάδα, την Αμερική, την Αλβανία και τη Νορβηγία.

Στο αναλυτικό πρόγραμμα που κρατάτε στα χέρια σας (διαθέσιμο και διαδικτυακά) θα βρείτε πληροφορίες για όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, ρεσιτάλ, σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες) καθώς και για τους συμμετέχοντες  προσκεκλημένους.

Ένας από τους σημαντικούς στόχους του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και γι’ αυτό τον λόγο θα βρείτε τρεις συναυλίες αφιερωμένες σε τελειόφοιτους και απόφοιτους σπουδαστές μουσικής.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Ερμιονίδας και την Τοπική κοινότητα Πορτοχελίου καθώς και τους χορηγούς μας για την ευγενική και τόσο σημαντική υποστήριξη του Φεστιβάλ το οποίο όλα αυτά τα χρόνια τονώνει την πολιτιστική ζωή του Πορτοχελίου και της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδας.

Εύχομαι να έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε από κοντά.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Γρηγοράκης

Ακολουθήστε την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο Google News
Στη σελίδα Facebook – Στην ομάδα Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here