ΆρθραΟ Γίγας Ωρίων και τα δώρα του

Ο Γίγας Ωρίων και τα δώρα του

Θέκλας Μεταξά
Γράφει η Θέκλα Μεταξά

Λίγο πριν μας εγκαταλείψει ο Νοέμβριος, συγκεκριμένα στις 28 το απόγευμα και ώρα 5.30, τα αστέρια του γιγαντιαίου αστερισμού του Ωρίωνα, θα καταλάβουν τον 1ο και τον 2ο ηλιακό οίκο του ωροσκοπίου, ενώ την ίδια νύχτα η Αφροδίτη θα βρίσκεται στην πιο φωτεινή της φάση.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο γιγαντιαίος κυνηγός, ο Ωρίων;

Ο Ωρίων είναι ένας από τους πιο γνωστούς αστερισμούς. Βρίσκεται στον Ουράνιο Ισημερινό και για τον λόγο αυτόν είναι ορατός από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης. Μεσουρανεί τον χειμώνα, αλλά είναι ικανοποιητικά ορατός και από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Εκτός από τους αστερισμούς του Μεγάλου και του Μικρού Κυνός, γειτονεύει με τον Ταύρο και τους Διδύμους. Δημιουργήθηκε πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, κι έτσι είχαν την ευκαιρία πολλοί πολιτισμοί να τον παρατηρήσουν. Υπάρχουν 3 βασικά αστέρια που βρίσκονται στην ζώνη του Ωρίωνα, το Mintaka, το Alnilam και το Alnitak. Υπάρχουν άλλα 4 αστέρια που δίνουν το σχήμα σ’ αυτόν τον αστερισμό, και είναι τα Betelguese, Bellatrix, Saiph και Rigel, ενώ ανάμεσα στην ζώνη και στα πόδια του αστερισμού βρίσκουμε το περίφημο νεφέλωμα (Orion nebula).

Ο Ωρίων έχει μεγάλη ιστορία. Κατά τη μυθολογία ήταν ένας όμορφος γίγαντας, προικισμένος με την ικανότητα να περπατάει στο νερό, χάρισμα που του είχε δώσει ο πατέρας του ο Ποσειδώνας. Ήταν κυνηγός και σύντροφος της θεάς Αρτέμιδος, η οποία και τον τοποθέτησε στον ουρανό, όταν κατάλαβε ότι τον είχε σκοτώσει εν αγνοία της.

Ένας άλλος μύθος λέει ότι ο Ωρίων υπηρετούσε το βασιλιά Οινοπίωνα στη Χίο σαν κυνηγός, όταν ερωτεύτηκε και βίασε την κόρη του Μερόπη. Ο βασιλιάς για να τον τιμωρήσει τον τύφλωσε και τον εξόρισε. Ο Ωρίων ζήτησε βοήθεια από τον πατέρα του Ποσειδώνα, ο οποίος τον έστειλε στην Λήμνο, όπου με την βοήθεια του Ηφαίστου και του Θεού Απόλλωνα αποκαταστάθηκε η όρασή του.

Κάθε μια από τις πυραμίδες της Γκίζα της Αιγύπτου, αντιστοιχεί σε ένα από τα τρία αστέρια της ζώνης του Ωρίωνα. Η γωνία της ευθείας των πυραμίδων με το γήινο μεσημβρινό είναι 45ο και κάτι τέτοιο ισχύει με τα αστέρια της ζώνης που σχηματίζουν γωνία 45ο με τον ουράνιο μεσημβρινό. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι αυτή η ακρίβεια στις μοίρες της γωνίας υπήρχε 10.500 χρόνια π.χ.χ. !!!

Στην πρόσφατη ιστορία αναφέρονται κάποια γεγονότα που συνδέονται με την επίδραση των αστεριών του Ωρίωνα.

Συγκεκριμένα:

Η δολοφονία του διαδόχου του Αυστρο – Ουγγρικού θρόνου στο Σεράγεβο, στις 28 Ιανουαρίου του 1914.

Η κήρυξη του πολέμου από την Γερμανία στη Ρωσία την 1η Αυγούστου του 1914.

Κάτω από την ίδια επιρροή στις 4 Αυγούστου του 1914, η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία.

Η επίθεση των Γιαπωνέζων στο Περλ Χάρμπορ, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941.

Η απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου του 1944.

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945.

Όταν ανατέλλει ο Ωρίων, φέρνει καλή τύχη, αξιώματα, πλούτη και τιμές, συνδέεται όμως και με στρατιωτικές επιχειρήσεις, θυμό, αγωνία, μεγαλοψυχία, θάρρος, και δυστυχώς αιματοχυσίες. Όλα τα «καλά» δώρα λοιπόν μας φέρνει ο Ωρίων, λίγο πριν την εκπνοή του Νοεμβρίου, και τον ερχομό του τελευταίου μήνα του έτους.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα