ΣυνεντεύξειςΆδωνις Γεωργιάδης: Από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της αυτοπεποίθησης

Άδωνις Γεωργιάδης: Από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της αυτοπεποίθησης

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Αναμφισβήτητα ξέρει να “κλέβει” την πολιτική παράσταση. Όποιος επιχειρήσει να μπει μαζί του σε διαλογική εμπλοκή, θα τα βρεί σκούρα καθώς είναι δεινός ρήτορας. Οι απόψεις διίστανται περί της ιδιοσυγκρασίας του, καθώς κάποιοι τον θεωρούν ακραίο και τον κριτικάρουν ως ασταθή στις τοποθετήσεις του, ενώ άλλοι κυρίως όσοι τον έχουν ζήσει τον εκτιμούν ως ιδιαιτέρως ευφυή και μεθοδικά εργατικό με απτά αποτελέσματα. Ο ίδιος δεν διστάζει να απαντά δημοσίως στους επικριτές του χωρίς υποβολείς και κυρίως χωρίς τη βοήθεια επικοινωνιολόγων και λογογράφων απλούστατα γιατί ο ίδιος δεν τους χρειάζεται.
Συναντήσαμε στο γραφείο του τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ευγενώς παραχώρησε στην “Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου” μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Κώστας Πρώιμος: Kύριε υπουργέ, παρά την επικρατούσα δυστοπία παρατηρείται μια Στρατηγική εξωστρέφειας. Γίνονται επενδύσεις, πραγματοποιούνται συνεργασίες ακόμη και με χώρες όπως η Νιγηρία κάτι που στο παρελθόν θα εθεωρείτο αδιανόητο, που ποντάρει η Ελληνική Κυβέρνηση μεσούσης της πανδημίας;

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα της Κρίσης, η Ελλάδα της μιζέριας όλης της περασμένης δεκαετίας, έχει δώσει τη θέση της στην Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, στην Ελλάδα της ανάπτυξης. Για να πετύχουμε τους στόχους μας βγαίνουμε από το καβούκι μας, πράγματι έχουμε προσκαλέσει στην Ελλάδα μερικούς από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτές, ενώ απο τα ισχυρότερα fund του κόσμου έχουν έρθει και έχουν επενδύσει και θα συνεχίσουν να επενδύουν στην χώρα μας και εμείς ενθαρρύνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Με αυτό τον τρόπο εκτιμώ ότι την επόμενη δεκαετία θα φτιάξουμε μια Ελλάδα της οποίας η οικονομία θα έχει βιώσιμη ανάπτυξη και θα παράγει συνεχώς καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Κώστας Πρώιμος: Αν εξετάσουμε την Ελλάδα του σήμερα, το χιλιοτραγουδισμένο έπος του Ελληνικού, έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια, πότε όμως θα δούμε να μπαίνουν τα θεμέλια στην εν λόγω Φαραωνική επένδυση; Αντιλαμβάνόμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες…

Άδωνις Γεωργιάδης: Ε, όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία δυσκολία… Το χιλιοτραγουδισμένο έπος του Ελληνικού μπορούσατε να το επικαλείστε μέχρι και πριν από έξι μήνες, ή με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Με εμάς όχι. Το έργο ήδη έχει ξεκινήσει, είναι οι μπουλντόζες εκεί και σκάβουν. Το έργο αυτό δεν μπορεί να τελειώσει σε μια μέρα, το αρχικό πλάνο ήταν να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ξεκίνησε τον Οκτώβριο εφέτος προσθέστε και τρία χρόνια και θα είναι έτοιμο το πρώτο σκέλος του έργου. Έχουμε να κάνουμε υπογειοποίηση δρόμων, Μαρίνες, ουρανοξύστες, δεν είναι ένα απλό εγχείρημα.

Κώστας Πρώιμος: Θα μπορούσατε να μας απαριθμήσετε τα πιο σημαντικά έργα που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης επί της θητείας σας;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι πάρα πολλά, όλα έχουν ξεκινήσει, το Ελληνικό όπως προείπα έχει ξεκινήσει ένα έργο το οποίο παρεμπιπτόντως αποτελεί το μεγαλυτερο real estate project σε όλη την Ευρώπη, με μια συγκλονιστική επιτυχία καθώς τις πρώτες εννέα μέρες πουλήθηκαν όλα τα ακίνητα της πρώτης φάσης, συνεπώς πάει καλά και για τους επενδυτές, Η Κασσιόπη στην Κέρκυρα κάνοντας και μια επένδυση συνεργατική, πάει πολύ καλά και δυναμώνει το σχήμα, Η Κoilada Hills στην Ερμιονίδα, με το γήπεδο γκολφ, τα εγκαινιάσαμε τα έργα και προχωρούν κανονικά, Η “Elouda Hills” στην Κρήτη ένα έργο που υλοποιείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Τα Data Center της Digital Center, το πρώτο ήδη το εγκαινιάσαμε τις εργασίες. ενώ το δεύτερο θα αρχίσει το χτίσιμο το επόμενο εξάμηνο. Η Microsoft προχώρησε στην αγορά των οικοπέδων και θα κατασκευάσει τα δικά της data center, όπως και η Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Έργα ενεργειακά πάμπολλα, παρά τις αντιδράσεις ανθρώπων που δεν έχουν καταλάβει τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γενικά τα έργα ακόμη και αυτά που ιδιωτικοποιήθηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προχωράνε χωρίς προβλήματα,

Κώστας Πρώιμος: Είναι πράγματι ενθαρρυντικό μια χώρα όπως η Ελλάδα ευρισκόμενη και αυτή στην παγκόσμια δίνη της πανδημίας, να δείχνει μια εξωστρέφεια και μια σημαντική επενδυτική προοπτική και πορεία. Στην πραγματική οικονομία όμως επιτρέψτε μου κύριε υπουργέ, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πότε θα τύχουμε μιας ουσιαστικής ανάπτυξης σε επίπεδο νοικοκυριών;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ότι ο κόσμος υποφέρει το ακούω από όταν ήμουν παιδάκι. Το 2021 έχουμε την χαμηλότερη ανεργία από το 2008, εκεί που προέβλεπαν όλοι οι θεσμικοί φορείς ΓΣΕΒΕ ΓΣΕΕ και λοιποί, ότι μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα έχουμε έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα, τελικά έχουμε μείωση αυτής. Επίσης κατά την ΕΛΣΤΑΤ έχουμε αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος.
Είχαμε εφαρμόσει προγράμματα στήριξης όπως το “Γέφυρα1”, “Γέφυρα 2” τα οποία ανακούφισαν τους δανειολήπτες από τα παλιά τους βάρη, ενώ έχουμε φτιάξει και τον εξωδικαστικό μηχανισμό για το νέο πτωχευτικό δίκαιο πού ήδη βγάζει τις σαράντοκτώ πρώτες περιπτώσεις με μεγάλο κούρεμα οφειλών. Όταν λέμε ότι εφέτος θα έχουμε 8% ανάπτυξη, που μπορεί να μην είναι ανάπτυξη τεχνικά γιατί πέρσι είχαμε ύφεση, άρα να την πούμε ορθά ώς ανάκαμψη, αλλά… έχουμε ανάκαμψη! Και είμαστε μέσα στις τρείς πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που το είπαν αυτό. Οι υπόλοιπες εικοσιτέσσερις δεν πέτυχαν αυτό που πετύχαμε εμείς. Ας μην είμαστε μονίμως στην γκρίνια.

Κώστας Πρώιμος: Επιτρέψετε μου να αλλάξω θεματική Ενότητα. Αν ήσασταν ψηφοφόρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ τι θα ψηφίζατε; Είναι γνωστό ότι διατηρείτε καλές και στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι σχέσεις μου με τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι προσωπικές όχι πολιτικές. Εγώ στην εσωκομματική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής δεν έχω και δεν θέλω να έχω καμία απολύτως εμπλοκή. Είμαι Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και θα ήταν μεγάλη απρέπεια εκ μέρους μου να εκφράσω οποιαδήποτε συμπάθεια και στήριξη απέναντι σε οποιονδήποτε υποψήφιο. Είναι εσωτερικό τους θέμα, να βγάλουν όποιον Πρόεδρο θέλουν, Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία την Κυριακή. Πιστεύω ότι όλοι τους έχουν κάνει μια αξιοπρεπή πολιτική εμφάνιση, μια διαδικασία, παρακολούθησα το debate και το εκτίμησα ώς πολύ υψηλού επιπέδου ως προς τους πολιτικούς του διαλόγους. Απο κει και περα οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ θα κρίνουν τον πρόεδρο της.

Κώστας Πρώιμος: Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία “έβαλε το χεράκι της” στο ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας, όχι μόνο σε Πανεθνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο με απτά αποτελέσματα και αναφέρομαι στις πτώσεις Κυβερνήσεων και τη δημιουργία νέων κυρίως αμφίπλευρων – πολυσυλλεκτικών Σχηματισμών. Με αυτά και με αυτά κύριε υπουργέ, βλέπετε η Νέα Δημκρατία να εξαντλεί την Τετραετία ή μπορεί να οδηγηθούμε αίφνης στις κάλπες και να ζήσουμε ιστορικές ανατροπές;

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Νέα Δημοκρατία συνθέτει μια σταθερή Κοινοβουλευτική Πλειοψηφία.Προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο κόσμος μας υποστηρίζει, δεν βλέπω λόγο για πρόωρες εκλογές ούτε σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού.
Η τετραετία θα τελειώσει, θα πάμε σε εκλογές προφανώς με την Απλή Αναλογική θα είναι δύσκολο να πετύχουμε αυτοδυναμία, θα πάμε ξανά στις κάλπες σε ένα μήνα και κει θα γίνουμε και πάλι Κυβέρνηση. Αυτό πιστεύω, τώρα τι να σας πω, αυτά τα ξέρει ο Ελληνικός λαός.

Κώστας Πρώιμος: Κάθε μέρα, όταν ξυπνάτε για έρθετε στο υπουργείο, ποιές είναι οι πρώτες σας σκέψεις; υπάρχουν ανησυχίες; φόβοι;

Άδωνις Γεωργιάδης: Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω, είναι να βλέπω τις διεθνείς τιμές ενέργειας, και τις τιμές των αγαθών γιατί θέλω να δώ αν ο πληθωρισμός έχει ξεκινήσει την πτωτική του πορεία ή όχι, το δεύτερο που κοιτάω είναι τα νέα για την πανδημία γιατί και τα δύο είναι εξωγενείς παράγοντες, χωρίς αυτά η Ελληνική Οικονομία τα πάει καταπληκτικά.

Κώστας Πρώιμος: Αν γυρίζατε στο παρελθόν θα κάνατε τα ίδια “λάθη” και τα ίδια “σωστά”;

Άδωνις Γεωργιάδης: Η ερώτηση είναι φιλοσοφικού χαρακτήρα διότι ό χρόνος δεν γυρίζει πίσω..

Κώστας Πρώιμος: Μια φιλοσοφική απάντηση θέλω κύριε υπουργέ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Από όλη τη διαδρομή αυτό που έκανα πραγματικά λάθος ήταν η επιλογή μου να παρουσιάσω στην τηλεοπτική μου εκπομπή το βιβλίο του Κώστα Πλεύρη για τους Εβραίους, θα το μετανιώνω μέχρι τέλους. Αυτό ήταν πραγματικά λάθος. Κατά τ’ άλλα, έχω κάνει λάθη και καλά όπως όλοι οι άνθρωποι.

Κώστας Πρώιμος: Ποιά ήταν τα συναισθήματα σας όταν επισκεφτήκατε το κολαστήριο του Άουσβιτς;

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρέπει να το δει κάποιος για να καταλάβει, θα σας μιλήσω ειλικρινά, αποφάσισα να ξαναπάω εφέτος και να πάρω μαζί και τους γιούς μου. Δεν είναι μνημείο μόνο για το ολοκαύτωμα, είναι μνημείο για την Ανθρωπότητα πιά, πρέπει να καταλάβεις τι δεν πρέπει ο άνθρωπος να φτάσει να κάνει. Είναι φρικώδες. Δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο του.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα