ΆρθραΓιώργος Γαβρήλος: Κόβουν τις συντάξεις και ψευδολογούν ξεδιάντροπα

Γιώργος Γαβρήλος: Κόβουν τις συντάξεις και ψευδολογούν ξεδιάντροπα

Αμείλικτοι και κυνικοί οι κυβερνώντες απέναντι στον κόσμο της εργασίας και στους μικρομεσαίους, εκτελούν κατά γράμμα τις νεοφιλελεύθερες επιταγές της έκθεσης Πισσαρίδη. Το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βρίσκονται στην περιδίνηση των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς όρους και ψεύτικες υποσχέσεις την ορατή πλέον φτωχοποίησή τους. Η μη άξια λόγου αύξηση κατά 2% των μισθών, η αναιμική στήριξη των νοικοκυριών μπροστά στην υψηλότερη στην Ευρώπη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η ανεξέλεγκτη αύξηση σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και στα γεωργικά καλλιεργητικά εφόδια, ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κρατική, ευρωπαϊκή και τραπεζική στήριξη, είναι οι εφαρμοσμένες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος στη μνημονιακή περίοδο και στην προηγούμενη διακυβέρνησή τους, συνεχίζουν, ως πολιτική επιλογή, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Η «εγκύκλιος Τσακλόγλου», που ήρθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, ως «δώρο» στους συνταξιούχους, βάζει πλαφόν στο άθροισμα των Εθνικών Συντάξεων που μπορεί να λάβει ένας συνταξιούχος, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 384 ευρώ και αφορά συνταξιούχους λόγω γήρατος ή αναπηρίας, που λαμβάνουν και σύνταξη χηρείας. Το ποσό της περικοπής θα φθάνει και μέχρι 268 ευρώ μηνιαίως. Μπροστά στις μεγάλες αντιδράσεις της κοινωνίας, των φορέων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να καταφύγει σε ασύστολα ψεύδη και σε μερική απόσυρση της «εγκυκλίου». Υπεραμύνθηκε της «εγκυκλίου», ως υποχρέωση τάχα που απορρέει από τον ν. 4387/2016 (νόμο Kατρούγκαλου), και ας έχουν περάσει από τότε πέντε έτη και ας έχει ήδη ερμηνευτεί ο νόμος από την «εγκύκλιο Πετρόπουλου», χωρίς έως σήμερα να γίνει καμία περικοπή που να αφορά στους συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας (δεν αναφερόμαστε στις εθνικές συντάξεις σε διπλοσυνταξιούχους γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος). Μάλιστα, η απαράδεκτη «εγκύκλιος Τσακλόγλου» αναφερόταν σε εκκαθάριση συντάξεων από τον Μάιο 2016, παρότι αυτές οι συντάξεις είχαν υπολογιστεί με βάση την «εγκύκλιο Πετρόπουλου». Στη συνέχεια σε συνεντεύξεις του ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης οπισθοχώρησε εν μέρει και δήλωσε ότι η εγκύκλιος αφορά όσους θα συνταξιοδοτηθούν από την 1-1-2022, δημιουργώντας μ’ αυτό τον τρόπο και συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει πίσω την απαράδεκτη «εγκύκλιο Τσακλόγλου» και να πάψει να ψεύδεται ξεδιάντροπα. Ο ν. 4387/2016 δε χρειάζεται καμία νέα ερμηνευτική εγκύκλιο, για να αποδώσει τις συντάξεις στις δύο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, των αναπήρων και των χήρων. Τα ζητήματα υπολογισμού των συντάξεων τα έχει ρυθμίσει η «εγκύκλιος Πετρόπουλου» και εφαρμόζεται ήδη πέραν της πενταετίας. Αν πράγματι η κυβέρνηση της ΝΔ βλέπει κάποια εμπόδια στον υπολογισμό των συντάξεων των αναπήρων και των χήρων, ας αφήσει τα ψεύδη και τα «δάκρυα» και ας τροποποιήσει, προς το καλύτερο για τους συνταξιούχους, τις όποιες τάχα ασάφειες του νόμου.

Ο κόσμος της εργασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αγωνιστούν για την απόσυρση της παρούσας εγκυκλίου, αλλά και κάθε νέας διάταξης, που θα θίγει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα