“Κάντε το όπως ο… Καμπόσος”. Η ρήση αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να συνθέτει το λόγκο επιμορφωτικού σεμιναρίου αποκλειστικά για δημάρχους οι οποίοι είθισται να μην μπορούν να βρουν τα απαραίτητα κονδύλια και να αναζητήσουν λύσεις ώστε να επιδείξουν “έργα και ημέρες”.
Όσοι “καλοπροαίρετοι” προτρέξουν να θεωρήσουν βερμπαλιστικό τον άνωθεν πρόλογο, ας ρίξουν πρώτα μια ματιά στον αναπτυξιακό χάρτη του Δήμου – Άργους Μυκηνών τα τελευταία δέκα χρόνια.
Για την ιστορία, απλώς θα επισημάνουμε ένα εκ των εμβληματικών έργων που αποτελεί στολίδι για τον αθλητισμό το υπερσύγχρονο δημοτικό κολυμβητήριο που άνοιξε εν μέσω δυστοπίας διάπλατα και σε καθημερινή βάση τις πόρτες του στους δημότες. Ως ανήσυχος και υπερδραστήριος εκ της ψυχοδομής του και της πολιτικής του φύσεως δεν επαναπαύεται στις δάφνες του.
Στην ακόλουθη συνέντευξη που ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος παρέθεσε στον εκδότη Κώστα Πρώιμο “ανοίγει τα χαρτιά” του και χαράσει νέα πορεία αφουγκραζόμενος τις κοινωνικές απαιτήσεις και τα σημάδια των καιρών…
Κώστας Πρώιμος: Αναμφισβήτητα έχετε να επιδείξετε μνημειώδες έργο στον δήμο Άργους – Μυκηνών, σε αντιδιαστολή με όμορους δήμους στους οποίους δεν πιστώνονται μέχρι σήμερα σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Ποιό είναι το μυστικό σας κύριε Δήμαρχε;
Δημήτρης Καμπόσος: Ποτέ μου δεν είδα ανταγωνιστικά κανέναν συνάδελφο Δήμαρχο ούτε φυσικά συγκρίνω το έργο της δημοτικής μας αρχής με κανενός άλλου Δήμου. Κάθε Δήμος είναι διαφορετικός με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές δυνατότητες. Πώς να συγκρίνω ας πούμε τον όμορο Δήμο του Ναυπλίου, ο οποίος είναι ένας Δήμος με τεράστια εισοδήματα από τον τουρισμό και τις ξενοδοχειακές υποδομές με τον αγροτικό Δήμο Άργους Μυκηνών. Πρώτιστο μέλημά μας είναι να αναδείξουμε την ιστορικότητα του Δήμου μας και να προσελκύσουμε επισκέπτες με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που διαθέτει ο Δήμος. Μυστικό δεν υπάρχει για να πραγματοποιείς έργα, μόνο επιμονή και δουλειά. Απο την πρώτη μας θητεία διεκδικήσαμε και πραγματοποιήσαμε τόσα πολλά.
Κώστας Πρώιμος: Όντως ο Δήμος Άργους Μυκηνών είναι από τους αρχαιότερους της Ευρώπης. Ωστόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης παραμένει κλειστό από το 2014. Πότε αναμένεται ότι θα ανοίξει τις πύλες του ώστε να αναδείξει όλη αυτή την σπουδαία και μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής;
Δημήτρης Καμπόσος: Έχετε δίκιο, από το 2014 παραμένει κλειστό και όπως φαίνεται από τον ρυθμό των εργασιών προβλέπεται να ανοίξει μετά το καλοκαίρι του 2023. Εμείς ως Δήμος δεν έχουμε καμία δυνατότητα και αρμοδιότητα να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Για εμάς το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι η καρδιά που θα δώσει πνοή και ζωή στην Αιώνια πόλη όπως πολύ σωστά την αναφέρετε. Το Άργος έχει ιστορία 6.000 ετών και κατοικείται όλους αυτούς τους αιώνες! Τα εκθέματα του Μουσείου είναι τεράστιας ιστορικής σημασίας. Ανάμεσα στα ρωμαϊκά αντίγραφα έργων των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ξεχωρίζει και το άγαλμα του Ηρακλή τύπου Farnese, αντίγραφο έργου του 4ου αι. π.Χ. που φιλοτέχνησε ο Λύσιππος για την Αγορά της αρχαίας Σικυώνας, αντίγραφο του πρωτότυπου θα τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες έξω από το Παλαιό Δημαρχείο.
Κώστας Πρώιμος: Έχετε με παρρησία διατυπώσει δημοσίως και χωρίς περιστροφές τις απόψεις σας περί του “Μακεδονικού”, συνεχίζει να σας απασχολεί ακόμα και να σας εμπνέει;
Δημήτρης Καμπόσος: Θα σας αναφέρω τα υπέροχα λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου: Καλό θα ήταν όλοι οι Έλληνες να έρχονται από καιρού εις καιρό στην Μακεδονία. Και να προσέχουνε πού πατάνε. Γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό. Μπορεί να πατήσεις έναν τάφο. Μπορεί να πατήσεις ένα λείψανο! Δεν μπορώ, όταν βλέπω να υπονομεύονται οι αξίες και οι αρχές του πολιτισμού μας, η Θρησκεία μας, η Οικογένειά μας, η Παιδεία μας, το Έθνος μας, όταν τα βλέπω αυτά να κινδυνεύουν, δεν μπορώ να σιωπήσω, έστω και αν το ότι ομιλώ, μου κοστίζει πολύ ακριβά!
Επίσης θυμηθείτε την δήλωση του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, μία είναι η οδός, «η εγκατάλειψης από τους Σκοπιανούς του ονόματος Μακεδονία, είτε αυτού, είτε εν συνθέσει! Τα πάντα είναι εφικτά εάν υπάρχει πολιτική βούληση». Κι επειδή το ζήτημα είναι εθνικό και πάνω από τα κόμματα και τις πεποιθήσεις, θα αναφερθώ και στα λόγια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου στην ομιλία του στην ελληνική Βουλή το 1993, «Ουδέποτε, η λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της στην ονομασία των Σκοπίων!»
Κώστας Πρώιμος: Κύριε Καμπόσο, είναι γνωστό ότι λόγω της πρωτοφανούς δημοφιλίας σας δέχεστε άνωθεν πιέσεις ώστε να “ξανοιχτείτε” στον πολιτικό ορίζοντα… Τι προτίθεστε να κάνετε; Θα εγκαταλείπατε τον δημαρχιακό θώκο για μια πιο δελεαστική πρόταση;
Δημήτρης Καμπόσος: Γνωρίζω μετά από τόσα χρόνια στην πολιτική πως οι δημοσιογράφοι αρέσκονται στο παραπολιτικό ρεπορτάζ και καλά κάνουν γιατί με αυτά έλκουν το κοινό τους. Για να ηρεμήσουν ορισμένοι,δεν πρόκειται να αποδεχθώ καμία πρόταση για να διεκδικήσω θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή!
Κώστας Πρώιμος: Η τοποθέτηση του αγάλματος του Ηρακλή εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάδειξης της ιστορίας;
Δημήτρης Καμπόσος: Το ενδιαφέρον για μία πόλη δεν πηγάζει μόνο από τα καταστήματα και το φυσικό κάλος, αλλά από την αρχιτεκτονική της. Αναμφισβήτητα, η όψη μίας πόλης σχετίζεται άμεσα με την κουλτούρα των ανθρώπων της και ταξιδεύει στον χρόνο τον κάθε επισκέπτη της. Σίγουρα με την άφιξή σας σε μία πόλη θα έχετε παρατηρήσει τα κτίρια και τον ρυθμό τους, που προκαλούν ένα συναίσθημα και σας προβληματίζουν σχετικά με τη δημιουργία τους. Ο χαρακτήρας της πόλης του Άργους δεν αποδίδει στο μέγιστο το μεγαλείο της πόλης ανά τους αιώνες! Η τοποθέτηση γλυπτικών συνθέσεων σε δημόσιους χώρους (πλατείες κλπ) του Δήμου Άργους Μυκηνών, θα βασίζεται σε αναφορές της μοναδικής γλυπτικής ιστορίας της πόλης του ‘Άργους και συγκεκριμένα σε τοποθέτηση ενδεικτικών αντιγράφων που θα τονίζουν αυτό το ξακουστό και ιδιαίτερο παρελθόν της. Η σχολή γλυπτικής που δημιουργήθηκε στο Αργος το 515 π.χ. και ανέδειξε τον περίφημο γλύπτη Αγελάδα ή Γελάδα από το (520 π.χ.) έως το (480 π.χ.)-Το γεγονός μαρτυρεί η παρουσία στο Άργος των πιο ξακουστών τεχνιτών από χώρες μακρινές που έρχονταν για να τελειοποιηθούν στη σχολή του, αλλά και το ότι σ΄αυτόν – που πάνω απ΄ όλα μαρτυρεί τη μεγάλη κλάση αυτού του τεχνίτη – μαθήτευσαν και οι πιο μεγάλοι γλύπτες της αρχαιότητας: Μύρων, Πολύκλειτος και Φειδίας – όλα αποτελούν στοιχεία που προκαλούν τουλάχιστον δέος γι΄αυτήν την πολιτιστική ιδιαιτερότητα και παράδοση της αρχαίας πόλης του ‘Άργους. Παρόλα αυτά όμως, πουθενά στον ιστό της ιστορικής πόλης δεν απεικονίζεται η ιστορική αυτή κληρονομιά, παραμένοντας «φτωχή» στην υπενθύμιση του δημότη ή του επισκέπτη της με την ανυπαρξία έστω κι ενός σημαντικά ιστορικού γλυπτού. Για την υλοποίηση λοιπόν αυτού του συνολικού έργου, θα επιλεγούν τρισδιάστατες γραφικές απεικονίσεις γλυπτών, που θα συμβαδίζουν με την ιστορική πορεία των καλλιτεχνικών τάσεων, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω και αποτυπώνονται με σαφήνεια στην ιστορική έρευνα.
Κώστας Πρώιμος: Κύριε Δήμαρχε να περιμένουμε την υλοποίηση ακόμη περισσότερων έργων; Μέχρι που οραματίζεστε να το φτάσετε;
Δημήτρης Καμπόσος: Η δημοτική μας αρχή εκμεταλλεύεται και διεκδικεί όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ για να εξασφαλίσει τα χρήματα για μεγάλα έργα που θα προστεθούν στην μακρά λίστα των έργων που έχουμε ήδη υλοποιήσει! Κάποιοι Δήμοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την μείωση των χρημάτων από το κράτος ώστε να πουν πως δεν μπορούν να κάνουν έργα εμείς διεκδικούμε κάθε οικονομικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για έργα αναπλάσεων, ανακατασκευών, ύδρευσης, προμήθειας μηχανημάτων και πολλά άλλα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Κάποιος θα πει γιατί δεν το κάνουν κι άλλοι Δήμοι. Διότι η χρηματοδότηση από πρόγραμμα είναι μια μακρά και πολύπονη, γραφειοκρατική διαδικασία που μόνο με πολλή δουλειά και επιμονή μπορεί κάποιος να τα καταφέρει! Αυτό το κάνουμε με σκληρή δουλειά και συνεργασία με υπηρεσίες και υπουργεία!
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.