ΆρθραΝεμέα Κρασί και Ιστορία

Νεμέα Κρασί και Ιστορία

Γράφει ο Γιώργος Νικολακόπουλος*

Η γειτονική μας Νεμέα – δεν ξέρω από πού να αρχίσω και που να τελειώσω θέλοντας να γράψω για αυτήν έτσι θα αρχίσω με την Ιστορία.

Στο μέρος που βρίσκεται η σύγχρονη πόλη υπήρχε από την αρχαιότητα η Φλιασία χώρα και η δωρική πόλη – Κράτος Φλιούς. Από εκείνα τα χρόνια καλλιεργούσαν αμπέλια για την παραγωγή του “Φλιάσιου” οίνου που ήταν ιδιαίτερα γνωστός λόγω και των πολλών επισκεπτών και αθλητών από όλη την Ανατολική Μεσόγειο για τα “Νέμεια” μία από τις τέσσερις πανελλήνιες γιορτές που περιελάμβαναν και αγώνες της αρχαίας Ελλάδας.

Επίσης η περιοχή είναι συνδεδεμένη με τον μύθο του Ηρακλή που όλοι γνωρίζουμε έτσι η λαϊκή παράδοση καταγράφει το κρασί της Νεμέας ως το «αίμα του Ηρακλή». Άρα το αμπέλι και το κρασί υπάρχει στη περιοχή εδώ και 2500 χρόνια. Στους Βυζαντινούς χρόνους δημιουργήθηκε στη περιοχή ένας οικισμός που ονομάστηκε Άγιος Γεώργιος ο οποίος έδωσε το όνομα του στη ποικιλία της περιοχής το γνωστό μας “Αγιωργίτικο”.

Το 1971 η Νεμέα έγινε επίσημα ζώνη ΠΟΠ (Περιοχή Ονομασίας Προέλευσης) που περιλαμβάνει 17 χωριά, βρίσκεται στη Κορινθία αλλά και ένα μικρό ποσοστό της στην Αργολίδα.
Η αμπελουργική ζώνη αυτή αποτελείται από ένα οροπέδιο που περιτριγυρίζεται από σχετικά χαμηλούς ορεινούς όγκους που φτάνουν στα 850 μέτρα υψόμετρο. Έτσι χωρίζεται σε τρείς διακριτές ζώνες ανάλογα το υψόμετρο. Η πρώτη ζώνη βρίσκεται στα πεδινά από 230 εώς 450 μέτρα, η δεύτερη περιλαμβάνει τους λόφους εώς 650 μέτρα, παράδειγμα το χωριό Κούτσι και η τρίτη τις περιοχές άνω των 650 μέτρων που φτάνουν ως και 850 μέτρα με παράδειγμα το χωριό Ασπρόκαμπος.

Εξαιτίας όλων αυτών έχουμε διαφορετικές θερμοκρασίες και εδάφη και λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Αγιωργίτικο είναι μια πολυδυναμική ποικιλία στη Νεμέα παράγονται διάφορα στυλ κρασιών.
Από δροσιστικά ροζέ, ελαφριά φρουτώδη κόκκινα (χωρίς ή με λίγη χρήση βαρελιού), ρωμαλέα κόκκινα περασμένα από δρύινα βαρέλια που προορίζονται για μακρά παλαίωση, ημίγλυκα εώς και γλυκά λιαστά κρασιά. Τα ροζέ και τα ελαφριά κόκκινα «δεξαμενής» έχουν συνήθως όμορφα αρώματα φράουλας κερασιού βύσσινου και άλλων κόκκινων φρούτων και μπορούμε κάλλιστα να τα απολαύσουμε μόνα τους σαν απεριτίφ αλλά και να τα συνοδεύσουμε με τα υπέροχα λαδερά της ελληνικής κουζίνας.
Στα δυνατά κόκκινα εκτός από τα αρώματα φρούτων βρίσκουμε αρώματα γλυκών μπαχαρικών ίσως και καπνού από την ωρίμανση στο βαρέλι αλλά και σοκολάτας, αποξηραμένων φρούτων και εσπρέσο από την παλαίωση στη φιάλη τα οποία θα ταιριάξουν ταμάμ με ένα μοσχαράκι κοκκινιστό με μπόλικα μπαχαρικά ή και με ένα στιφάδο της γιαγιάς μας.

Για να μην απογοητεύσω τους λάτρεις του λευκού κρασιού θα πω ότι στη Νεμέα δεν καλλιεργείται μόνο Αγιωργίτικο αλλά εκτός ΠΟΠ καλλιεργούνται και άλλες και λευκές και κόκκινες και ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Μερικές από αυτές είναι οι λευκές Ασύρτικο, Σαββατιανό, Ασπρούδες, Κυδωνίτσα, Chardonnay, Sauvignon blanc, Viognier, οι ερυθρωπές Ροδίτης, Μοσχοφιλερο, οι κόκκινες Μαυρούδι, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cabernet Franc. Εδώ θα σημειώσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δοκιμάσει καταπληκτικά κρασιά από την επανεμφανιζόμενη ποικιλία Κυδωνίτσα (ποικιλία της Λακωνίας) στη Νεμέα αλλά και ότι το Αγιωργίτικο αναμιγνύεται με Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot ή και Cabernet Franc δίνοντας απίστευτα αποτελέσματα.

Έτσι λοιπόν είτε σας αρέσει το λευκό είτε το κόκκινο ακόμη κι αν δεν πολύ- συμπαθείτε το κρασί, μια βόλτα στη Νεμέα και μια επίσκεψη σε ένα οινοποιείο θα σας κάνει σίγουρα να αλλάξετε γνώμη. Οι άνθρωποι εκεί θα σας ξεναγήσουν στα αμπέλια τους, θα σας δείξουν πως τα καλλιεργούν, θα δείτε τις εγκαταστάσεις τους, θα σας εξηγήσουν τους τρόπους οινοποίησης, θα μπείτε στα κελάρια με τα βαρέλια τους και τα μεθυστικά αρώματα και τέλος θα έρθει η ώρα της γευσιγνωσίας. Η διαδικασία αυτή της δοκιμής των κρασιών του κάθε κτήματος νομίζω θα σας συναρπάσει.
Με την βοήθεια του οινολόγου θα μυρίσετε αλλά και θα γευτείτε αρώματα και γεύσεις που ίσως πρώτη φορά συναντάτε σε ένα ποτήρι κρασί. Είμαι σίγουρος ότι ειδικά όσοι θα πάτε για πρώτη φόρα μετά από αυτή την εμπειρία θα δείτε το κρασί μέσα από άλλο πρίσμα και θα κάνετε το πρώτο βήμα για να μπείτε στον κόσμο του.

Μερικά από τα οινοποιεία που έχω επισκεφθεί (χωρίς να θέλω να αδικήσω τα υπόλοιπα σίγουρα είναι στα σχέδια μου για το μέλλον) είναι αρχίζοντας με αυτό που βρίσκεται πιο κοντά μας το “Κτήμα Σκούρα” ένα από τα ομορφότερα οινοποιεία στην Ελλάδα. Μετά θα αναφερθώ στο “Οινοποιείο Αιβαλή” που ήταν από τους πρώτους που σε δύσκολες εποχές για το ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί δημιούργησε premium ετικέτες και Icon κρασιά από διεθνείς ποικιλίες αλλά και από Αγιωργίτικο. Το οινοποιείο της Οικογένειας Ιερόπουλου ένα όμορφο μπουτίκ οινοποιείο με καταπληκτική δουλειά και στην αμπελουργία και στην οινοποίηση. Το κτήμα Δρυόπη που μαθαίνω ότι ανακαινίζεται και θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του. Semeli Estate επίσης ένα πανέμορφο οινοποιείο με καταπληκτική θέα που προσφέρει και διαμονή στις άψογες σουίτες του.
Το κτήμα Μπαϊρακτάρη με καταπληκτική αίθουσα γευσιγνωσίας, το Κτήμα Γκόφα δίπλα στο ποτάμι, το Κτήμα Παπαιωάνου ένα garage αλλά και ιστορικό οινοποιείο, το πασίγνωστο Κτήμα Παλυβού που διαθέτει και κάποια βιοδυναμικά κρασιά, το κτήμα Γαία με τις καινοτόμες Νεμέες του, το Οινοποιείο Μπαραφάκα με μεγάλη εμπειρία στην αμπελουργία τα Οινοποιεία Στροφιλιά, Μπίζιου και Πυργάκη στον Ασπρόκαμπο, το Κτήμα Όψιμος στο Γυμνό και πολλά άλλα που αξίζει να ανακαλύψετε.

Συντονίστε λοιπόν τον ελεύθερο χρόνο σας ανεβείτε στο αυτοκίνητο σας και ξεκινήστε για μια βόλτα στα οινοποιεία της Νεμέας που θα σας μείνει αξέχαστη.

Θα τελειώσω παροτρύνοντας τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό στη πόλη μου το Ναύπλιο (βάζοντας και τον ΕΑΥΤΟ μου μέσα) να εκμεταλλευτούμε την κοντινή απόσταση της Νεμέας και να δούμε σοβαρότερα το κομμάτι Οίνο – τουρισμός.
Ο επισκέπτης που αγαπά το κρασί έχει από μέτριο ως και υψηλό εισόδημα αγαπά επίσης το καλό φαγητό και το ευ ζην. Είναι με λίγα λόγια μερακλής και είναι ο επισκέπτης που θα ήθελε κάθε τουριστικός προορισμός. Λίγα λόγια που δίνουν τροφή για σκέψη.

Σας ευχαριστώ.

*WSET LΕVΕL3

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα