Του Γιώργου Νικολακόπουλου*
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για το σωστό σερβίρισμα του κρασιού είναι η ενδεδειγμένη θερμοκρασία. Σε ένα ποτήρι κρασιού κρύβεται όλη η προσπάθεια που γίνεται στο αμπέλι αλλά και στο οινοποιείο, ώστε τα αρώματα και οι γεύσεις κάθε ποικιλίας αλλά και κάθε terrior να “αποτυπωθούν” σε αυτό. Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι απαραίτητη ώστε να φτάσουμε στο απόλυτο αποτέλεσμα. Έχω ακούσει ανθρώπους να δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει το κρασί και είμαι σίγουρος ότι είτε το δοκίμασαν σε λάθος θερμοκρασία είτε με κακό συνδυασμό φαγητού.
Ένας πολύ γενικός κανόνας για την θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού είναι ότι τα πιο ελαφριά σε σώμα αλλά και τα πιο ανοιχτόχρωμα κρασιά σερβίρονται δροσερότερα από τα πιο γεμάτα και πιο σκουρόχρωμα. Ας αναφέρουμε λοιπόν τις κατηγορίες αρχίζοντας από αυτά που σερβίρονται πιο παγωμένα και δεν είναι άλλα από τα γλυκά κρασιά. Η ιδανική θερμοκρασία για αυτά είναι 6 με 8 βαθμούς κελσίου. Ένα καλό γλυκό κρασί για να είναι ισορροπημένο πρέπει να έχει και την ανάλογη οξύτητα η οποία τονίζεται με την χαμηλή θερμοκρασία έτσι τα γλυκά κρασιά σερβίρονται πιο παγωμένα από όλα τα άλλα. Αμέσως μετά έρχονται τα αφρώδη κρασιά οπού η ιδανική θερμοκρασία είναι από 6 εώς 10 βαθμούς κελσίου άλλωστε σε αυτά αναζητούμε την δροσιά μέσα από την υψηλή οξύτητα και τις φυσαλίδες έτσι και αυτά σερβίρονται αρκετά παγωμένα. Φτάσαμε λοιπόν στα λευκά κρασιά και ξεκινάμε από τα ελαφριού σώματος αρωματικά που συχνά αναδύουν αρώματα λουλουδιών αλλά και φρούτων όπως ένα Μοσχοφίλερο από την Μαντινεία η ένα Sauvignon blanc από το Sancerre της Γαλλίας.
Η ιδανική θερμοκρασία για αυτά είναι 7 με 10 βαθμούς κελσίου. Αντίθετα τα πιο γεμάτου σώματος λευκά που συνήθως έχουν παραμείνει λίγους μήνες σε ξύλινα βαρέλια όπως ένα Chardonnay από τις ΗΠΑ η ένα “Νυχτέρι” από την Σαντορίνη σερβίρονται σε θερμοκρασία από 10 εώς 13 βαθμούς κελσίου ώστε να αναδειχτούν τα αρώματα των φρούτων, της βανίλιας, του καπνού και των ξηρών καρπών που προέρχονται από την ωρίμανση τους στο βαρέλι αλλά και την παλαίωση τους στη φιάλη. Στις ίδιες θερμοκρασίες περίπου σερβίρουμε και τα ροζέ κρασιά, τα περισσότερα στους 7 με 10 βαθμούς ενώ πιο σπάνια κάποια πιο γαστρονομικά ροζέ λίγο υψηλότερα 10 με 13 βαθμούς.
Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στην κατηγορία που γίνονται τα περισσότερα λάθη δηλαδή στα ερυθρά κρασιά. Έχει επικρατήσει λανθασμένα η άποψη ότι αυτά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου πράγμα που ίσως να ίσχυε αλλά πολλά χρόνια παλαιότερα και σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες και τα δωμάτια δεν θερμαίνονταν με τη τεχνολογία του σήμερα. Για να εκτιμήσουμε τις σωστές θερμοκρασίες σερβιρίσματος των κόκκινων κρασιών πρέπει να τα χωρίσουμε σε τρείς κατηγορίες. Πρώτα τα πολύ ελαφριά κόκκινα που εμφιαλώνονται αμέσως μετά τη δεξαμενή χωρίς καμία παραμονή σε βαρέλι ή άλλο μέσο παλαίωσης. Αυτά είναι τα λεγόμενα φρέσκα ερυθρά όπως είναι τα Beaujolai nouveau η τα Αγιωργίτικα δεξαμενής που με αρώματα φράουλας, κόκκινου κερασιού και τσιχλόφουσκας πρέπει να καταναλώνονται δροσερά γύρω στους 13 βαθμούς κελσίου. Μετά έρχονται τα μετρίου σώματος κόκκινα με μικρή χρήση δρυός και μέτριες τανίνες όπως ένα γαλλικό Pinot Noir η μία ΠΟΠ Νεμέα η μία Λημνιώνα που σερβίρονται ανάμεσα σε 14 με 16 βαθμούς κελσίου. Τέλος έρχονται τα πιο γεμάτα και πολύπλοκα κόκκινα που ωριμάζουν αρκετό χρόνο στο βαρέλι αλλά και παλαιώνουν ενώ εμφιαλωθούν ξεχασμένα στα κελάρια ώστε να μαλακώσουν οι υψηλές τανίνες όπως τα Syrah του Νέου Κόσμου, τα ρουστίκ Ξινόμαυρα από τη Νάουσα η τα πληθωρικά Μαυροτράγανα από τα νησιά του Αιγαίου. Εδώ το σωστό σέρβις απαιτεί να σερβιριστούν ανάμεσα σε 16 με 18 βαθμούς κελσίου ώστε τα πολύπλοκα αρώματα φρέσκων αλλά και αποξηραμένων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών αλλά και γήινων μανιταριών να αναδειχθούν.
Τα λάθη που συνήθως γίνονται σε σχέση με την θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι να μας σερβίρουν ένα λευκό κρασί πολύ παγωμένο με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ωραία αρώματα λουλουδιών και φρούτων στη μύτη αλλά και στο στόμα πράγμα που διορθώνεται εύκολα με λίγη υπομονή αφού ειδικά το καλοκαίρι η θερμοκρασία θα ανέβει γρήγορα αν το αφήσουμε εκτός της παγοθήκης. Πιο συχνά όμως συμβαίνει να μας σερβίρουν ένα ερυθρό κρασί σε θερμοκρασία δωματίου (δλδ από 25 βαθμούς και πάνω) πράγμα που καταστεί το κρασί πλαδαρό, εντείνει πολύ την αίσθηση του αλκοόλ και κρύβει τα αρώματα του. Για να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση μπορούμε να βάλουμε το κρασί σε μία σαμπανιέρα με δροσερό νερό και λίγο πάγο ώστε να το δροσίσουμε όσο πρέπει χωρίς να το παγώσουμε. Αγνοήστε αυτούς που ίσως σας κοιτάξουν περίεργα επειδή χρησιμοποιείτε σαμπανιέρα για κόκκινο κρασί γιατί στην πραγματικότητα κάνετε το σωστό και η γεύση του θα το αποδείξει. Υπάρχουν κάποια αρκετά οικονομικά θερμόμετρα που αγκαλιάζουν το μπουκάλι και μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε την θερμοκρασία του κρασιού σας σωστά.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την απόλαυση που λαμβάνουμε καταναλώνοντας κρασί είναι τα ποτήρια που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν εταιρείες ποτηριών που προτείνουν διαφορετικό ποτήρι για κάθε ποικιλία αλλά νομίζω ότι αυτό αφορά προχωρημένους οινόφιλους και κρασιά που η τιμή τους ξεκινά από τριψήφιο νούμερο. Οι μέσοι καταναλωτές φτάνει να επιλέξουν ποτήρια που στηρίζονται σε μία κολόνα ώστε να τα κρατούν από εκεί και να μην επηρεάζουν την θερμοκρασία του κρασιού, να είναι φτιαγμένα από λεπτό γυαλί για καλύτερη αίσθηση στο στόμα και με το σωστό σχήμα που διαφέρει λίγο ανάμεσα σ το λευκό και το κόκκινο. Τα ποτήρια για λευκό κρασί έχουν σχήμα τουλίπας ώστε να μας επιτρέπουν να αναδεύουμε το κρασί και όπως κλείνουν τα χείλη τους προς τα επάνω να φέρνουν τα αρώματα του στη μύτη μας. Για το ερυθρό τώρα κρασί έχουν σχήμα balloon για να βοηθούν το περιεχόμενο να έρθει περισσότερο σε επαφή με το οξυγόνο πριν προωθήσουν τα αρώματα του στη μύτη και το στόμα μας. Θεωρώ ότι με αυτούς τους δύο τύπους ποτηριών ξεκινάμε σωστά και έχοντας κρατήσει τα κρασιά μας στη πρέπουσα θερμοκρασία πραγματικά τα απολαμβάνουμε .
Οι άνθρωποι που έχουν μπει πιο βαθιά στο κόσμο του κρασιού ίσως θέλουν πιο εξεζητημένα ποτήρια και περισσότερη λεπτομέρεια για να απολαύσουν το κρασί τους αλλά νομίζω ότι με αυτά που προανέφερα έχω καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που πρέπει να κάνει ο καταναλωτής ώστε να απολαύσει στο μέγιστο βαθμό ένα μπουκάλι κρασί.
Σας ευχαριστώ.
*WSET LΕVΕL3
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook
Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News