Αισθάνεται Ελληνίδα και Τσέχα, γνώρισε την χώρα μας μέσα από τις διακοπές της ως νεαρή. Από το 2018 εκ της ιδρύσεως του έχει αναλάβει την Διεύθυνση του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα το οποίο στεγάζεται στην Τσέχικη Πρεσβεία και λειτουργεί ως τμήμα της, υπό τη σκέπη του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας της.
Στην ακόλουθη συνέντευξη που η κ. Λουτσίε Κουλίγκοβα παρέθεσε ομιλουμένη άπταιστα την Ελληνική στον εκδότη Κώστα Πρώιμο, εξέθεσε τον σκοπό και τις προθέσεις του Οργανισμού στον οποίο έχει τεθεί ως επικεφαλής.
► Κυρία Κουλίγκοβα, ποιός είναι ο σκοπός της ίδρυσης του Τσέχικου Κέντρου Πολιτισμού στην Αθήνα; Τι εξυπηρετεί;
Λουτσίε Κουλίγκοβα: Είμαστε ένας Πολιτιστικός Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσέχικης Δημοκρατίας. Υπάρχουν είκοσι έξι συνολικά σε όλο τον Κόσμο, πολλά ιδρύθηκαν τις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Στην Ελλάδα λειτουργεί ως μέρος της Πρεσβείας μας και συστεγάζεται εκεί. Σκοπός της σύστασης μας είναι η προώθηση του Τσέχικου Πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις και τις μορφές. Συνεργαζόμαστε με πολλά Ιδρύματα και συναφείς Οργανισμούς, καθώς συμμετέχουμε σε αρκετές εκδηλώσεις, Φεστιβάλ Τέχνης και Κινηματογράφου, καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε θέματα Τουρισμού και εμπορικών σχέσεων.Εμείς εδώ στην χώρα σας εκκινήσαμε το 2018.
► Να υποθέσω δεδομένου ότι είστε νεοϊδρυθέντας Οργανισμός στην Ελλάδα η πανδημία σας “κράτησε πίσω” όσον αφορά στα πονήματά σας;
Λουτσίε Κουλίγκοβα: Όχι τουναντίον, ίσα – ίσα που καταφέραμε με σωστό προσανατολισμό να εκμεταλλευτούμε την μακρά περίοδο της πανδημίας, με on line προγράμματα και την ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των Τσέχικων ανά τον Κόσμο Κέντρων. Όποτε υπήρχε η δυνατότητα να κάνουμε κάτι “ζωντανά” προχωρούσαμε, αλλά κυρίως διοργανώναμε εκδηλώσεις εξ΄ αποστάσεως.
► Είναι η πρώτη εμφάνιση με δράσεις του Τσέχικου Κέντρου της Ελλάδας στο οργανόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του Μαραθωνίου Ναυπλίου;
Λουτσίε Κουλίγκοβα: Δεν είναι η πρώτη εμφάνιση πολιτιστικής δράσης της Τσεχίας στο Ναύπλιο διότι ακόμη και πριν την ίδρυση του Οργανισμού μας συμμετείχαμε με χορωδιακό σχήμα και ορχήστρα τριών κουαρτέτων στο Μουσικό Φεστιβάλ της πόλης. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που φέρνουμε στο Ναύπλιο μια Έκθεση. Η παρούσα αναδεικνύει τα 2000 Κάστρα και παλάτια που υπάρχουν στην Τσεχία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε την Τουριστική επισκεψιμότητα τους. Η Χώρα μας διαθέτει τα περισσότερα επισκέψιμα κάστρα ανά πληθυσμό παγκοσμίως. Θέλω να επισημάνω ότι το Ναύπλιο είναι μια πόλη μαγική και συγκατελέγεται μεταξύ των περιοχών που τίθενται ψηλά στις προτεραιότητές μας για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
► Ποιοί είναι οι στόχοι του εφετινού καλοκαιριού, Να περιμένουμε από εσάς σημαντικές πολιτιστικές δράσεις;
Λουτσίε Κουλίγκοβα: Κάθε χρόνο μεριμνούμε ώστε να συμμετέχουμε σε διάφορες θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις από κοινού με την Ελλάδα, αλλά και ως Τσεχία. Έχει μεγάλη σημασία όμως η σύμπραξη των δύο χωρών, αν δηλαδή διοργανώνεται μια εκδήλωση στην χώρα μας να διεξάγεται και μια αντίστοιχη στην Ελλάδα. Συμμετείχαμε το Φθινόπωρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου της Θεσσαλονίκης με δικό μας Περίπτερο, ενώ σε πολλά η Τσεχία ήταν η τιμώμενη χώρα. Το 2021 αναδείξαμε το Έργο και τις Ημέρες ενός πολύ σπουδαίου Τσέχου Προέδρου του Βότσλαβ Χάβελ και τοποθετήσαμε ένα μνημείο στην Αθήνα, με την τιμητική παρουσία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη. Κάποιες εκδηλώσεις μας φέρουν και πολιτικό περιεχόμενο κυρίως όμως είναι πολιτιστικές.
► Μέσα από τη διασταύρωση σε επικοινωνιακό επίπεδο των δύο Πολιτισμών (Τσεχίας και Ελλάδας) έχετε διακρίνει ομοιότητες;
Λουτσίε Κουλίγκοβα: Είναι δεδομένο ότι οι δύο λαοί γνωρίζονται αρκετά καλά, διότι μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μόλις ξέσπασε ο Ελληνικός εμφύλιος πολλοί Έλληνες διέφυγαν στην Τσεχία. Δημιούργησαν αρκετές Ελληνικές Κοινότητες, στην πρώτη φάση το ’48 πέντε χιλιάδες παιδιά τα οποία ακολούθησαν άλλοι τόσοι ενήλικες. Πολλές οικογένειες εξακολουθούν έκτοτε να ζουν στην Τσεχία, ενώ τώρα τελευταία παρατηρείται και ένα νέο κύμα νέων που μεταναστεύουν στην Τσεχία για σπουδές και εύρεση εργασίας με καλύτερες συνθήκες. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο Ελληνικές ομάδες με διαφορετικές επιθυμίες και προσδοκίες. Οι παλαιότεροι νοσταλγούν την Ελλάδα ως Πατρίδα, ενώ οι νεόφερτοι δηλώνουν παραπονεμένοι επειδή εξαναγκάστηκαν να ξενιτευτούν για ένα καλύτερο αύριο. Πάντως είμαστε διαφορετικοί ως λαοί.
► Εσάς προσωπικά τι σας συνδέει με την Ελλάδα;
Λουτσίε Κουλίγκοβα: Σπούδασα Οικονομικά στην Τσεχία, άρχισα να έρχομαι διακοπές γιατί λατρεύω την Ελλάδα, γνώρισα έναν Έλληνα και τον παντρεύτηκα. Έμαθα την Γλώσσα, υπήρξα και πρόεδρος της Τσέχικης Κοινότητας διοργανώνοντας πολλά Πολιτιστικά δρώμενα στην Αθήνα κατά το παρελθόν. Ήταν φυσικό ακόλουθο να αναλάβω ως Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου.
► Αν μπορούσατε να επιλέξετε ελεύθερα, θα προτιμούσατε να επαναπατριστείτε για το υπόλοιπο της ζωής σας; ή μήπως έχετε πλέον δημιουργήσει στενούς και άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα;
Λουτσίε Κουλίγκοβα: Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη ερώτηση, γιατί όταν κάποιος ζει από μισή ζωή σε κάθε χώρα, δυσκολεύεται να θέσει διαχωριστικές γραμμές. Από τη μια είναι θετικό να αισθάνεται ότι ανήκει σε δύο Πατρίδες, γνωρίζει δύο Γλώσσες. Όμως όταν βρίσκομαι στην Τσεχία μου λείπει η Ελλάδα και αντιθέτως, όταν είμαι στην Ελλάδα μου λείπει η Τσεχία. Είναι γεγονός όμως πως αν τελικά κάποτε αποφάσιζα να γυρίσω μόνιμα στην χώρα μου, θα μου έλειπαν δομικά στοιχεία από τη ζωή μου, όπως η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, ο τρόπος σκέψης ο οποίος είναι πιο “ανοιχτός” από τον Τσέχικο. Οι Τσέχοι είναι πολύ πιο σοβαροί και δύσκολοι να τους πλησιάσει κάποιος, αν και αυτό αλλάζει σταδιακά. Οι δίδυμες κόρες μου σπουδάζουν στην Τσεχία και όταν τις ρωτάω αν θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά τις σπουδές τους, μου απαντούν ότι αμφιταλαντεύονται. Εκεί σχεδόν δεν υπάρχει ανεργία, αλλά οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί… Μεγάλο το δίλημμα για όλους τους νέους ανθρώπους μεγάλες αγάπες για εμάς και οι δύο χώρες…
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.