ΣυνεντεύξειςΡίτα Χάμπερμαν: Στην Κοιλάδα που με μαγεύει...

Ρίτα Χάμπερμαν: Στην Κοιλάδα που με μαγεύει…

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Η Κοιλάδα της Ερμιονίδας, το πασίγνωστο γραφικό ψαροχώρι, καταφέρνει με την φυσική του ομορφιά, το αναλλοίωτο περιβάλλον αλλά και την ησυχία που χαρακτηρίζει τις μικρές κοινωνίες, να ελκύει ακόμη και ξένους Καλλιτέχνες. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότεροι δυτικοευρωπαίοι και Βόρειοι ανακαλύπτουν την μοναδικότητα που διέπει την περιοχή και σε πολλές περιπτώσεις δαπανούν ένα σημαντικό κομμάτι των αποταμιεύσεων τους ώστε να ζήσουν εν τέλει εδώ, στην Αργολίδα.
Στην περίπτωση της Γερμανίδας Γλύπριας Ρίτα Χάμπερμαν, Κοιλάδα σημαίνει Φως Ελληνικό και σχεδόν εκτυφλωτικό, το οποίο διοχετεύει ακτίνες δημιουργίας ζωηρεύοντας αίφνης της Καλλιτεχνική της υπόσταση.
Μίλησα με την ίδια, στο υπέροχο καπεταναϊικο σπίτι όπου με υποδέχτηκε μαζί με τον σύζυγο της Παναγιώτη Βεκίνη στο κέντρο του όμορφου παραθαλάσσιου χωριού.

► Ποιό ήταν το κίνητρο για εσάς ώστε να ασχοληθείτε με την Γλυπτική; Πως και πότε ξεκινήσατε;

Ρίτα Χάμπερμαν: Στην Γερμανία όταν ήμουν μικρή ασχολήθηκα αρχικά με την Αγγειοπλαστική. Ένιωθα την εσωτερική ανάγκη να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου. Στη συνέχεια παρακολούθησα το Waldof scule της Στουτγκάρδης.Αργότερα μετακόμισα στις Βρυξέλλες, εκεί παρακολούθησα μαθήματα Γλυπτικής, θα είδατε ήδη μερικά κλασικά κομμάτια που έχω φτιάξει. Πήγα στην Γαλλία και πήρα μαθήματα από δύο διάσημους Γλύπτες τον Χavier Duver και Martin Vaugel. Επέστρεψα στη Γερμανία αλλά επισκέφτηκα και την Ιταλία στο Tuscan school ώστε να μάθω τις τεχνικές και τις τάσεις που επικρατούσαν σε αυτές τις χώρες. Ήθελα να τελειοποιηθώ σε διάφορετικά στυλ, όπως το Αρχαίο Ελληνικό και το Μοντέρνο Ελληνικό.

► Ακούγεστε ως λάτρης της Ελλάδας, αν και δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος.

Ρίτα Χάμπερμαν: Στην Ελλάδα μου αρέσει το Φως, είναι δυνατό και λαμπρό, σε γεμίζει θετική ενέργεια, αποτελεί την κεντρική πηγή των εμπνεύσεων μου. Δεν λειτουργώ καθ’υπαγόρευση, παρά δημιουργώ μέσω του αυθορμητισμού και της ιδέας που θα μου κατέβει εκείνη τη στιγμή. Δεν υπάρχει σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχω ένα ατελιέ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο, αλλά δεν είναι το ίδιο. Χρειάζεται το Ελληνικό Φως ο Καλλιτέχνης για να δημιουργήσει, καθώς η καθαρότητά του συνθέτει μια εσωτερική δημιουργική δύναμη.

► Πως ανακαλύψατε την Κοιλάδα στην Ερμιονίδα;

Ρίτα Χάμπερμαν: Τυχαία, απλά ακολουθήσαμε τον δρόμο, ερχόμενοι από το Ναύπλιο. Επισκεφτόμασταν το Ναύπλιο το οποίο είναι πανέμορφο, θέλαμε κάτι να αγοράσουμε ένα σπίτι, αλλά οι τιμές ήταν για εμάς απαγορευτικές, αν λάβουμε υπόψη μας ότι θέλαμε ένα πιο ήσυχο μέρος. Γοητευτήκαμε από την ησυχία, την γραφικότητα της αναλλοίωτης περιοχής της Κοιλάδας. Μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ζει εδώ. Στην αρχή νοικιάσαμε στο Κρανίδι, αγοράσαμε ένα οικόπεδο το οποίο υπάρχει ακόμη, όμως βρήκαμε αυτό το παλιό Καπεταναίϊκο σπίτι σε τιμή ευκαιρίας, το αγοράσαμε και το ανακαινίσαμε. Πραγματικά η Κοιλάδα είναι ένας μικρός και μαγευτικός τόπος, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να διεγείρουν και να τροφοδοτήσουν το πνεύμα και την φαντασία ενός Καλλιτέχνη.

► Πως είναι η σχέση σας με τους ντόπιους;

Ρίτα Χάμπερμαν: Πολύ καλή, είναι φιλικοί μαζί μας, μας αρέσει η Κοινωνική ζωή, πηγαίνουμε σε ταβέρνες, στον Ντάγκλα, είμαστε στην Κοιλάδα σε αυτό το σπίτι από το 2004. Περνάμε τουλάχιστον τέσσερις μήνες το χρόνο εδώ. Στα μελλοντικά μας πλάνα σίγουρα είναι η μεγαλύτερη χρονική παρουσία μας στην Κοιλάδα την οποία τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου λατρεύουμε.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα