Home Άρθρα Τουρισμός τελευταίας στιγμής

Τουρισμός τελευταίας στιγμής

0
Γράφει ο Συμεών Καϊμασίδης

Ούτε ο μίτος της Αριάδνης φαίνεται να επαρκεί ώστε να εξέλθουμε από τα απροσδόκητα χτυπήματα των γεγονότων. Πρώτα ο λοιμός που εν μέρει πάγωσε τις δραστηριότητες και τις μετακινήσεις μας, ζώντας οι πλείστοι εξ΄ημών υπό έναν διαρκή φόβο και έπειτα στον απόηχο αυτού, η ρήξη της Δύση έναντι του Βορά με συνέπειες τον ενεργειακό στραγγαλισμό και την επερχόμενη επισιτική ανεπάρκεια.

Παρόλο που οι αγγελιοφόροι του Ελληνικού Τουρισμού διατυμπανίζανε περίτρανα για ταχύτατη ανάκαμψη, ο πόλεμος στην Ουκρανία πάγωσε προς το παρόν τις αυξημένες προσδοκίες τους. Οι κυρώσεις της Δύσης, προς το παρόν φαίνεται να έχουν περισσότερο αντίκτυπο σε εμάς τους Ευρωπαίους παρά στους Ρώσους. Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, των ορυκτών μετάλλων και των πρωτογενών αγαθών της σίτισης δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που οδεύει σιγά σιγά στην οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών και κατά συνέπεια και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Όταν το κόστος του ρεύματος και του πετρελαίου έχει διπλασιαστεί, όταν όλα τα αναλώσιμα, τα υλικά συντηρήσεως και τα τρόφιμα έχουν πάρει την ανιούσα της τάξεως των 50% και σταματημό δεν θα έχουν όσο κρατάει η ρήξη των δύο Πόλων, τότε για τι κέρδος θα μιλάμε με τιμές σταθερές εδώ και τέσσερα χρόνια; Ο τζίρος, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε εμείς οι επιτηδευματίες, ουδενί σημασία έχει, παρά μόνο τι μπαίνει καθαρό στην τσέπη. Οπότε και τα 19 δις να τζιράρουμε φέτος από τον Τουρισμό καλό θα ήταν πριν αρχίσουμε να αυτοεγκωμιαζόμαστε, πρότερον να μετρήσουμε, πόσα τουριστικά καταλύματα βγήκαν αλώβητα και πόσα φαλιρίσανε!

Στον αντίποδα όμως, ισοσταθμίζει τον βραχνά των απρόβλεπτων εξόδων, ο αχαλίνωτος πόθος των ταξιδευτών που ήταν εγκλωβισμένοι για δύο χρόνια ή ένεκα φόβου ή περιορισμένης ελευθερίας μετακινήσεως, με λογικό επακόλουθο το 2022 να το βλέπουν σαν την χρονιά της ακόρεστης ασυδοσίας ώστε να εκπληρώσουν όλες τις καταπιεσμένες ορέξεις τους! Αν και φρενάρανε οι κρατήσεις για μακρόθεν αφίξεις και πλέον γίνονται με το σταγονόμετρο, υπερακοντίστηκαν όμως της τελευταίας στιγμής, όπως φάνηκε και από τις Απόκριες και την 25η Μαρτίου. Το φαινόμενο αυτό φέρνει μία ανησυχία στην τουριστική αγορά μεν λόγω μη προγραμματισμού, αλλά καθησυχαστικές δε είναι οι ανακοινώσεις των πεπειραμένων τουριστικών πρακτόρων παγκοσμίου βεληνεκούς μιλώντας για μια προσοδοφόρα χρονιά θεωρώντας ότι θα αναπληρωθούν τα αζήτητα δωμάτια της Άνοιξης με την αυξημένη ζήτηση του Φθινοπώρου, oψόμεθα!

Η τάση του Τουρισμού της τελευταίας στιγμής εξαιτίας των αστραπιαίων αλλαγών που διέπουν την καθημερινότητα μας, πολύ πιθανόν να παραμείνει για όσο μεταβάλλονται τα παγκόσμια δεδομένα, ευελπιστώντας βέβαια να μην ισχύσει η αρχαία ρήση “ούδέν μονιμότερον τοῦ προσωρινοῦ”!

Έχουμε μία ολόκληρη θερινή περίοδο μπροστά μας με τους πανταχόθεν εν δυνάμει ταξιδευτές και περιηγητές ανυπόμονους να γευτούν την αλμύρα της θάλασσας ηδονίζοντας ταυτόχρονα τον ουρανίσκο τους με τα γαστρονομικά εδέσματα της Πατρίδας μας, να ξεφύγουν από την στυφνή καθημερινότητα τους. Η φυγή από την πραγματικότητα πλέον έχει γίνει αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια στους στοιβαγμένους αστούς. Ας είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν και ας τρέχουμε και τελευταία στιγμή έτσι και αλλιώς μαθημένοι είμαστε εμείς οι Έλληνες σε αυτήν την κατάσταση!

Ο Τουρισμός όσο ευμετάβλητος και αν είναι από τα αστάθμητα συμβάντα του παγκόσμιου γίγνεσθαι άλλο τόσο και ευάρμοστος είναι. Εμείς εδώ ιστάμεθα και στην κακοκαιρία και στην καλοκαιρία!

Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός

Μέλος Ομοσπονδίας επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Πελοποννήσου

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version