
Ερμαφρόδιτος ετυμολογικά είναι ο Ερμής και η Αφροδίτη, όμως χρησιμοποιείται και μεταφορικά για αυτούς που έχουν αρσενικό και θηλυκό γένος ή για αυτούς που περικλείουν μέσα τους αντιφατικά πράγματα που η ύπαρξή του ενός έρχεται σε αντίθεση με την ύπαρξη του άλλου. (Το δεύτερο το αναγνωρίζω. Εσείς;)
Η έννοια του Ερμαφρόδιτου ως αρσενικοθήλυκου υπάρχει σε όλες τις κοσμογονικές θεωρίες των Ανατολικών λαών. Σύμφωνα με αυτές στην φύση της πρωταρχικής θεότητας υπάρχει το αρσενικό και το θηλυκό. δύναμη που συνδυάζει όλα τα στοιχεία της αναπαραγωγής. Στους αρχαίους Έλληνες η διδασκαλία των ορφικών αποδίδει στον Δία ερμαφροδιτισμό. Ο Πλάτωνας στο συμπόσιο προκειμένου να εξηγήσει τον έρωτα ερμηνεύει αυτόν ως δύναμη – τάση για να επιστρέψουν οι ερωτευμένοι στην ενιαία μορφή του ανδρόγυνου.
Άλλες θεωρίες, μας λένε πως ο Αδάμ και η Εύα αρχικά ήταν ‘’κολλημένοι’’ με την πλάτη σε έναν άνθρωπο και στην συνέχεια μετά από σχετική ‘’γκρίνια’’ χωριστήκανε.(Να! αρχή αυτού του κακού). Άλλωστε και η θεωρία του Χριστιανισμού πως η Εύα πλάσθηκε από την πλευρά του Αδάμ ,έχει την ίδια καταγωγή. Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη μας πληροφορεί πως υπάρχει ερμαφρόδιτη αρχή στην βάση των γεννητικών οργάνων του ανθρώπου.
Στην Κύπρο συναντάμε αρχικά στοιχεία λατρείας του ερμαφρόδιτου με το όνομα Αφρόδιτος, και το άγαλμα αυτού. Παριστάνεται με γυναικεία μορφή, έχει όμως ανδρικά γεννητικά όργανα. Λατρευόταν με γιορτές κατά τις οποίες οι άνδρες μεταμφιέζονταν σε γυναίκες και αντίστροφα. (Υβριστικά του Πλούταρχου). Άλλες παραστάσεις που έχουν θηλυπρεπή μορφή με γένια. Όνειρο πολλών καλλιτεχνών ήταν η πραγμάτωση του ιδεώδους τύπου του ερμαφρόδιτου. Αυτός συγκεντρώνει την σύνθεση που έχει τα εύμορφα στοιχεία των δύο φύλλων χωρίς ατέλειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Μουσείο της Φλωρεντίας υπάρχει το άγαλμα του Απόλλωνα, μορφή θηλυκή που δεν θυμίζει σε τίποτα το ανδρικό αν δεν υπήρχαν τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Επίσης άξιο αναφοράς είναι και το άγαλμα του ερμαφρόδιτου στο Μουσείο του Λούβρου. Μια ηδυπαθής γυναικεία μορφή ,με γυναικεία ενδύματα, που ανασηκώνει το φόρεμα της και επιδεικνύει τα ανδρικά γεννητικά όργανα.(απαγορεύεται η θέασή του).
Όμως σε όχι και λίγες περιπτώσεις, σε ζωικό ή φυτικό άτομο, συνυπάρχουν διακριτικά γνωρίσματα και των δύο φύλων σε πλήρη μορφή ή σε ατροφική κατάσταση ή υπερτερεί το ένα φύλο σε μορφή έναντι του άλλου ή τα εσωτερικά γεννητικά όργανα ανήκουν στο ένα φύλο και τα εξωτερικά στο άλλο. Όσον δε αφορά την γονιμοποίηση και εδώ υπάρχουν γονιμοποιούντες και γονιμοποιούμενοι. Να σημειώσουμε βέβαια με βάση την ανατομία το παθολογικό της κατάστασης αυτής και να προσθέσουμε τον ψυχικό ερμαφροδιτισμό που μπορεί να υπάρχει από γεννήσεως ή να αποκτήθηκε στη πορεία και αυτός αποτελεί γενετήσια διαστροφή σύμφωνα με την επιστήμη της Ιατρικής, η οποία επίσης μας λέει ότι η ερμαφρόδιτη κατάσταση οφείλεται στην κληρονομικότητα ή σε παιδιά αλκοολικών ή επιληπτικών. Ο ερμαφρόδιτος συνήθως είναι στείρος και δεν έχει γεννητική επιθυμία, όμως έχουν υπάρξει και ανδρόγυνα ερμαφρόδιτων που έμειναν έγκυοι και οι δύο ταυτόχρονα. Επίσης μεταξύ της παιδικής και της ώριμης ηλικίας παρουσιάζεται διαφοροποίηση στο φύλο δηλαδή ως παιδί αρσενικό και θηλυκό ως έφηβος και αντίστροφα. Η ζωολογία μας πληροφορεί πως υπάρχουν και ερμαφρόδιτα ζώα κατώτερα στην κλίμακα όπως οι βδέλλες που έχουν ξεχωριστό αρσενικό και θηλυκό γεννητικό όργανο και τα σαλιγκάρια που έχουν ένα σερνικοθήλυκο γεννητικό όργανο. Στα έντομα απουσιάζει.
Φυτά βεβαίως υπάρχουν ερμαφρόδιτα και παρατηρείται σε ένα και το αυτό άνθος οι στήμονες και ο ύπερος. Αυτογονιμοποίηση όμως δεν γίνεται, όπως απέδειξε ο Δαρβίνος, καθ΄όσον η ωρίμανση του στήμονα προηγείται χρονικά του ύπερου.
Ο ερμαφρόδιτος λοιπόν που εμφανίζει κατά καιρούς έλξη προς το ίδιο φύλο ή το αντίθετο οφείλεται στην ανατομία του. Ο ομοφυλόφιλος όμως με την έλξη προς το ίδιο φύλο μπορεί να έχει και ανατομικά αίτια όμως στην βάση της προτίμησης του βρίσκεται η σαρκική απόλαυση. Τα αίτια της προτίμησής του κατά τον Γερμανό γιατρό Kertbeny που έφερε πρώτος τον όρο ομοφυλοφιλία το έτος 1869 είναι η συνήθεια, η αποχή, ο κορεσμός, η διαφθορά, η μίμηση, η απουσία αντιθέτου φύλου, η εμμηνόπαυση ακόμα και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επισημαίνω δε ότι η σεξουαλική προτίμηση του καθ΄ενός δεν αφορά κανέναν άλλον παρά τον άμεσα ενδιαφερόμενο.
Έχω να πω και τούτο. Ο Φρόιντ ισχυριζότανε πως η κατωτερότητα των γυναικών οφείλεται στην έλλειψη πέους. Ανδρική ιδέα, δεν είναι όμως καθόλου γυναικεία. Γιατί αν και δεν έχουμε όργανο, έχουμε στη μαλακιά περιοχή του φύλου μας, ένα πλήθος από ιστούς και μικρούς διαβολικούς μυς, Amor veneris ( ο έρως της Αφροδίτης) που είναι πολύ ενδιαφέροντες στη χρησιμοποίησή τους.’’ Ω Γλυκιά μου γη που σε βρήκα’’. Τι να το κάνουμε; Εσείς τι λέτε;
Τέλος η άρνηση κάθε δημιουργήματος της φύσης είναι άρνηση της ίδιας μας της ύπαρξης.
Σας χαιρετώ εις το επανιδείν…