Home Άρθρα Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Καρκαβίτσα

Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Καρκαβίτσα

0

Είναι ο μεγάλος μας μυθιστοριογράφος, ένα καθαρά νεοελληνικό πνεύμα, ένας κατεξοχήν εκπρόσωπος των ιερών παραδόσεων της φυλής του. Αντιδραστικός από τους πιο δυναμικούς και φαρμακερούς. Παραδέχεται αδυναμίες και ελαττώματα του δικού του έθνους και τους χλευάζει.
(Κωστής Παλαμάς, «Μερικά πρόσωπα της Δημοκρατίας των Ελληνικών Γραμμάτων», εφ. Figaro, 10-2-1929)

Γράφει ο Γιώργος Κόνδης

Ένα πενθήμερο διεθνές συνέδριο για τα 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη μας Ανδρέα Καρκαβίτσα, πραγματοποιήθηκε στα Λεχαινά Ηλείας (2-6 Νοεμβρίου) με μεγάλη επιτυχία. Περισσότεροι από πενήντα επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με φυσική παρουσία ή μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, πήραν μέρος στο συνέδριο αυτό και ανέδειξαν πλήθος νέων στοιχείων για τη ζωή και το έργο του. Η επιτυχία του Συνεδρίου φαντάζει ακόμη μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς τις πραγματικές δυνατότητες που μπορεί να έχει μια Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο Όμιλος Φίλων της, μιας μικρής αλλά ιστορικής κωμόπολης όπως τα Λεχαινά. Και όμως! Δεν ήταν μόνο πολύ καλά οργανωμένη, αποτέλεσε και ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για ολόκληρη την Πελοπόννησο και τη χώρα! Πίσω από αυτήν την επιτυχία δυο πρόσωπα που μόχθησαν, η κ. Ευγενία Αδαμοπούλου και η κ. Μαργαρίτα Αργυράκη, αλλά και πολλοί συνεργάτες τους από τα Λεχαινά, όπως και από το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Η θεματολογία του Συνεδρίου αναπτύχθηκε από τη γενικότερη σημασία και τις επιδράσεις του έργου του Α. Καρκαβίτσα στη Λογοτεχνία, την ποίηση, τη λαογραφία, την εκπαίδευση, την πολιτική έως ιδιαίτερες πτυχές της βυζαντινής γραμματείας και του 19ου αιώνα καθώς και στα ιδιαίτερα ζητήματα που θέτουν τα έργα του συγγραφέα για τη Γυναίκα, την Πολιτική, τα Ταξίδια και πολλά άλλα.

Νομίζω πως η καλύτερη αξιολόγηση έγινε από τον γνωστό καθηγητή και μέλος της επιστημονικής επιτροπής Roderick Beaton στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του, όταν σημείωνε πως για πρώτη φορά ένα τόσο σημαντικό συνέδριο δεν ήταν αποτέλεσμα επιστημονικών / πανεπιστημιακών φορέων, αλλά της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Πράγματι, η πλούσια θεματολογία του συνεδρίου και οι συμμετοχές αποτέλεσαν, ανάμεσα σε άλλα, δυο από τα βασικότερα στοιχεία της τιμής που επεφύλαξε η τοπική κοινωνία σε ένα επιφανές τέκνο της και εμβληματικό δημιουργό της ελληνικής λογοτεχνίας.

Η θεματολογία συγκέντρωσε νέους επιστήμονες και γνωστούς πανεπιστημιακούς ερευνητές και καθηγητές με έναν πλούτο ίσως απρόσμενο, από θέματα και ερευνητικούς προσανατολισμούς. Πέντε ημέρες συνεδρίου και όμως οι «συμπυκνωμένες» παρουσιάσεις μαρτυρούν το τεράστιο ενδιαφέρον που είχε αποκτήσει. Θα περίμενε εξάλλου κανείς, να είναι μια συνάντηση περισσότερο φιλολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και στο επίπεδο αυτό το Συνέδριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς οι ειδικότητες και εξειδικεύσεις δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μωσαϊκό αναζητήσεων και αναλύσεων. Φιλόλογοι, ιστορικοί, βυζαντινολόγοι, λογοτέχνες, θεατρολόγοι, σκηνοθέτες, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί, μεταφραστές, δημοσιογράφοι, είναι μερικά από τα πεδία προσανατολισμού και από τις ιδιαίτερες ερευνητικές ευαισθησίες που εκφράστηκαν στο Συνέδριο. Ενδιαφέρουσα επίσης ήταν και η περίπτωση των συγκριτικών μελετών που εκφράστηκαν όχι μόνο μέσα στο πλαίσιο μιας «γενιάς» (π.χ η γενιά του 1880), αλλά και σε ένα διεθνοποιημένο πλαίσιο με συγγραφείς όπως ο Ισπανός Γαλδός, ο Γερμανός Μπρεχτ, κ.ά. Φυσικά, ο παραλληλισμός των έργων του Α. Καρκαβίτσα με τους Έλληνες δημιουργούς από τον Αλ. Παπαδιαμάντη μέχρι τον Π. Μάρκαρη, δημιούργησε ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς παρουσιάστηκαν πολλά και σημαντικά στοιχεία των έργων.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του Συνεδρίου ήταν οι συμμετοχές. Ορισμένες παρουσιάσεις έγιναν διαδικτυακά, οι περισσότερες όμως έγιναν με φυσική παρουσία. Από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ερευνητές και ερευνήτριες εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής και παρουσίασαν, όπως ήδη σημειώθηκε, ενδιαφέρουσες θεματολογικά ανακοινώσεις. Θα σημειώσω όμως ιδιαίτερα τις διεθνείς συμμετοχές από την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, κ.ά., που έδωσαν και μια συγκινητική διάσταση: μίλησαν με εξαιρετικό τρόπο στην ελληνική γλώσσα! Συζητώντας με μερικές από τις ξένες συνέδρους διαπιστώνει κανείς την αγάπη που νιώθουν και εκφράζουν για την Ελλάδα και το πάθος με το οποίο εργάζονται για τα θέματα που έχουν επιλέξει, στη συγκεκριμένη δε περίπτωση για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα και το έργο του.

Στην επιτυχία του Συνεδρίου επικεντρώθηκε και ο επίλογος που έγινε την τελευταία ημέρα (Κυριακή 6-11-2022) παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που χαιρέτησε το τέλος των εργασιών μιλώντας για την «Λογοτεχνική προσφορά του Ανδρέα Καρκαβίτσα». Οι Roderick Beaton, Λάμπρος Βαρελάς, Γεωργία Γκότση, Χριστίνα Ντουνιά και Δημήτρης Τζιόβας αποτελούσαν το αρχικό στρογγυλό τραπέζι με την συζήτηση των οποίων και την ομιλία του κ. Παυλόπουλου έληξαν οι εργασίες του Συνεδρίου. Η τοπική κοινωνία έδειξε εξαιρετικές ικανότητες στη άψογη διοργάνωσή του ακόμη και στη δύσκολη τελευταία βραδιά όπου η κακοκαιρία «Εύα» φοβέριζε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην περιοχή. Η επιστημονική κοινότητα τίμησε το μεγάλο μας λογοτέχνη με την ευρηματικότητα και την ερευνητική δυναμική της. Και οι δυο κατάφεραν μια επετειακή συνάντηση να εγγραφεί στις σημαντικότερες εκδηλώσεις πολιτισμού των τελευταίων χρόνων.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version