ΑργολίδαΑνδρέας Πουλάς: Να δοθούν ενισχύσεις deminimis στους παραγωγούς Κλημεντίνης της Αργολίδας

Ανδρέας Πουλάς: Να δοθούν ενισχύσεις deminimis στους παραγωγούς Κλημεντίνης της Αργολίδας

Μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών Κλημεντίνης της Αργολίδας και συγκεκριμένα ενισχύσεις μέσω de minimis ζητά ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

ΘΕΜΑ : «Να δοθούν ενισχύσεις deminimis στους παραγωγούς Κλημεντίνης της Αργολίδας»

Μία πολύ δύσκολη χρονιά βιώνουν οι παραγωγοί Κλημεντίνης στην Αργολίδα, καθώς αντιμετώπισαν πολύ μεγάλα προβλήματα τόσο στην συγκομιδή όσο και στη διάθεση των προϊόντων τους, έπειτα από μία εξαιρετικά δαπανηρή καλλιεργητική περίοδο λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και αγροτικών εφοδίων.

Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση που συνέταξε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Αργολίδας σημαντικό μέρος της παραγωγής μανταρινιών Κλημεντίνη έμεινε ασυγκόμιστο στα χωράφια μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023 με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν ποιοτικά και να μην μπορέσουν να διατεθούν στην αγορά.

Οι λόγοι για τους οποίους καθυστέρησε η συγκομιδή Κλημεντινής σε πολλά χωράφια ήταν μεταξύ άλλων οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν την καλλιεργητική περίοδο 2022-2023 και οδήγησαν στην οψίμιση της παραγωγής, η μεγάλη έλλειψη εργατών γης και η δυσκολία διάθεσης του προϊόντος στην αγορά λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση η παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023 είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής Κλημεντίνης που βρισκόταν στα χωράφια καθιστώντας τη εντελώς ακατάλληλη για συγκομιδή και εμπορία.

Δεδομένου ότι η ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί Κλημεντίνης της Αργολίδας είναι πολύ μεγάλη και κρίνεται επιβεβλημένη η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματός τους καθώς έχουν ήδη προβεί σε πολύ μεγάλα καλλιεργητικά έξοδα και βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα θα λάβετε για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών Κλημεντίνης της Αργολίδας αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο και μέσο που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο;
  2. Είναι στις προθέσεις σας η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών Κλημεντίνης της Αργολίδας μέσω de minimis και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα