Αργολίδα"Αντιμετώπιση του σχολικού αποκλεισμού των Ρομά μέσω των παραστατικών τεχνών"

“Αντιμετώπιση του σχολικού αποκλεισμού των Ρομά μέσω των παραστατικών τεχνών”

Την Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023, στο Βουλευτικό, στο Ναύπλιο, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Αντιμετώπιση του σχολικού αποκλεισμού των Ρομά μέσω των παραστατικών τεχνών» με αγγλικό τίτλο: «Addressing Roma School Segregation through Performing Arts», το οποίο αποτελεί συνεργασία των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και  Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το Τμήμα Ρομά και Ταξιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Roma and Travellers, Council of Europe). Η εκδήλωση απευθύνθηκε στο πρώτο μέρος της στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές/ριες και στο δεύτερο μέρος της στους εκπροσώπους φορέων και θεσμών της Αργολίδας, τους κατοίκους και τα ΜΜΕ.

Στην εκδήλωση μίλησαν η κ. Ελένη Τσετσέκου, Επικεφαλής του τμήματος Ρομά και Ταξιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, η κ. Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος, Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ειδική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά “Ελλάν Πασσέ”, ο Δρ. Dezso Mate, καθηγητής στο Kulturwissenschaftliche Institut Essen και υπεύθυνος του Τμήματος Παραγωγής Γνώσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ρομά για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό (ERIAC) με έδρα το Βερολίνο και η επιστημονική ομάδα του έργου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που αποτελείται από τις κα Χριστίνα Ζώνιου, Μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κα  Κατερίνα Κωστή, Μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κα Ιωάννα Τζαρτζάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κα  Άννα Τσίχλη, μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κα Γεωργία (Τζίνα) Γιωτάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών.

Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος, ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων κ. Κωνσταντίνος Ρούτουλας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά “Ελλάν Πασσέ” κ. Βασίλης Πάντζιος και ο Πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου Ρομά «Ο άλλος δρόμος» του Άργους κ. Γιώργος Καραγκούνης. Την εκδήλωση χαιρέτισε με επιστολή της η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδων, η καθηγήτρια κα Αγγελική Σπυροπούλου. Παρέστησαν, επίσης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Γιάννης Μαλτέζος, ο δημοτικός σύμβουλος Άργους Μυκηνών κ. Νίκος Κοντός, o υπ. βουλευτής  Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Παναγιώτης Παπαιωάννου και μέλη συλλόγων της κοινότητας Ρομά από την Αργολίδα.

Η εκπαιδευτική κοινότητα συμμετείχε αθρόα με την αρωγή των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Παρέστησαν, μάλιστα, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας κ. Βασίλης Πολύδωρος, ο αν. Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας κ. Θεοδόσης Καραμάνος, και πλήθος εκπαιδευτικών από όλο τον νομό και όλες τις βαθμίδες, φοιτήτριες και φοιτητές, κάτοικοι.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τη συμπερίληψη των Ρομά με έμφαση στην εκπαίδευση και παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα «Αντιμετώπιση του σχολικού αποκλεισμού των Ρομά μέσω των παραστατικών τεχνών» που απευθύνεται στους φορείς τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους της Αργολίδας με στόχο τον καθορισμό ενός πλαισίου και τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη σταδιακή συμπερίληψη του πληθυσμού των Ρομά στην εκπαίδευση και για την αντιμετώπιση του αντιτσιγγανισμού στο σχολικό σύστημα. Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των επιμορφωτικών και καλλιτεχνικών δράσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με στόχο την επαφή και επικοινωνία Ρομά και μη Ρομά κατοίκων της Αργολίδας.

Η επιστημονική ομάδα του έργου:

Γεωργία (Τζίνα) Γιωτάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών

Κατερίνα Κωστή, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Ιωάννα Τζαρτζάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Άννα Τσίχλη, μέλος ΕΕΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Η επιστημονικά υπεύθυνη του έργου:

Χριστίνα Ζώνιου, Μέλος ΕΕΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα