ΆρθραΚάνε το άγχος σύμμαχο

Κάνε το άγχος σύμμαχο

Γράφει η Βανέσσα Γιαννοπούλου*

Εσείς έχετε πάθει ποτέ κρίση πανικού; Έχετε κάποιο φίλο ή συγγενή που τις αντιμετώπιζε ή τις αντιμετωπίζει ακόμη; Μήπως φοβάστε να το παραδεχτείτε; Μήπως ήρθε η ώρα η κοινωνία αυτή να πάψει να αντιμετωπίζει ΚΑΙ ΑΥΤΟ ως ταμπού;

Θα το πιάσω από την αρχή όμως και θα πω πως είτε το παραδεχτούμε είτε όχι, αντιμετωπίζουμε εντελώς κλειστόμυαλα τα διάφορα θέματα ψυχικής υγείας, γιατί ακόμα φανταζόμαστε συνανθρώπους μας έτοιμους για λοβοτομή, ηλεκτροσόκ και εγκλεισμό. Αναλύοντας τη διαταραχή πανικού τόσο ως παρατηρήτρια, όσο και ως πάσχουσα ανά διαστήματα, θα πω πως πρόκειται για μια διαταραχή που επηρεάζει πάνω από το 60% του ενήλικου πληθυσμού, και όχι μόνο.

Οι ρίζες αυτής της ψυχοπαθολογικής οντότητας είναι βαθιές και ΌΧΙ, δεν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις μόνος σου υπεράνθρωπε και παντοδύναμε φίλε μου. Ξεκινάς να πολεμάς με το οποιοδήποτε “τέρας”, άπαξ και παραδεχτείς ότι υπάρχει. Πρέπει να δούμε τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο, αλλιώς δεν κάνουμε δουλίτσα.

Μία διαταραχή πανικού, χαρακτηρίζεται από μικρής ή μεγάλης διάρκειας κρίσεις άγχους, που ονομάζονται κρίσεις πανικού. Και όχι, μη φαντάζεσαι ότι κάποιος ουρλιάζει, φωνάζει και χτυπιέται. Βαράει απλά ένας συναγερμός σε όλο του το σώμα και για λίγα λεπτά νιώθει το όποιο περιβάλλον κινείται, άβολο και εντελώς απειλητικό.

Ο πανικός είναι σαν αυτούς τους γνωστούς (που δε γουστάρεις καθόλου), που κολλάνε στην παρέα με το έτσι θέλω, μέχρι να γίνετε κολλητοί. Στην αρχή λες, δε βαριέσαι, αλλά στη συνέχεια αρχίζει και παίρνει το πάνω χέρι σε πολλές αποφάσεις σου, μέχρι που κυριαρχεί πάνω σου ολοκληρωτικά.

Δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσω για τη συμπτωματολογία που σύρει κάτι τέτοιο, μιας και στον καθένα μας εκφράζεται διαφορετικά.

Μπορώ όμως να σου πω ατάκες που έχω ακούσει ή που γνωστοί μου ακούν.

“Χαλάρωσε καλέ, δεν τρέχει τίποτα”.

“Μην αγχώνεσαι”. (άει στο καλό, πώς δεν το είχα σκεφτεί;)

“Όλα είναι στο μυαλό σου”.

Πφφφφ…. Βαθιές αναπνοές!!! Να σου πω πως όλα αυτά είναι μπούρδες και δεν έχεις κανένα λόγο να τις ακούς. Για την πλειοψηφία, οτιδήποτε δε φαίνεται, δεν υπάρχει. Επίσης, καλά-καλά, δεν έχουν ακόμα καταλήξει οι ειδικοί σε έναν επαρκή ορισμό της ψυχής. Πώς θα καταλάβει η οικογένειά σου, ο σύντροφός σου, οι κολλητοί σου, τα παιδιά σου; Τόσα ξέρουν, τόσα λένε. Στην προκειμένη όμως, εσένα σε πάνε πίσω. Πολύ πίσω.

Η όποια ψυχική νόσος – εύκολη ή σύνθετη – κουβαλάει μέσα της αγαπημένοι μου τρελή μοναξιά.

Όλο αυτό το τουρλουμπούκι, που γίνεται μέσα στο κεφάλι σου και ακινητοποιεί το σώμα, πώς να εξηγηθεί;

Έχει όμως τεράστια σημασία να μιλήσεις ανοιχτά και όποιος καταλάβει, κατάλαβε. Αλλιώς μη σκας!

Άκουσέ με καλέ, δεν υπάρχει λόγος. Υπάρχουν ειδικοί, υπάρχουν θεραπευτικές προσεγγίσεις παντός είδους. Μη γίνεσαι ίδιος με τους κατακριτές σου και αναζήτα βοήθεια. Και θες να σου πω γιατί να το κάνεις; Γιατί το ευχάριστο είναι πως το βουνό που βλέπεις και το θηρίο που λέγεται άγχος, καταπολεμάται!!!! Άσε που γίνεται ένας τεράστιος αρωγός σου. Όχι, όχι, δεν τρελάθηκα. Έτσι είναι. Σε βοηθά να ξεσκαρτάρεις. Ξέρεις, υπάρχουν πολλοί, που έρχονται να σου κάνουν πατ – πατ στην πλατούλα, αλλά είναι τόσο υποκριτές τελικά. Είναι αυτοί που από πίσω σου θα πουν “κρίμα το παιδί”.

Αυτούς δεν τους θες. Δε θες ψευτοσυμπαράσταση. Ανοιχτά αυτιά θες. Αγάπη με δούναι και λαβείν και κατανόηση. ΑΑΑΑ και μην ξεχνιόμαστε φίλος… Βοήθεια θες, οπωσδήποτε!!!

Θα δεις πως μετά, θα είναι όλα αλλιώς.

Άμα όμως κάθεσαι εγωιστικά και ταλαιπωρείς τους γύρω σου επιμένοντας πως το ¨ελέγχεις”, δε μου τα λες ωραία. Εκεί εθελοτυφλείς μάγκα μου. Δεν το ελέγχεις αν βαράς 190 παλμούς το λεπτό, δε μπορείς να απολαύσεις μια βόλτα, να πας στη δουλειά σου και είσαι και μέσα στα νευράκια διαρκώς.

Όταν όμως σου δείξουν πώς ελέγχεται, τότε θα είναι όλα διπλά και τριπλά όμορφα.

Τέλος, σε μια κοινωνία γεμάτη ενοχικά σύνδρομα και μυστικοπάθεια, το να κάνεις τα δικά σου coming outs, σε προφυλάσσει, δε σε εκθέτει. Εντελώς όμως!!! Ξεμπερδεύεις μια ώρα αρχύτερα από τοξικές συναναστροφές και κρατάς δίπλα σου λίγους και καλούς. Αυτό άλλωστε συμβαίνει με κάθε είδους πρόβλημα, που μας βρίσκει σε αυτή τη ζωή. Να θυμάσαι πάντα, πως οι ταλαιπωρίες του μυαλού, αφορούν όσους έχουν μυαλό. You know what I mean.

Και κάθε φορά που νιώθεις πελαγωμένος,να σκέφτεσαι φίλε μου πως εγώ τουλάχιστον σε ΝΙΩΘΩ και σαν εμένα είναι πολλοί εκεί έξω…

*Φιλόλογος – ειδική εκπαιδευτικός – μουσικός.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα