ΑργολίδαΤ. Λάμπρου: Να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές να πετύχουν όλους τους...

Τ. Λάμπρου: Να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές να πετύχουν όλους τους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς στόχους τους

Με την ανακοίνωση των βάσεων, και το μήνυμα της επιλογής για την σχολή εισαγωγής του κάθε μαθητή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ολοκληρώθηκε μια ακόμη χρονιά για τους μαθητές της Γ Λυκείου τόσο των Γενικών λυκείων όσο των Επαγγελματικών Λυκείων.

Εμείς θα ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές καλές σπουδές, καλή φοιτητική ζωή και να πετύχουν όλους τους ακαδημαικούς και επαγγελματικούς στόχους.

Η ένταξη των μαθητών στα δημόσια Πανεπιστήμια αποτελεί από μόνη της μια κορυφαία στιγμή της ζωής του κάθε ανθρώπου ,θα την θυμούνται πάντα σε όλη τους την ζωή ,θα κερδίσουν σε γνώσεις ,σε ικανότητες ,σε δεξιότητες, σε κοινωνικές εμπειρίες ,θα κοινωνικοποιηθούν, θα ωριμάσουν θα διαμορφώσουν μια ώριμη προσωπικότητα.

Φυσικά με την  εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κέρδισαν μια μάχη της ζωή αλλά όπως ξέρουμε όλοι, η μάχη της ζωής συνεχίζεται….για να εκπληρωθούν οι επιθυμίες και οι επιδιώξεις του κάθε ανθρώπου.

Αυτονόητο ότι υπάρχουν και άλλοι μαθητές που θα ακολουθήσουν άλλους δρόμους, στα πλαίσια της επαγγελματικής τους κατάρτισης, στην κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και στην συνέχεια της ένταξης αυτών στην αγορά εργασίας. Μια άλλη πορεία σεβαστή στις επιλογές του κάθε ανθρώπου , φτάνει η οποιαδήποτε επιλογή να είναι συνειδητή και να υπάρχει η διάθεση της καθιέρωσης και της αναγνώρισης .

Από τα παραπάνω προκύπτει αυτά που επισημαίνω χρόνια τώρα, τόσο στους μαθητές μου, όσο στους σπουδαστές μου ,αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η αξία του επαγγελματικού προσανατολισμού ,των αναζητήσεων, των κατευθύνσεων που απαιτείται να έχουν οι νέοι μας στην χάραξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Η έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού, εισήλθε στην εκπαίδευση την δεκαετία του 1980, μεγάλη μεταρρύθμιση, μεγάλη ιδέα στην εκπαιδευτική ζωή, καινοτόμες αναζητήσεις που έδειχναν ένα δρόμο μεγάλων νομοθετικών πρωτοβουλιών σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που διψούσε για ριζικές αλλαγές, που εξασφάλιζε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματικά ανοικτή στην κοινωνία.

Βέβαια στην σημερινή εποχή χρειάζεται να γίνουν σημαντικά βήματα για να υπάρχει μια ουσιαστική αναβάθμιση της έννοιας και του περιεχομένου του επαγγελματικού προσανατολισμού και ευρύτατα της συμβουλευτικής στους νέους ανθρώπους ,να αναζητηθούν κλίσεις, δεξιότητες, προσδοκίες, επιθυμίες, ικανότητες, αναζητήσεις, να παρουσιαστούν έγκαιρα και έγκυρα όλα τα δεδομένα του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος κάθε μιας επαγγελματικής επιλογής.

Αυτονόητο είναι ότι το κτίσιμο της κάθε επαγγελματικής καριέρας συνεχίζεται σε ολόκληρο το επαγγελματικό βίο. Ο πίνακας της ζωής του κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται, ζωγραφίζεται από τον ίδιο.

Καλές σπουδές σε όλους τους μαθητές καλή φοιτητική ζωή ,και να μην ξεχνούν ότι μέσα από τον εμπλουτισμό του επαγγελματικού προσανατολισμού θα πετύχουν τους ατομικούς και συλλογικούς στόχους τους, θα έχουν μία ώριμη επαγγελματική συμπεριφορά, θα είναι χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία μας .

Τάσος Λάμπρου

Καθηγητής κοινωνικής εκπαίδευσης

Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα