ΑργολίδαΓιάννης Γεωργόπουλος: Γκρεμίζουμε τα τείχη της μιζέριας

Γιάννης Γεωργόπουλος: Γκρεμίζουμε τα τείχη της μιζέριας

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Ευγενής ως χαρακτήρας, κρατά πάντα το γραφείο του ανοιχτό σε όλους τους δημότες.
Εκτιμά δεόντος τους συνεργάτες του ενώ δηλώνει ακούραστος και προσηλωμένος στους αυτοδιοικητικούς του στόχους: Την περαιτέρω και ουσιαστική αναβάθμιση όλων των υποδομών ώστε ο δήμος Ερμιονίδας – ένας κατεξοχήν ευλογημένος τόπος – να λάβει επιτέλους τη περίβλεπτη θέση που του αξίζει.

Όμως για να μην τα γράψουμε εμείς όλα στον πρόλογο, διαβάστε την ακόλουθη και εμπεριστατωμένη συνέντευξη την οποία ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος παρέθεσε στον Κώστα Πρώιμο.

Κώστας Πρώιμος: Kύριε Γεωργόπουλε, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα συναντήσουμε τρεις προσπάθειες σας στον αγώνα για την διεκδίκηση της Δημαρχίσς. Την ύστατη φορά τον Μάιο του 2019 τα καταφέρατε. Ποια ήταν τα κίνητρα της πολιτικής σας επιμονής;

Γιάννης Γεωργόπουλος: Η Αυτοδιοίκηση ανέκαθεν με γοήτευε και με εκφράζει και όντας ενεργός πολιτικά δημότης με μεγάλη εμπειρία στα θέματα της, αποφάσισα επιτέλους ότι θέλω να δω να αλλάζει αυτός ο προνομιούχος τόπος που επέλεξα να ζήσω και να μεγαλώσω την οικογένειά μου. Γιατί όντως ο τόπος μας είναι προνομιούχος και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε! Είναι αλήθεια ότι για να υπηρετήσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα σημερινά της οικονομικά, γραφειοκρατικά και οργανωτικά δεδομένα, χρειάζεται υπομονή, επιμονή, συνοχή και γνώση. Κουράστηκα όπως και πολλοί συνδημότες, να βλέπω ανθρώπους στη τοπική αυτοδιοίκηση να μην προσπαθούν να αλλάξει αυτός ο τόπος.Να βλέπω αυτοδιοικητικούς με αγκυλώσεις, με έλλειψη εμπειρίας, με παλαιοκομματικές πρακτικές, με έλλειψη οράματος για την ευημερία του τόπου και στείρες αντιδράσεις, που δεν συμβαδίζουν με την εποχή μας. Αυτήν την πραγματικότητα, όσοι αγαπάμε αληθινά την Ερμιονίδα, δεν μπορούσαμε να τη δεχθούμε παθητικά και μοιρολατρικά.
Δεν δικαιούμαστε να μένουμε αδρανείς. Έχοντας γνώση των προβλημάτων αλλά και των δυνατοτήτων της περιοχής μας, αποφάσισα να μην είμαι απέναντι, να τα σχολιάζω και να τα καυτηριάζω ή απλά να ονειροπολώ. Αποφάσισα να τολμήσω όσα ονειρεύομαι και να τα κάνω πράξη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση από τη φύση της χρειάζεται συνεννόηση δημοκρατικούς διαλόγους και συνεργασία. Χρειάζεται όρεξη για δουλειά, διάθεση προσφοράς, γνωρίσματα που θέλω να πιστεύω πως οι συνδημότες μου τα αναγνωρίζουν στο πρόσωπό μου, γι’ αυτό με τίμησαν με την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η καθημερινή, ζωντανή και άμεση δημοκρατία. Είναι η σύγχρονη μορφή του αρχαίου Δήμου. Αυτός ακριβώς ο άμεσος χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι μεγάλες δυνατότητες που δίνει να γίνουν πολλά πράγματα για την καθημερινότητα όλων αλλά, κυρίως, η προοπτική της να αποτελέσει τον κύριο μοχλό ανάπτυξης, προόδου και κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών κινητοποιούν, εμπνέουν αλλά και ορίζουν τους στόχους μας.

► Αναλάβατε την διακυβέρνηση του Δήμου Ερμιονίδας ωστόσο πριν καλά – καλά μπορέσετε να “χαράξετε πολιτική” σας έτυχε η παγκόσμια πανδημία με τις ολέθριες επιπτώσεις. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ως περιοχή; Τα καταφέρατε;

Γιάννης Γεωργόπουλος: Από την έναρξη της πανδημίας, σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη με την ενίσχυση και τη διεύρυνση των δομών πρόνοιας. Κρατήσαμε ανοιχτές και με ασφάλεια όλες τις υπηρεσίες του δήμου μας. Παρείχαμε συνεχή ενημέρωση και βοήθεια προς τους πολίτες μας. Προσφέραμε πολύτιμη βοήθεια και στήριξη σε όσους μας χρειάζονταν αυτές τις δύσκολες μέρες. Στηρίξαμε τους ασθενέστερους συνανθρώπους μας που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες και δεν διέθεταν το απαιτούμενο υποστηρικτικό περιβάλλον.
Η έναρξη της υγειονομικής κρίσης βρήκε τον Δήμο μας να φιλοξενεί εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι ζούσαν κάτω άθλιες συνθήκες, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Οι άνθρωποι αυτοί ζώντας στοιβαγμένοι σε μικρά δωμάτια τουριστικού καταλύματος, νόσησαν με covid, γεγονός που αποτέλεσε υγειονομική βόμβα για την περιοχή μας.
Τότε ο Δήμος Ερμιονίδας εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτές τις πολιτικές και ζήτησε το άμεσο κλείσιμο του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη μεταφορά αυτών σε δομές που να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς ανθρώπινης διαβίωσης. Κάτι το οποίο πετύχαμε, ύστερα από επίμονες προσπάθειες και με τη βοήθεια της κεντρικής διοίκησης. Η πανδημία όμως είχε επιπτώσεις και στη ναυαρχίδα της οικονομίας μας, τον τουρισμό.Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων βρέθηκε σε πίεση – και ειδικότερα όσες είχαν υποχρεώσεις. Οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε στιγμή επένδυσης (κάτι πολύ λογικό στο προ-Covid-19 περιβάλλον) ήταν εκείνες που δυσκολεύτηκαν και δυσκολεύονται περισσότερο. Αναλαμβάνοντας ρίσκο, προκειμένου να προστατέψουν τη φήμη που η κάθε επιχείρηση έχει καταφέρει να δημιουργήσει, αλλά ταυτόχρονα, πράγμα πολύ σημαντικό, για να μην υποβαθμίσουν το ίδιο το προϊόν τους.
Επιπλέον, πέρα από αυτά τα πολύ δύσκολα, αρνητικά φαινόμενα, αυτό το χρονικό διάστημα συνέβησαν ή αναδείχθηκαν και κάποια θετικά.

Η έναρξη της υγειονομικής κρίσης βρήκε τον Δήμο μας να φιλοξενεί εκατοντάδες πρόσφυγες,

Αλληλεγγύη! Μεγάλες ποσότητες τροφίμων μοιράστηκαν σε συνανθρώπους μας μετά από προσφορές φίλων της Ερμιονίδας, οι οποίοι αυτές τις δύσκολες στιγμές έγιναν συμπαραστάτες μας!
Διαμορφώθηκε ακόμα, ένα νέο τουριστικό προϊόν, ας θυμόμαστε 6 διεθνείς τάσεις για το ταξίδι, που εν πολλοίς, συμπεριλαμβάνουν όλα όσα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας: «πράσινα» ταξίδια, αυθεντικότητα προϊόντος – επαφή με τους ντόπιους, έμφαση στην εμπειρία, ψηφιοποιήση και νέες τεχνολογίες, συνεργασίες και συμμετοχικότητα.
Ο Δήμος για να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν θέσπισε θέση αντιδημάρχου τουρισμού, δίνοντας τη πρέπουσα σημασία στην τουριστική προβολή της Ερμιονίδας. Έχει πλέον εργαλεία, ώστε να εξειδικεύσει τις νέες τουριστικές τάσεις και να γίνει η Ερμιονίδα κορυφαίος προορισμός!

► Κύριε Δήμαρχε, είναι γεγονός πως αν μη τι άλλο έχετε κερδίσει το στοίχημα της Καθημερινότητας. Πόσο απλό ήταν;

Γιάννης Γεωργόπουλος: Η καθημερινότητα κερδήθηκε, υλοποιώντας το Πρόγραμμά μας, το οποίο εγκρίθηκε από τους Δημότες μας το Μάιο του 2019. Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στο Δήμο Ερμιονίδας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Πορτοχελίου και σε ένα μεγάλο τμήμα του Κρανιδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού λύνεται ένα μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρούσε για αρκετά χρόνια τους δημότες μας. Διαχείριση Απορριμμάτων:
Επιλύσαμε οριστικά ένα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος που είχε δυσφημίσει την πανέμορφη περιοχή μας. Ο Δήμος Ερμιονίδας έλαβε άδεια λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σ.Μ.Α., προϋπολογισμού 199.743,00€
Σε μια περιοχή που ο Τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία», η Δημοτική Αρχή φρόντισε να υπάρξει οριστική λύση σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα των απορριμμάτων. Με τη δημιουργία, εκτός των άλλων, του ΣΜΑ (Σταθμός Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων»), μειώνοντας επίσης το κόστος για τον Δήμο. Αποκαταστάθηκαν πολλές μικρές χωματερές που ήταν διάσπαρτες σε όλη την έκταση του Δήμου.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στο θέμα της Ανακύκλωσης με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Γεγονός που μας οδήγησε στην επίτευξη του στόχου της νόμιμης διαδικασίας αποκομιδής – μεταφοράς και διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Δήμος Ερμιονίδας έλαβε άδεια λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σ.Μ.Α.

ο Δήμος Ερμιονίδας χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο για την προμήθεια και εγκατάσταση Γωνιών Ανακύκλωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν συστήματα υπόγειων και υπέργειων κάδων. Το πρόγραμμα Ανακύκλωσης Αποβλήτων Συσκευασιών (Α.ΣΥΣ.) στον Δήμο Ερμιονίδας συνεχίζεται με άψογους και εξαιρετικούς ρυθμούς.
Τοποθετήσαμε press container, (μηχάνημα συμπίεσης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ) στο Πορτοχέλι, την Ερμιόνη και την Κοιλάδα και ενισχύσαμε με επιπλέον μπλε κάδους τα σημεία αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών, με επίσημα στοιχεία κατατάσσει τον Δήμο Ερμιονίδας ανάμεσα στους πρώτους ηπειρωτικούς Δήμους της Ελλάδας σε παραγωγή ανακυκλώσιμων αποβλήτων συσκευασιών, δηλαδή τα ανακυκλώσιμα που παράγει ο μπλε κάδος.
Τεχνικές παρεμβάσεις του Δήμου Ερμιονίδας έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν ή εκτελούνται σε όλες τις Κοινότητες, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των δημοτών και των επισκεπτών μας σε όλη την Ερμιονίδα.
Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να προχωρά σε μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις, με απώτερο στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των υποδομών όλων των Κοινοτήτων του Δήμου Ερμιονίδας.

► Ως προς το στοίχημα των έργων; Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός; Αυταπόδεικτα περιοχή πάσχει ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τους εδώ και δεκαετίες…

Γιάννης Γεωργόπουλος: Ο Δήμος Ερμιονίδας, προχώρησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις του οδικού δικτύου, μετά την έγκριση χρηματοδότησης από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού 1.091.886,96€.
Στόχος όπως τονίζει είναι, η βελτίωση της ασφάλειας του οδικού δικτύου αλλά και η μείωση του ποσοστού τροχαίων ατυχημάτων στον Δήμο Ερμιονίδας.
Οι δρόμοι, οι κοινόχρηστοι και οι λοιποί χώροι που επιλέχθηκαν αφορούν όλες τις Κοινότητες του Δήμου.
Μέσω της υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων αναμένεται να:
Ενισχυθεί η οδική ασφάλεια.
Αναπτυχθούν σύγχρονες, βιώσιμες, προσβάσιμες και ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή υποδομές.
Να ελεγχθούν και εκσυγχρονιστούν οι υποδομές με λειτουργίες φιλικές προς τον χρήστη.
Βελτιωθούν οι τοπικές, περιφερειακές και εθνικές μεταφορές.
Να προαχθεί η οδική ασφάλεια μέσω εκπαίδευσης και ενημέρωσης των χρηστών.
Παρεμβάσεις με έργα πνοής σε όλες τις Κοινότητές μας, αναβαθμίζοντας λειτουργικά και αισθητικά την εικόνα τους σε διάφορα σημεία.
Βελτιώνουμε τις υποδομές, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και των χιλιάδων επισκεπτών του Τόπου μας.
Με την υλοποίηση των έργων ανάπλασης, και την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, έχουν παραδοθεί θα παραδοθούν στους κατοίκους των Κοινοτήτων όλων των Κοινοτήτων του Δήμου μας, καλαίσθητοι χώροι για κοινωφελή χρήση, οι οποίοι συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής φυσιογνωμίας των οικισμών και κατ’ επέκταση στην αύξηση της επισκεψιμότητάς τους.
Η διαμόρφωση των χώρων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες είναι καθοριστική, καθώς οι οδοί, οι πλατείες, οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν σημεία κοινωνικής συμβίωσης, δραστηριοποίησης, και αναβάθμισης των πόλεων.

Τεχνικές παρεμβάσεις του Δήμου Ερμιονίδας έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν ή εκτελούνται σε όλες τις Κοινότητες

Από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών όλων των Κοινοτήτων της Ερμιονίδας.
Καταβάλλονται καθημερινά προσπάθειες υλοποίησης έργων για την κάλυψη των άμεσων καθώς και των μακροπρόθεσμων αναγκών όλων των οικισμών. Οι ενέργειες για την βελτίωση όλων των Κοινοτήτων του Δήμου Ερμιονίδας με έργα, συνεχίζονται.
Ασφαλτοστρώσεις δρόμων σε όλες τις κοινότητες.
Στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” εντάχθηκε το έργο που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της υπαίθρου, μέσω της αγροτικής οδοποιίας, στο δήμο Ερμιονίδας, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί έργα που έχουν να κάνουν με αναβάθμιση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στο Κρανίδι με προϋπολογισμό 2.522.200,00€ και με την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης προϋπολογισμού ύψους 2.074.790,00€, στην ΔΕΥΑ Ερμιονίδας.
Ωρίμασε η διαδικασία και δόθηκε η άδεια εκσκαφής για να ξεκινήσουν τα έργα στη Μαρίνα Ερμιόνης, ενώ παράλληλα αδειοδοτήθηκε το τουριστικό καταφύγιο σκαφών Πορτοχελίου.

► Αν οι δημότες επιλέξουν εκ νέου την παράταξη σας και συνεπώς εσάς για δήμαρχο με προοπτική μιας ολόκληρης πενταετίας εκτιμάτε ότι θα τα καταφέρετε; Έχετε αντοχές; Πάντα υφίσταται ο κίνδυνος με την γνωστή “κατάρα της δεύτερης θητείας” που ταλανίζει Κυβερνήσεις κατά την οποία συνήθως οι πολιτικές πρακτικές αποδομούνται.

Γιάννης Γεωργόπουλος: Με σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα, διεκδικώντας για τον τόπο και τους δημότες το καλύτερο δυνατόν, αναδεικνύοντας επιτέλους τη δυναμική του τόπου μας!
Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2019 δεν είχαμε καμία πρόταση εγκεκριμένη, ούτε ώριμο φάκελο προς έγκριση και παρόλα αυτά δουλέψαμε σκληρά και καταφέραμε να καταθέσουμε ολοκληρωμένους φακέλους σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ», «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» κα., με αποτέλεσμα πολλά απ΄ αυτά να έχουν ήδη εγκριθεί και άλλα να είναι προς έγκριση. Μοναδικός μας αντίπαλος για να πετύχουμε το στόχο μας είναι τα ζητήματα του τόπου μας, που πλέον τα γνωρίζουμε πολύ καλά σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Η αντιπολίτευση δεν έχει ουσιαστικές προτάσεις και γι’ αυτό, δυστυχώς αρκετές φορές παράγει τοξικότητα.

Με σχέδιο, πρόγραμμα και πίστη στο όραμά μας, θα τα αντιμετωπίσουμε για να πετύχουμε πολλά περισσότερα για κάθε συμπολίτισσα και συμπολίτη, για κάθε νέο του τόπου μας.
Ο Δήμος έχει ανάγκη από ενότητα, από σοβαρό, πολιτισμένο, ανθρώπινο διάλογο, όπου φυσικά θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας.
Η αντιπολίτευση δεν έχει ουσιαστικές προτάσεις και γι’ αυτό, δυστυχώς αρκετές φορές παράγει τοξικότητα.
Σίγουρα θα υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους ανθρώπινου πολιτισμού, με πολιτικά επιχειρήματα, με αντικρουόμενα πολιτικά επιχειρήματα, με διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις και όχι με έναν λόγο μίσους, ο οποίος παραπέμπει σε άλλες δεκαετίες και δεν συνάδει με την εποχή μας.
Προσωπικά έχω αποδείξει ότι ξέρω να Αφουγκράζομαι τους δημότες, να Συζητώ, να Προτείνω, να Αποφασίζω και να Ενεργώ. Αυτά είναι τα πέντε απαραίτητα συστατικά της Συνεργασίας.
Η εποχή που ζούμε απαιτεί συναίνεση, όραμα, σχέδιο και δράση.
Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και, παράλληλα, να ενεργοποιήσω όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις της Ερμιονίδας για το κοινό καλό.
Είμαι σίγουρος ότι μαζί με τους συνεργάτες μου μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και απαιτήσεις των πολιτών, αναδεικνύοντας την ομορφιά και την ανθρωπιά του δήμου μας.

Η εποχή που ζούμε απαιτεί συναίνεση, όραμα, σχέδιο και δράση.

Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε έχοντας τις πόρτες του Δημαρχείου ανοιχτές για όλους τους πολίτες, έχοντας όραμα, κάνοντας έργα, δουλεύοντας συντεταγμένα για να φέρουμε στον τόπο την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.
Η παράταξή μας προτάσσει το πρόγραμμά της. Τη θετική πλευρά του λόγου της, στην οποία πιστεύουμε ότι υπάρχει και η μεγάλη μας υπεροχή. Από την πρώτη στιγμή είπα, ότι στον αγώνα αυτό, δεν μπαίνουμε μόνο για να γκρεμίσουμε τα τείχη της μιζέριας, αλλά κυρίως για να ανοίξουμε τους νέους δρόμους προς το μέλλον.
Και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε με τεράστια όρεξη, αλλά και αγάπη!

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα