ΆρθραΥποκλίνομαι στον σμιλευτή της τέχνης και της γλώσσας

Υποκλίνομαι στον σμιλευτή της τέχνης και της γλώσσας

Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου
Της Σταυρούλας Γιαννουλοπούλου*

Ένα ατυχές περιστατικό βανδαλισμού του αυτοκινήτου του διεθνούς ακτινοβολίας γλύπτη Νίκου Φλώρου καθώς και η μη προβολή από τα ΜΜΕ της απώλειας της διεθνούς κύρους καθηγήτριας Γλωσσολογίας Ειρήνης Φιλιππάκη – Warburton, κορυφαίας ερευνήτριας της Ελληνικής γλώσσας στάθηκαν αφορμή προβληματισμού σχετικά με τον σεβασμό και την αναγνώριση που οφείλει η κοινωνία προς τους ανθρώπους των Τεχνών, του πνεύματος και της επιστήμης.

Η έλλειψη σεβασμού και αναφοράς στην προσωπικότητα και το έργο μιας τέτοιας προσωπικότητας δεν αποδεικνύει μια κοινωνία σε εκτροπή, την αποτυχία της εκπαίδευσης και εν μέρει και της οικογένειας; Με ποιον τρόπο αποδίδουμε τον δέοντα σεβασμό σε ένα καλλιτεχνικό ή επιστημονικό έργο που ανήκει στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας, που έχει αξία ιστορική και επιστημονική, που εκφράζει την ύπαρξη, που είναι μια δύναμη αλλαγής, μια παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές; Σίγουρα είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί στον ίδιο βαθμό τον καθένα, τη στιγμή που σήμερα η προσοχή στρέφεται σε θέματα εύπεπτα και εμπορικά, βασισμένα πολύ περισσότερο στην εικόνα παρά στον λόγο.

Kι ενώ τελικά υπάρχουν καλλιτέχνες που βγαίνουν από το καβούκι τους και επιστήμονες που προσφέρουν με τρόπο κατανοητό τη νέα γνώση και τα επιτεύγματά τους στους ομοεθνείς τους κατά πόσο τυγχάνουν σεβασμού και αναγνώρισης από αυτούς; Ανάμεσα στις συμπληγάδες των καθημερινών προβλημάτων θα ήταν πραγματική πρόοδος αν τους ανοίγαμε τις πόρτες της κοινωνίας.

Η λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό Ειρήνη Φιλιππάκη – Warburton καθιέρωσε τις εξετάσεις για την Ελληνική γλώσσα με βάση τα σύγχρονα θεωρητικά μοντέλα ανάλυσης. Υπήρξε μια από τις πρώτες Ελληνίδες επιστήμονες με μόνιμη ακαδημαϊκή θέση καθηγητή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μελέτησε ένα ευρύ φάσμα φαινομένων της φωνολογικής, μορφολογικής και συντακτικής δομής της Ελληνικής, που αναφέρονται επάξια στην διεθνή βιβλιογραφία.

Ειδικότερα η «Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας» των Mackridge Peter, Φιλιππάκη-Warburton Ειρήνης & Holton David αποτελεί την πρώτη ισάξια γραμματική ως προς το μέγεθος, την ευρύτητα, την ακρίβεια και τη σαφήνεια με τη Γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη.

Στόχος της Ειρήνης Φιλιππάκη – Warburton δεν ήταν να χρησιμοποιηθεί το βιβλίο μόνο από τους γλωσσολόγους αλλά από κάθε χρήστη της Ελληνικής ανεξαρτήτως επιπέδου επάρκειας. Εξίσου αξιόλογο πόνημα αποτελεί και η σχολική γραμματική της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού των Φιλιππάκη – Warburton, Γεωργιαφέντη, Κοτζόγλου & Λουκά η οποία βασίστηκε στα πορίσματα της σύγχρονης γλωσσολογικής έρευνας των τελευταίων 60 ετών! Γράφτηκε με γνώμονα την επιστημονική ορθότητα ώστε ο μαθητής να λάβει γνώσεις συμβατές με τα σύγχρονα πορίσματα της γλωσσολογίας αλλά με τέτοια απλότητα και διαφάνεια ώστε να είναι επαρκώς κατανοητή για παιδιά Δημοτικού.

*Φιλόλογος, Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία»
και Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα