ΆρθραΕλπίδα και επιτυχία

Ελπίδα και επιτυχία

Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου
Της Σταυρούλας Γιαννουλοπούλου*

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», “Dum spiro spero” (= όσο ζω ελπίζω), «Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Αυτές οι τόσο γνωστές φράσεις δεν είναι ολωσδιόλου τυχαίες. Ο επιστημονικός κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας θεωρεί ότι η ελπίδα αποτελεί ένα από τα σταθερά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Όταν ένα άτομο στο ιστορικό του έχει βιώσει την επιτυχία κινητοποιείται ώστε να πετύχει τους στόχους του. Βάζει στο μυαλό του ότι είναι ικανό και μπορεί να δράσει για να υλοποιήσει κάθε νέο στόχο, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο.

Τα οφέλη από τη βίωση της ελπίδας είναι πολλαπλά τόσο στην ψυχολογία όσο και στην συμπεριφορά. Στον τομέα της υγείας οι ασθενείς διαχειρίζονται καλύτερα την ασθένειά τους. Στον αθλητισμό οι αθλητές με υψηλά επίπεδα ελπίδας μπορούν να ξεπεράσουν τις αναμενόμενες φυσικές τους ικανότητες. Στο σχολείο ο μαθητής που βιώνει ελπίδα έχει θετικές σκέψεις για τις σχολικές του επιδόσεις, τις κοινωνικές του δεξιότητες, τις αθλητικές του επιδόσεις. Όσο πιο πολύ ελπίζει τόσο αυξάνεται η αυτοεκτίμησή του και μειώνονται τα αρνητικά συναισθήματα ή το άγχος. Τα αποτελέσματα είναι ορατά στα διαγωνίσματα, στη βαθμολογία και στη σχολική προσαρμογή. Το ίδιο ισχύει και για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των φοιτητών.

Η ανάπτυξη ενός στενού συναισθηματικού δεσμού των παιδιών με γονείς που αποτελούν πηγή έμπνευσης και κινήτρων για το παιδί καλλιεργεί ένα υψηλό επίπεδο ελπίδας. Οι δημοκρατικοί γονείς που θέτουν ξεκάθαρα όρια και κανόνες συμπεριφοράς ωθούν τον έφηβο να αποκτήσει ένα υψηλό επίπεδο ελπίδας, να θέσει εφικτούς στόχους στη ζωή του και να ξεπερνάει τα προβλήματα του. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ελπίδα είναι προάγγελος της επιτυχίας.

Μεγάλες φυσιογνωμίες όπως ο Αριστοτέλης, ο Ναπολέοντας και ο Gardner είχαν τονίσει το ρόλο της ελπίδας ως μια μορφή πολιτικού κεφαλαίου. Το πρώτο και το τελευταίο μέλημα του αρχηγού είναι να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα, να οδηγήσει στο όνειρο, να απελευθερώσει τη δυναμική του λαού του. Χωρίς την πίστη στο μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική δράση κι επομένως ούτε πολιτική. Μήπως το “Ζητείται ελπίς” του Σαμαράκη είναι πάντα επίκαιρο;

*Φιλόλογος,
Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία»
και Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα