Τι συμβαίνει με τα τσακάλια στην περιοχή της Κοινότητας Δίδυμων.
Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2011, τότε άφησαν όπως πιθανολογείται οικολογικές οργανώσεις τα πρώτα τσακάλια στο όρος Δίδυμο. Τα σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν μετά από κάνα – δυο χρόνια αφού πολλαπλασιάστηκαν. Τα πρώτα κρούσματα με επιθέσεις έλαβαν χώρα στο όρος Δίδυμο με πάρα πολλές ζημιές στα περισσότερα από τα κοπάδια. Πριν από έξη χρόνια αγέλες τσακαλιών εμφανίσθηκαν και δυτικότερα μέχρι και την περιοχή “Βουρλιές”.
Η ελεύθερη κτηνοτροφία στους ορεινούς όγκους δεν έχει πλέον τύχη χωρίς τσοπανόσκυλα, όμως και αυτά δεν είναι δυνατόν να προστατεύσουν τα κοπάδια από τις επιθέσεις των τσακαλιών τα οποία πέρσι έφαγαν σε διάστημα τριών ημερών 13 πρόβατα του κυρίου Τάσου Μπροδήμα.
Αναφορικά με το ανωτέρω πρόβλημα ο εν λόγω πρώην πρόεδρος των τοπικών Κτηνοτρόφων έγραψε τα εξής:
“Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα προς το παρόν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι κτηνοτρόφοι αν και συζητάνε μεταξύ τους δεν υπάρχει μία συνεννόηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο καθένας κοιτάει με σκυλιά να προστατεύσει το κοπάδι του. Δεν έχει γίνει τίποτα συγκροτημένο κάτι οργανωμένο για να απευθυνθούμε στις αρμόδιες αρχές ώστε να δοθεί έμφαση και να βρεθεί η λύση του προβλήματος με κάποιον νόμιμο τρόπο. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα το μόνο που ξέρουμε είναι ότι έχουμε πάρα πολλές απώλειες έχουμε υποστεί τρομερή κούραση σωματική και ψυχολογική γιατί πρέπει να τα μαζεύουμε τα κοπάδια, παλαιότερα τα αφήναμε ελεύθερα στο βουνό επάνω χωρίς κανένα πρόβλημα χωρίς σκυλιά. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο φθορές αλλά και τα έξοδα για την συντήρηση των σκύλων όλοι έχουνε από 4 έως 10 σκύλους τώρα στα κοπάδια. Είναι και που αυξάνει ραγδαία και το λειτουργικό κόστος στην δουλειά του Κτηνοτρόφου και αποθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Αυτοί που διατηρούν τα κοπάδια τους ακόμα τώρα “ψάχνονται” πλέον για να φύγουν, να απομακρυνθούν.
Ερωτηθείς ο κύριος Μπροδήμας σχετικά με την στάση του Κράτους και τις πραγματικές προθέσεις των Κυβερνώντων είπε στην εφημερίδα μας:
“Για μένα αδιαφορούν δεν ασχολούνται καθόλου με αυτό το θέματα των κτηνοτρόφων. Πλήρη αδιαφορία και στο παρελθόν. Είχαμε κάνει και διάφορες συγκεντρώσεις και πολλές επαφές και συλλογικές παρουσίες στο υπουργείο και στην περιφέρεια για άλλα ζητήματα βέβαια όχι του προβλήματος των τσακαλιών, για άλλα φλέγοντα γενικότερα. Δεν εισπράξαμε κανένα ενδιαφέρον. Τώρα για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό καλό θα ήταν να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της περιοχής. Κατά την γνώμη μου τα βουνά αυτά εδώ έχουν πλούτο επάνω τους, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν όπως παλιότερα που ζούσαν οικογένειες, πάρα πολλές και κάνανε προκοπή. Τώρα ειδικά μετά τον πόλεμο της Ρωσία με την Ουκρανία όλοι κατάλαβαν πόσο αναγκαίος είναι ο πρωτογενής τομέας ώστε να διατηρηθεί ζωντανός σε κάθε χώρα. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα να υπάρχει μία συγκροτημένη πρόταση υπάρχει μια κίνηση με προοπτικές οργανωτικές από τους κτηνοτρόφων της περιοχής. Προσπάθεια για την ίδρυση Ένωσης κτηνοτρόφων Πελοποννήσου δεν απέδωσε γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους κτηνοτρόφους. Πρέπει οι νέοι να αφυπνιστούν και να οργανωθούν.
Η περιφέρεια ο δήμος η πολιτεία το υπουργείο να βρουν μία λύση, να δώσουν κίνητρα να “αναζωογονηθεί” η ύπαιθρος όχι μόνο στην κτηνοτροφία αλλά και γενικά η αγροτιά! τα χωριά να ξαναζωντανέψουν. Με αυτή την κατάσταση που επικρατεί όλο και μειώνονται οι κάτοικοι των χωριών και ερημώνει η ύπαιθρος. Τουλάχιστον στην περιοχή μας ο πρωτογενής τομέας φθίνει .
Εκτός από τις επιδρομές των τσακαλιών και τα δομικά προβλήματα του κλάδου της Κτηνοτροφίας ο κ.Μπροδήμας επεσήμανε και άλλα προβλήματα ακόμη και τοπικού χαρακτήρα που επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις:
“Οπωσδήποτε, η βατότητα στους άξονες πρόσβασης σε βοσκοτόπια και αγροκαλλιέργειες θα πρέπει να βελτιωθεί τουλάχιστον για να διευκολύνει την μετακίνηση των αγροτών κτηνοτρόφων και μειώσει τα έξοδα από φθορές στο αυτοκίνητο στα καύσιμα στα ελαστικά… αλλά και να κερδίζουν χρόνο πρόσβασης στις μονάδες τους.
Όσο για τα σφαγεία με την κατασκευή τους υπήρχαν οι προϋποθέσεις να λειτουργήσουν και να είναι βιώσιμα . Αλλά δυστυχώς λόγω διάφορων καταστάσεων… έφτασαν στο σημείο να κλείσουν. Ήταν και οι απαιτήσεις πάρα πολλές υγειονομικές, κτηνίατρος δεν υπήρχε στην περιοχή ερχόταν από το Ναύπλιο . Σήμερα έχει μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των αιγοπροβάτων στην Ερμιονίδα. Το 1995 είχαμε στην κοινότητα Δίδυμα 18.180 περίπου αιγοπρόβατα σήμερα έχουν μειωθεί σε 8.500. Στην επαρχία Ερμιονίδας το 1995 υπήρχαν περίπου 35.000 τώρα έχουν μειωθεί στις 16.000 περίπου. Επομένως με αυτό τον φθίνοντα ζωικό πληθυσμό πρέπει να βρεθεί λύση ώστε το Σφαγείο να λειτουργήσει και να είναι βιώσιμη.
Τέλος ο κύριος Μπροδήμας απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους νέους ανθρώπους:
“Θα πρέπει να οργανωθούν να συνεργαστούν. Τα προβλήματα του κλάδου δεν έχουν χρώματα και κόμματα. Η συνεννόηση και η συναίνεση πάντα ήτανε το α και το ω για τον αγρότη και για τον κτηνοτρόφο. Τώρα είναι ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα γιατί έχουνε μπει και άλλοι παράγοντες στο κάδρο. Θα ήθελα να κλείσω την τοποθέτηση μου επισημαίνοντας το τεράστιο ζήτημα με τις επιδρομές τσακαλιών στα κοπάδια μας. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος θα μπορούσε και η περιφέρεια ίσως και ο δήμος να μεριμνήσουν με ένα συγκροτημένο σχέδιο.
Επίσης Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το πρόβλημα ούτε με την ανεξέλεγκτη πλέον αύξηση των αγριογούρουνων. Είναι σοβαρό θέμα για τους αγρότες. Έχουν φθάσει μέχρι την θάλασσα, δεν αφήνουν τίποτε, καταστρέφουν καλλιέργειες, κηπευτικά. Κάτι πρέπει να γίνει και για αυτό Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε η πολιτεία να δώσει το ελεύθερο στους κυνηγούς να τα κυνηγούν χωρίς χρονικό περιορισμό.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.