ΆρθραΗ ωραιότερη Θεά του Έρωτα είναι η Αφροδίτη και όχι κάποιος Βαλεντίνος

Η ωραιότερη Θεά του Έρωτα είναι η Αφροδίτη και όχι κάποιος Βαλεντίνος

Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου
Της Σταυρούλας Γιαννουλοπούλου*

Η Αφροδίτη είναι η θεά του έρωτα, της ομορφιάς, της σεξουαλικότητας, της ηδονής, των απολαύσεων και της τεκνοποίησης.

Ο Όμηρος στην Οδύσσεια την αναφέρει ως “Παφία”, ενώ στην Ιλιάδα ως “Κυθέρεια θεά του έρωτα τροφός”. Ό Ησίοδος την αναφέρει ως Κυπρογενή και Κυθηρεία. Επειδή γεννήθηκε μέσα από τον αφρό της θάλασσας, της δόθηκε ένα πλήθος σχετικών επιθέτων: Ουρανία, Πάνδημος, Αναδυομένη, Ευπλοία, Ποντία, Πελαγία, Λιμενία.

Ακόλουθος της θεάς Αφροδίτης ήταν ο Έρωτας, ο θεός του πόθου και της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είχε τη μορφή ενός όμορφου έφηβου με τόξο, βέλη και φτερά. Χτυπούσε τους ανθρώπους και τους έκανε να ερωτευθούν.

Στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα υπάρχουν τρία στάδια που οδηγούν στην επίτευξη του απολύτου έρωτα. Πρώτον, η φυσική έλξη και εξωτερική ομορφιά. Δεύτερον, η ομορφιά του ψυχικού κόσμου. Τρίτον, η διανοητική έλξη. Ωστόσο, ο Έρωτας στον Πλάτωνα δεν ήταν παντοδύναμος θεός, αλλά μια δύναμη ανήσυχη και ανικανοποίητη.

Ανά τους αιώνες, η Αφροδίτη ενέπνευσε αριστουργήματα της τέχνης όπως η Κνιδία Αφροδίτη του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου και η Αναδυομένη Αφροδίτη του Μποτιτσέλι.

Τα πρωτότυπα γλυπτά του Ανατολικού αετώματος του Παρθενώνα με τη Διώνη και την κόρη της Αφροδίτη βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου μετά την αρπαγή τους από τον Thomas Bruce, λόρδο του Elgin.

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι σκαλισμένη σε παριανό μάρμαρο και έχει ύψος 2,02 μ. Χρονολογείται γύρω στο 150 – 50 π.Χ. Το άγαλμα βρέθηκε την άνοιξη του 1820 σε αγροτική περιοχή της Μήλου και «κατέληξε» στο μουσείο του Λούβρου… Σήμερα, στο μουσείο της Μήλου υπάρχει ένα πιστό αντίγραφό του το οποίο έστειλε ως δωρεά το Λούβρο!

Το μικρό αναμνηστικό αγαλματίδιο της φωτογραφίας που συνοδεύει αυτή τη δημοσίευση προέρχεται από το μουσείο της Μήλου και κοστίζει μόλις λίγα ευρώ ενώ το αντίστοιχο στο Λούβρο έως και 1850 ευρώ!!!

*Φιλόλογος, Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» και Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα