ΣυνεντεύξειςΚώστας Κολόκας: Γαλουχήθηκα με τους θρύλους του Αναπλιού…

Κώστας Κολόκας: Γαλουχήθηκα με τους θρύλους του Αναπλιού…

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Προσφάτως επανεξελέγη πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Απανταχού Ναυπλιέων “Ο Ναύπλιος”.

Επί της ήδη συμπληρωμένης εννιάχρονης θητείας του, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανανέωση του μοναδικού και εμβληματικού Συλλόγου που υπό τη σκέπη του ενώνει “ψυχή τε και σώματι” όλους τους Ναυπλιώτες, ιδίως δε, όσους διαμένουν μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την αγαπημένη τους πόλη.

Ο ανωτέρω πρόλογος έγινε σαφέστατα για τον δικηγόρο κ. Κώστα Κολόκα, ο οποίος στην ακόλουθη συνέντευξη που παρέθεσε στον εκδότη της “Ενημέρωσης Πελοποννήσου” Κώστα Πρώιμο, μίλησε με βαθιά συγκίνηση για το Ανάπλι, ανέφερε τα σπουδαία πεπραγμένα και τα πολιτιστικά δρώμενα του εν λόγω Συλλόγου, ενώ μίλησε για τους μελλοντικούς στόχους που σύσσωμο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται ανιδιοτελώς να υπηρετήσει.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Κολόκα, οι απανταχού Ναυπλιείς μέσα από τις πρόσφατες σχετικές αρχαιρεσίες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σας. Πού το αποδίδετε;

Κώστας Κολόκας: Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ κ. Πρώιμε, που μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας, μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω από καρδιάς, για μία ακόμα φορά, τα μέλη του Συλλόγου των απανταχού Ναυπλιέων «Ο ΝΑΥΠΛΙΟΣ», που για 3η συνεχή τετραετία, ανανέωσαν με μεγάλη πλειοψηφία την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Είναι η τρίτη φορά που εγκρίνουν και επιβραβεύουν το έργο μας για τα προηγούμενα 9 περίπου χρόνια. Επιβράβευσαν την αγάπη και το συνεχές ενδιαφέρον μου για την πρόοδο του Συλλόγου. Ανταπέδωσα την αγάπη μου προς όλα τα μέλη του Συλλόγου, το ενδιαφέρον μου ακόμα και για προσωπικές δύσκολες στιγμές των μελών μας – και επιβράβευσαν όλο το έργο που επιτύχαμε όλα αυτά τα χρόνια – βγάζοντας το Σύλλογο από μια περίοδο κουρασμένη θα έλεγα – με εγγραφή νέων μελών και επαναδραστηριοποίηση των παλαιών μελών. Είμαστε μια οικογένεια στο Σύλλογο ξέρετε, και έτσι θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε.

► Θα μπορούσατε να απαριθμήσετε τις πιο σημαντικές σας εκδηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών; Αν και θα πρέπει να επισημάνουμε τη μακρά περίοδο παύσης πολιτιστικών δρώμενων λόγω της πανδημίας…

Κώστας Κολόκας: Παρ’ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που βιώσαμε, ο Σύλλογος στάθηκε στα πόδια του, φανταστείτε ότι δεν ματαιώσαμε την επίσημη Εορτή του Συλλόγου μας την 1η Φεβρουαρίου – Εορτή του Αγίου Αναστασίου Ναυπλιέως – ούτε την πρώτη δύσκολη χρονιά, ήταν μόλις 20 άτομα και όλο το ΔΣ εκεί, στην Εκκλησία του Άη Γιώργη (Καρύτση), για να δώσουμε το μήνυμα στα μέλη μας ότι είμαστε όρθιοι και παρόντες. Θέλω να σας επισημάνω ότι το επόμενο διάστημα, μετά τη δύσκολη αυτή περίοδο, εμείς μπορώ πω «μεγαλουργήσαμε»….

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τον Ιούνιο 2022, οργανώσαμε μια μοναδική βραδιά στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου των Αθηνών, με τη φίλη μας Καθηγήτρια Ιστορικό Μαρία Ευθυμίου και με κλασσικό ρεπερτόριο, κατόπιν συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον Πρόεδρο του Γιάννη Βακαρέλη, που τόσα του οφείλει το Ναύπλιο. Ήταν μια μαγευτική βραδιά με πολλούς επισήμους και πολύ – πολύ κόσμο.

Ο Σύλλογος εόρτασε με μοναδική μεγαλοπρέπεια τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλεως του Ναυπλίου στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, με μια μοναδική επίσης βραδιά, με πολύ – πολύ κόσμο, πάντα με τη συνεργασία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, παρόντος του Δημάρχου Ναυπλιέων, πολλών Δημοτικών συμβούλων, βουλευτών και εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων, με τους γνωστούς ηθοποιούς Ηρώ Μανέ και Μάριο Αθανασίου, που ερμήνευσαν μοναδικά επίκαιρο έργο του Συμπολίτη μας – Κώστα Σπηλιώτη – με κλασσική μουσική επένδυση, πραγματικά μεγάλη στιγμή για μας τους Ναυπλιώτες. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου που διοργανώνονται τέτοιες μεγαλειώδεις εκδηλώσεις και είμαι υπερήφανος που έγιναν επί Προεδρίας μου.

Να ξεχωρίσω επίσης την ομιλία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου, πρώτη φορά από της ιδρύσεώς του – επισκέπτεται Μητροπολίτης Αργολίδος το Σύλλογο – με θέμα «Οι Νεομάρτυρες της Πελοποννήσου». Υπήρξαν κι άλλες εκδηλώσεις λίγο πριν την πανδημία – επίσκεψη στο Μουσείο Βορρέ, παρακολούθηση της λειτουργίας των Χαιρετισμών σε μοναστήρι της Αττικής, ομιλίες με ποικίλα θέματα πολιτιστικά, ιατρικά κλπ. Τέλος δε, ο υπέροχος χορός του Συλλόγου σε κέντρο στου Ψυρρή, τον Ιούνιο 2019 με πάρα πολύ κόσμο. Αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε ζωντανές τις σχέσεις των Ναυπλιωτών της Αθήνας – και νομίζω πάμε καλά.

► Tελικά αυτή η κοινωνικά «νεκρά» περίοδος που προηγήθηκε λόγω covid να υποθέσουμε πως δεν έκαμψε το φρόνημα του Συλλόγου σας;

Κώστας Κολόκας: Έχετε δίκιο, περάσαμε πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας – αναστείλαμε πολλές σχεδιασμένες δραστηριότητές μας, αλλά δεν εγκαταλείψαμε τα μέλη μας, επικοινωνούσαμε μαζί τους με ευχετήριες κάρτες και επιστολές, δηλώνοντας ότι είμαστε εδώ. Φανταστείτε ότι ποτέ μα ποτέ, ακόμα και στη δύσκολη πρώτη χρονική στιγμή της πανδημίας, ο Σύλλογος δεν σταμάτησε να τελεί, όπως προείπα, με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, την εορτή του Συλλόγου μας Αυτό κάτι λέει για το πάθος του ΔΣ να συνεχίσει έστω και με τις απρόβλεπτες δυσκολίες. Ήταν περίοδος περισυλλογής και ανασύνταξης δυνάμεων, που το αποτέλεσμα είναι ορατό αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας.

► Ποιους στόχους επιθυμείτε να εκπληρώσετε κατά την διάρκεια της νέας σας προεδρικής θητείας;

Κώστας Κολόκας: Πρώτο μέλημα του νέου Δ.Σ. είναι το αγκάλιασμα νέων μελών για την ανανέωση του Συλλόγου. Αυτός είναι ο στόχος μας. Το κάλεσμα σε όλους τους Ναυπλιώτες του λεκανοπεδίου και εκτός αυτού. Ο Σύλλογος είναι ανοικτός σε όλους ανεξαιρέτως για νέα μέλη με νέες ιδέες, για την ακόμη πιο δυναμική προβολή και παρουσία του Ναυπλίου στην πρωτεύουσα. Θέλουμε σύλλογο ενεργό και δυναμικό και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε με όλο το Δ.Σ. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος μας. Δράσεις και εκδηλώσεις θα ανακοινώνονται από το site του Συλλόγου και θα είναι πιο πλούσιες και πιο πρωτότυπες αγκαλιάζοντας όλες τις ηλικίες. Γιατί στο Σύλλογο, η ηλικία δεν είναι σήμα κατατεθέν. Είμαστε Ναυπλίωτες και είμαστε όλοι μία ομάδα.

► Κύριε Κολόκα, είστε μαχόμενος δικηγόρος, ενεργός πολίτης με μακρά εμπειρία και λάτρης του Ναυπλίου. Εκτιμάτε πως η Νέα Δημοτική Αρχή θα μπορέσει να κάνει την ειδοποιό διαφορά; Διαθέτουν τα απαιτούμενα πολιτικά φόντα τα νεοεκλεγέντα διοικητικά στελέχη της ώστε να ανταπεξέλθουν επιτέλους στις υψηλές προσδοκίες και τα στάνταρ της ιστορικής πρωτεύουσας του νεώτερου Ελληνικού κράτους; Τι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα στο Ναύπλιο κατά την δική σας εκτίμηση;

Κώστας Κολόκας: Είναι δυνατόν να μην είμαι λάτρης της πατρίδας μου; Γεννήθηκα στο παλιό Ναύπλιο (στην Αγία Σοφία) και γαλουχήθηκα με τους θρύλους και τις μυρωδιές τ’ Αναπλιού (το μαγαζί του πατέρα μου βρισκόταν στο Πολεμικό Μουσείο). Αυτός είναι άλλωστε και στόχος για τον οποίο αγωνίζομαι σχεδόν καθημερινά στην Αθήνα – που επαγγελματικά ασχολούμαι – την προβολή της πατρίδας με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Η νέα Δημοτική Αρχή παρουσίασε το πρόγραμμά της προεκλογικά στους συμπολίτες μας και ψηφίστηκε για να εφαρμόσει το δικό της όραμα για το Δήμο Ναυπλιέων. Εμείς είναι λίγο νωρίς να μιλήσουμε για πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής η οποία προ διμήνου ανέλαβε τα καθήκοντά της. Εγώ θα σταθώ στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλα στο Νέο Δήμαρχο και αγαπητό συνάδελφο Δημήτρη Ορφανό, καθήκον και υποχρέωση όλων μας να σταθούμε δίπλα του για το καλό της πόλης μας. Και να ευχηθούμε επιτυχία στο έργο του.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα