Home Άρθρα Πασχαλινή πανδαισία αυγών

Πασχαλινή πανδαισία αυγών

0
Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου
Της Σταυρούλας Γιαννουλοπούλου*

Το Πάσχα είναι προ των πυλών κι όπως κάθε χρόνο οι απανταχού Χριστιανοί Ορθόδοξοι ετοιμάζονται να υποδεχτούν την Ανάσταση του Κυρίου. Θα τηρήσουν ευλαβικά τις ιερές ακολουθίες της εκκλησίας και τα πασχαλινά έθιμα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Ένα από αυτά είναι το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών που συμβολίζουν τη μαρτυρική θυσία, το αίμα του Ιησού Χριστού και την Ανάστασή Του.

Το αυγό ως σύμβολο ευτυχίας και αναγέννησης έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα, στους Πέρσες και στους Αιγυπτίους. Από τον 5ο αιώνα συνδέθηκε με το Πάσχα των χριστιανών. Ενώ αργότερα, οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να το προσφέρουν ως δώρο για τον ερχομό της άνοιξης.

Σήμερα ο πασχαλινός στολισμός πόλεων και χωριών σε πλατείες και βιτρίνες μαγαζιών, αλλά και σε λαχταριστούς μπουφέδες περιλαμβάνει κάθε λογής αυγά. Είτε κόκκινα και πολύχρωμα, είτε σοκολατένια με περίτεχνα ανάγλυφα λουλουδιών ή με ήρωες παιδικών παιχνιδιών, τα πιο λαχταριστά αυγά συναγωνίζονται να κερδίσουν τιμητική θέση στις καρδιές μας. Και ποιο παιδάκι δεν περιμένει με λαχτάρα να πάρει στα χέρια του το πιο όμορφο σοκολατένιο αυγό από τον νονό και την νονά για να το γευτεί σαν κάτι μαγικό στον ουρανίσκο του;

Η ιδέα να γεμίσουν τα αυγά με σοκολάτα και η εξέλιξη των τεχνικών κατασκευής των σοκολατένιων αυγών ανέρχεται στον 19ο αιώνα. Η αγγλική εταιρεία “Cadbury” κατασκεύασε για την υψηλή κοινωνία τα πρώτα πασχαλινά σοκολατένια αυγά. Τα περίτεχνα στολίδια και σχήματα της βικτωριανής αισθητικής είχαν γαλλικές, ολλανδικές και γερμανικές επιρροές. Πολύ αργότερα, περίπου το 1950 τα σοκολατένια αυγά έγιναν μια λιχουδιά που μπορούσαν να απολαύσουν όλοι ανεξαιρέτως.

Στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα η Αθήνα υιοθέτησε τις συνήθειες των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων και τα διάσημα ζαχαροπλαστεία της Πανεπιστημίου προσέφεραν τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά στις οικογένειες της αστικής τάξης.

Το Πάσχα, λοιπόν, που ο ανταγωνισμός για το πιο γερό αυγό είναι τόσο μεγάλος ας αξιοποιήσουμε την φαντασία και τη δημιουργικότητά μας. Ας στολίσουμε μοναδικά με το δικό μας πάθος τα αναστάσιμα κόκκινα αυγά ή, γιατί όχι, και τα σοκολατένια που θα προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

*Φιλόλογος, Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» και Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version