Home Αργολίδα Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Πάμε φυλακή?»

Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Πάμε φυλακή?»

0

Πόση χαρά μου έχει δώσει και μου δίνει αυτό το μεταπτυχιακό!. Το περασμένο Σάββατο είδα τρεις εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς της Αργολίδας, τον Γιώργο Ντέμο, τη Σοφία Μιχαλοπούλου και την Κατερίνα Καραναγνώστη στην αίθουσα Λήδας Τασοπούλου να συγκινούν όλους μας με τη παρουσίαση των μαθημάτων στις φυλακές. Η οργάνωσή, η γνώση, η ευρεία αναζήτησή τους στο θέμα «Κινηματογράφος», καθώς και η υποδειγματικά τεκμηριωμένη διδασκαλία που ασκούν τακτικά τα τρία τελευταία χρόνια στους έγκλειστους στηριζόμενοι σε θεωρίες, σε ειδικές και μερικές αξιολογήσεις και καλές πρακτικές, είναι έργο αξιοθαύμαστο !

Ναι, αυτό είναι ένα παιδαγωγικό έργο που με μέσον τον κινηματογράφο προωθεί την εκ βάθους αλλαγή, την αλλαγή εκεί που η κοινωνία πληγώνεται βαθειά και δακρύζει. Το έργο αποπειράται να μετατρέψει τον χώρο εγκλεισμού σε χώρο πολιτισμού.

Άλκηστις

Το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.00 η νεοσύστατη ομάδα Nafplio Ex Anima, αποτελούμενη από τον Γιώργο Ντέμο, τη Σοφία Μιχαλοπούλου και την Κατερίνα Καραναγνώστη, απόφοιτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, πραγματοποίησε στην αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου» του Τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο βιωματικό σεμινάριο με τίτλο:

«Πάμε φυλακή?»

Η ομάδα, η οποία συμμετέχει τα τρία τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα «Αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής στους έγκλειστους των σωφρονιστικών καταστημάτων Τίρυνθας και Ναυπλίου» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Δραματική τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση του Τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση της Ομότιμης Καθηγήτριας Άλκηστις Κοντογιάννη, υπό τον συντονισμό της οποίας οι Φυλακές μετασχηματίζονται σε τόπο πολιτισμού, όπως αναφέρει και η ίδια.

Προγράμματα Δραματικής Τέχνης έχουν υλοποιηθεί από την ομάδα NafplioExAnima στα Καταστήματα Κράτησης Ναυπλίου και Τρίπολης, στοχεύοντας πάντα – μέσω πολύτεχνων και πολυαισθητηριακών εμπειριών, μέσω του μοιράσματος κοινών βιωμάτων, στιγμών και συναισθημάτων – στην ψυχική ενδυνάμωση των έγκλειστων, στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, στην ανάπτυξη κινήτρων για επιτυχή επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο μετά την αποφυλάκισή τους.

Το Σάββατο το απόγευμα και αφού τα προγράμματα της εκδήλωσης μοιράστηκαν και το σεμινάριο ξεκίνησε με λίγα λόγια από την καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη…

Τα μεγάλα φώτα έκλεισαν στην αίθουσα…

Παρέμεινε ένας χαμηλός φωτισμός από μικρά φωτάκια και κεράκια, ενώ η μουσική πλημμύρισε τον χώρο :

«Όσες και αν χτίζουν φυλακές και ο κλοιός στενεύει,

ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει…»

(“Αερικό” – Στίχοι-μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου)

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου η ομάδα Nafplio Ex Anima σύστησε τα μέλη της αλλά και το μέχρι σήμερα έργο της.

Παρουσίασε το πρόγραμμα «Σινεμά: και ο νους μου δραπετεύει», το οποίο υλοποίησε για δύο συνεχόμενες χρονιές (2021-2022 και 2022-2023) στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου και Τρίπολης και μέσω του οποίου διερευνήθηκε η θετική ή μη επίδραση της Δραματικής Τέχνης και του Κινηματογράφου στην ψυχική ενδυνάμωση των έγκλειστων.

Η ομάδα παρουσίασε την ταυτότητα του προγράμματος, τις τεχνικές Δραματικής Τέχνης που χρησιμοποιήθηκαν στις συνολικά δέκα οκτώ (18) 90λεπτες συναντήσεις με τους έγκλειστους συμμετέχοντες, τις ταινίες που προβλήθηκαν (αποσπάσματα από την ταινία «Modern times» – Charlie Chaplin , ντοκιμαντέρ Samsara, σπονδυλωτή ταινία «Κάλπικη λίρα» και 2 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, «ο Κλεπταποδόχος» και «το μεροκάματο ενός ληστή»), τη δομή και τον τρόπο οργάνωσης του προγράμματος.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο στάδιο του αναστοχασμού με τα πολλαπλά οφέλη του για όλους τους συμμετέχοντες (έγκλειστους και εμψυχωτές) αλλά και στα αποτελέσματα που προέκυψαν από την αξιολόγηση των συλλεχθέντων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τεκμηρίων εστιάζοντας κυρίως στις σκέψεις και τα συναισθήματα των έγκλειστων, έτσι όπως αυτά βρήκαν τον χώρο, τον χρόνο και τον τρόπο για να εκφραστούν:

  • «Περνάει η ώρα ευχάριστα»,
  • «Ταξιδεύουμε με το μυαλό μας και τη φαντασία μας»
  • «Μου αρέσουν τα μηνύματα που βγαίνουν από τις ταινίες, μου δίνουν δύναμη»,
  • «Μου θυμίσατε ότι μικρός ήθελα να γίνω ηθοποιός»
  • «Γελάσαμε πολύ»,
  • «Ήμουν πολύ ευτυχισμένος που κουβεντιάζαμε»,
  • «Ένιωθα σαν να παίρνω τη ζωή από την αρχή»,
  • «2 ώρες ελευθερίας»,
  • «Δεν σκέφτομαι ότι είμαι στη φυλακή»,
  • «Λυπόμουν όταν φεύγατε»,
  • «μας φέρνατε τον έξω κόσμο μέσα»,
  • «σαν να είμαστε σ’ ένα φιλικό σπίτι και να διασκεδάζουμε»
  • «Τώρα δεν τσακώνομαι αλλά προσπαθώ να κάνω διάλογο»,
  • «Μου φεύγουν τα νεύρα και ηρεμώ»,
  • «Σέβομαι περισσότερο τους άλλους και γενικά σκέφτομαι πως θα φερθώ».
  • «Με βοηθήσατε να έχω ευχάριστες σκέψεις όλη την εβδομάδα»,
  • «Ήσασταν το αγχολυτικό μου»,
  • «Είμαι πιο αισιόδοξος, τώρα δίνω εγώ κουράγιο στην οικογένειά μου και τους λέω υπομονή»
  • «Είχαμε γέλιο, ήταν σαν παιχνίδι»,
  • «Γίναμε μία γροθιά»,
  • «Αποκτήσαμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας».
  • Υπήρχε κατανόηση, εμπιστοσύνη και αγάπη»,

Ακολούθησε η παρουσίαση του δεύτερου προγράμματος της ομάδας Nafplio Ex Anima με τίτλο «Γίνε η αλλαγή που θες…», το οποίο ωστόσο, βρίσκεται ακόμα σε εφαρμογή στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 13 συναντήσεις διάρκειας 90 λεπτών η καθεμία σε μια ομάδα κλειστή 12-18 ατόμων.

Στόχος του;;; Να «ταξιδέψουμε» και να συναντήσουμε σημαντικές προσωπικότητες που άφησαν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα στον χώρο και τον χρόνο, από την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο…Να γνωρίσουμε τη ζωή και το έργο τους, να ανακαλύψουμε, να μπούμε σε ρόλους, να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε, να μοιραστούμε, να δημιουργήσουμε, να ονειρευτούμε, να «ψηλώσουμε», να τολμήσουμε να αλλάξουμε, να μάθουμε πως μία ιδέα γίνεται όραμα και ένα όραμα αλλαγή.

Ένα βίντεο, με τις μέχρι τώρα δράσεις των συμμετεχόντων έγκλειστων στο πρόγραμμα «Γίνε η αλλαγή που θες» και υπέροχα επενδυμένο με το τραγούδι «Το δίχτυ» του Νίκου Γκάτσου, αλλά και μία εποικοδομητική συζήτηση γεμάτη ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του σεμιναρίου με τρόπο ελκυστικό, αυξάνοντας την οικεία ατμόσφαιρα και γεννώντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου» να ακούν με χαμηλό φωτισμό και εντυπωσιακή ησυχία εκ μέρους τους ένα συγκλονιστικό ηχητικό απόσπασμα από τη συνέντευξη ενός νεαρού κρατούμενου των φυλακών Κορυδαλλού.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας απλές και σαφείς οδηγίες των εμψυχωτών, καθοδηγούμενοι από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους γεννήθηκαν και με επιβλητική μουσική επένδυση οι συμμετέχοντες ανέβηκαν στην κατάλληλα διαμορφωμένη σκηνή, πήραν θέση σε σχέση με τους άλλους και τα αντικείμενα σε αυτήν και όλοι μαζί δημιούργησαν μία δυναμική ομαδική εικόνα, ένα γλυπτό.

Εντυπωσιακή η εικόνα που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή και της κας Άλκηστις Κοντογιάννη, εντυπωσιακά και όσα ακούστηκαν από κάθε «κομμάτι» της εικόνας όταν ζωντάνευε με το άγγιγμα των εμψυχωτών.

Η άσκηση υλοποιήθηκε επιτυχώς, ενώ στη συνέχεια όλοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις εντυπώσεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρατηρήσεις τους.

  • «Ένιωσα σαν να πνίγομαι στα αλήθεια πίσω από τα κάγκελα»
  • «Ένιωσα τον φόβο που είπε ο νεαρός στη συνέντευξη»
  • «Είναι σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στήριξη»
  • «Στάθηκα έξω από την φυλακή και κοίταξα όλη την εικόνα αναλογιζόμενη τί άλλο μπορώ να κάνω για να βοηθήσω…»

Σάββατο βράδυ πλέον και το σεμινάριο όδευε προς το τέλος του… Ένα κουδούνι ακούστηκε και…

«Έχετε μήνυμα!!!».

Μία ευχάριστη έκπληξη τους περίμενε όλους :

«Οι έγκλειστοι, ενημερωμένοι για την αποψινή μας συνάντηση, σας έχουν στείλει τα δικά τους μηνύματα! Δεν έχετε παρά χρησιμοποιώντας το κινητό σας, να σκανάρετε το QRCode που θα βρείτε στο πρόγραμμά σας!»

Οι παρευρισκόμενοι ανακάλυψαν τα μηνύματα και τα διάβασαν μεγαλόφωνα. Ακούστηκαν δώδεκα διαφορετικά μηνύματα μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ενώ αυτή η όμορφη βραδιά έκλεισε με τους παρευρισκόμενους να στέλνουν το δικό τους μήνυμα στους έγκλειστους. Τα παράθυρα και οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα, οι φωνές όλων δυνάμωσαν, ενώθηκαν και τραγούδησαν το….«Αερικό» ( Στίχοι-μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου)

Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους για την αποδοχή, την ενεργή συμμετοχή και τον ενθουσιασμό τους, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μοιράστηκαν μαζί μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην δασκάλα μας Άλκηστις Κοντογιάννη για την ευκαιρία που μας έδωσε να γίνουμε και εμείς συνοδοιπόροι σε αυτό το υπέροχο ταξίδι του εθελοντισμού και της προσφοράς. Τέλος ευχαριστούμε από καρδιάς τον καλό συνάδελφο και φίλο Νίκο Πιστεύο, που πάντα βρίσκεται δίπλα μας σε κάθε μας εγχείρημα.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version