ΑρκαδίαΤέχνες και Θείο Δράμα - Η Χορωδία Τρίπολης έψαλε τα εγκώμια του...

Τέχνες και Θείο Δράμα – Η Χορωδία Τρίπολης έψαλε τα εγκώμια του Επιταφίου

Σταυρούλα Γιαννουλοπούλου
Της Σταυρούλας Γιαννουλοπούλου*

Την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού. Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, ώρα 1 μ.μ., η Χορωδία Τρίπολης συμμετέχοντας για 39η χρονιά στις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Τρίπολης απέδωσε το πένθιμο και κατανυκτικό πνεύμα της ημέρας.

Μπροστά σε ένα από τη σημεία κατατεθέν της πόλης, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, τα μέλη της Χορωδίας Τρίπολης, ιδρυτικά μέλη αλλά και πολύ νεαρότερα, συγκίνησαν τους επισκέπτες του Πάσχα που συρρέουν κάθε χρόνο στην πόλη αλλά και τους ντόπιους που παραμένουν πιστοί στα έθιμα του τόπου τους.

Ο διευθυντής της Χορωδίας Τρίπολης Σάσσαλος Ιωάννης ευχήθηκε η Ανάσταση του Κυρίου να είναι το εφαλτήριο για μια νέα αρχή στην προσωπική και κοινωνική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Μελωδικές ψαλμωδίες των εγκωμίων του Επιταφίου υπό την ταλαντούχο μαέστρο Αμαλία Γούλα γέμισαν τον αιθέρα της πλατείας Πετρινού.

Ακούστηκαν διάφοροι θρησκευτικοί ύμνοι όπως το συγκινητικό μοιρολόι της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του Υιού Της «Ω γλυκύ μου έαρ», η «Ζωή εν Τάφω», το «Άξιον Εστί», «Αι Γενεαί Πάσαι», «Άγιος ο Θεός Άγιος ισχυρός Άγιος αθάνατος ελέησον ημάς» σε διασκευή Μιχάλη Γαργαλιώνη και το «Ότε κατήλθες».

Στο άκουσμα των υπέροχων αυτών βυζαντινών ύμνων τέτοιες μέρες το μυαλό όλων μας δεν μπορούσε παρά να ταξιδεύει σε αγαπημένα μας πρόσωπα που δεν είναι πια κοντά μας να φτιάξουν με όλη τους την τέχνη το πατροπάραδοτο κοκκορέτσι, να σουβλίσουν το αρνάκι του Πάσχα, μέσα σε ολάνθιστους κήπους και ασβεστωμένες αυλές…, να κεράσουν μεζεδάκι και κρασάκι γνωστούς και ξένους και να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά…

Τα ανθρώπινα δάκρυα και ο ανθρώπινος πόνος κάθε Μεγάλη Παρασκευή ενώνονται σε έναν υπερουράνιο θρήνο με τον πόνο της Παναγιάς μπροστά στα Πάθη του Ιησού. Διάσημοι ζωγράφοι, γλύπτες και ποιητές έχουν φιλοτεχνήσει ανά τους αιώνες εξαιρετικά έργα τέχνης για τα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας:

Νικηφόρος Λύτρας, «Άνθη Επιταφίου»

Βρούντζος Αντώνιος, «Ο Ακάνθινος Στέφανος»

Τιτσιάνο, «Ο ακάνθινος στέφανος»

Καραβάτζιο, «Η Μαστίγωση του Ιησού»

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ή El Greco, «Ο Χριστός κουβαλάει το σταυρό», «Ο διαμερισμός των ιματίων του Χριστού», «Η Σταύρωση» και «Η Ανάσταση»

Μιχαήλ Άγγελος, «Πιετά». Στο γλυπτό αυτό μάρμαρο η Παρθένος Μαρία κρατά στα γόνατά της το αποκαθηλωμένο σώμα του Ιησού.

Νίκος Φλώρος, γλυπτά από ανακυκλωμένα υλικά αφιερωμένα στον El Greco

Οι Τέχνες με τη δύναμη τους έχουν καταφέρει να αισθητοποποιήσουν τις ωμές και τραγικές στιγμές του Θείου Δράματος και να μας παρηγορήσουν. Στο κορυφαίο του ποίημα «Οι πόνοι της Παναγιάς» ο Κ. Βάρναλης εκφράζει τον αβάσταχτο πόνο της Παναγίας για τον επερχόμενο χαμό του Παιδιού Της γνωρίζοντας με βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να αντέξουν την Αλήθεια και το Δίκαιο:

Θεριά οι ανθρώποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν.

Δεν είναι αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής.

Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν

*Φιλόλογος, Μεταπτυχιακό «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» και Μεταπτυχιακό «Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης / Ξένης Γλώσσας»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα