Ελλάδα"Με το βλέμμα στο αύριο ενισχύουμε τη φωνή μας για την επιστροφή...

“Με το βλέμμα στο αύριο ενισχύουμε τη φωνή μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα μας”

Για ακόμα μια φορά συμμετείχα ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), που πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και συνεχίζει:.

Με την ελληνική αντιπροσωπεία παρουσιάσαμε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα όλο το ιστορικό της υπόθεσης καθώς και τις θέσεις της χώρας μας. Τονίσαμε εμφατικά την ανυπαρξία φιρμανιού και σχετικών σουλτανικών εγγράφων, καθώς και την παράνομη αφαίρεση των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν πριν καταλήξουν στο Βρετανικό Μουσείο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και από την τουρκική αντιπροσωπεία κατά την τοποθέτησή της. Τονίσαμε εκ νέου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι συμβολισμοί, που αυτά ενέχουν, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Η παρουσία των μελών της αντιπροσωπείας μας και τα επιχειρήματα μας έτυχαν θερμής υποδοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών και κρατών-παρατηρητών της Διακυβερνητικής Επιτροπής, τα οποία υποστήριξαν με σθένος τις ελληνικές θέσεις και ζήτησαν εμφατικά από το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, προκειμένου να επανενωθούν με τον Παρθενώνα, μνημείο-σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την συνεχή εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο μου και τον ορισμό μου ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας καθώς και τα υπολοιπα μέλη της ελληνικής Αντιπροσωπείας, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος, τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης καθ. Νικόλαο Σταμπολίδη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ, Βασιλική Παπαγεωργίου και τη Νομική Σύμβουλο Α του ΥΠΕΞ Άρτεμη Παπαθανασίου για την εξαιρετική παρουσία και συνεργασία τους.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα