ΣυνεντεύξειςΣε έξαρση η μικροεγκληματικότητα!

Σε έξαρση η μικροεγκληματικότητα!

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Αστυνόμευση δεν χρειάζεται μόνο η Αθήνα. Ωστόσο, παρατηρείται η εφαρμογή μιας άγραφης πολιτικής απόφασης περί της υπερσυγκέντρωσης αστυνομικών δυνάμεων στην Πρωτεύουσα. Πάντως, οι εναπομείναντες άνδρες και γυναίκες που στελεχώνουν την Ελληνική Αστυνομία στην Περιφέρεια παρά τις αντίξοες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε 24ωρη βάση δεν πτοούνται. Πιστοί στον όρκο και το καθήκον τους, υπερβάλλουν εαυτόν για να διασφαλίσουν την έννομη τάξη υπηρετώντας με ακεραιότητα την κοινωνία, προστατεύοντας τους πολίτες της.

Στην ακόλουθη συνέντευξη, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας κ. Ανδρέας Μπράγκας μιλώντας στον Κώστα Πρώιμο, απέδωσε χωρίς περιστροφές την εικόνα της σημερινής αστυνομίας, ενώ εξέθεσε τα χρονίζοντα προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο της.

Κώστας Πρώιμος: Kύριε Μπράγκα, το τελευταίο χρονικό διάστημα σαν να εντατικοποιούνται οι κινητοποιήσεις μέσω των συνδικαλιστικών σας οργάνων ανά την Ελληνική επικράτεια. Ποια είναι τα προβλήματα για τα οποία διαμαρτύρεστε;

Ανδρέας Μπράγκας: Η οικονομική κρίση έχει “χτυπήσει” και εμάς όπως όλον τον δημόσιο τομέα. Δεν αποτελούμε εξαίρεση ως αστυνομικοί. Αντιλαμβάνεστε πως καθημερινά καλούμαστε υπό αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουμε στο καθήκον μας το οποίο είναι η περιφρούρηση της ασφάλειας και της περιουσίας του πολίτη και σαφώς η διατήρηση της έννομης τάξης εν γένει.

► Πράγματι ειδικά στην Περιφέρεια οι συνθήκες για εσάς έχουν δυσκολέψει αρκετά…

Ανδρέας Μπράγκας: Το δόγμα της Κυβέρνησης είναι πως το 70% της εγκληματικότητας παρατηρείται στην Αθήνα, εκεί που υπάρχει πληθυσμιακή υπερσυγκέντρωση. Στην πρωτεύουσα ήδη εποπτεύει το 50% του Σώματος, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αφαιρούνται δυνάμεις από την επαρχία.

► Από την Αργολίδα πόσοι αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι στην Αθήνα;

Ανδρέας Μπράγκας: Αυτή την περίοδο, από την Αργολίδα υπηρετούν στην Αθήνα ως αποσπασμένοι δεκαέξι συνάδελφοι. Η Αργολίδα διαθέτει 308 οργανικές θέσεις ενώ η υπάρχουσα δύναμη εκτιμάται στους 250 αστυνομικούς. Ουσιαστικά υπολείπονται στην περιοχή μας δύο αστυνομικά τμήματα! Αν συνυπολογίσουμε και την αναμενόμενη συνταξιοδότηση ακόμη δέκα αστυνομικών μέχρι το τέλος του χρόνου χωρίς να έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση τους αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα της αστυνομικής υποστελέχωσης γιγαντώνεται. Φανταστείτε πως για τις περιοχές της Λακωνίας, της Κορινθίας και της Αργολίδας δεν θα γίνουν μεταθέσεις μέσα στο προσεχές καλοκαίρι.

► Είναι δε πασίγνωστο, ότι η απομακρυσμένη και νευραλγική Ερμιονίδα αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα επαρκούς αστυνόμευσης…

Ανδρέας Μπράγκας: Ναι, δυστυχώς η Ερμιονίδα βρίσκεται αρκετά μακριά και διανύουμε μια δύσκολη διαδρομή για να την προσεγγίσουμε.Επιπροσθέτως ταλανίζεται από την μεγαλύτερη υποστελέχωση, της τάξεως σχεδόν του 50%! Ενώ οι οργανικές θέσεις του ΑΤ Ερμιονίδας προβλέπουν είκοσι πέντε αστυνομικούς αυτή την στιγμή υπηρετούν δεκαέξι! Οι δόκιμοι που μετατίθενται μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο αποδίδουν εκ των πραγμάτων μια προσωρινή λύση.

Είναι αλγεινή η αποτύπωση της όλης εικόνας. Αυτά τα σημαντικά κενά στην αστυνόμευση προφανώς δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος της έξαρσης της εγκληματικότητας σε όλη την περιοχή της Αργολίδας…

Ανδρέας Μπράγκας: Εμείς εδώ συνήθως δεν αντιμετωπίζουμε περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας. Όμως παρουσιάζει μια έξαρση η μικροεγκληματικότητα. Το να μπαίνουν στην αυλή σου και να σου κλέβουν τα ξύλα, να σου αφαιρούν τις πομόνες κάθε τρεις και λίγο εξοντώνει οικονομικά το μέσο πολίτη και επαγγελματία! Δεν έχουμε αρκετές περιπολίες για να περιορίσουμε το φαινόμενο των κλοπών. Είχαν πει ότι δυόμιση χιλιάδες αστυνομικοί θα επέστρεφαν στον δρόμο. Κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Ήδη η Αθήνα διαθέτει το 50% του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων.

► Τελικά, σαν πολλά πάρεργα να πέφτουν στις πλάτες της ΕΛ.ΑΣ κύριε Μπράγκα.

Ανδρέας Μπράγκας: Όντως, έχουμε τα γήπεδα, μας δίνουν τριάντα ευρώ για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα για να μας χρυσώνουν το χάπι, σκεφτείτε ότι για τις ανάγκες της αστυνόμευσης του Conference cup εστάλη από την Αργολίδα ολόκληρη διμοιρία η οποία έλειψε τρεις μέρες! Αναλογιστείτε και τους δεκαπέντε αποσπασμένους.

► Ωστόσο, το ηθικό του μέσου αστυνομικού παραμένει υψηλό; Ή μήπως είναι φυσιολογική υπό αυτές τις αντιξοότητες μια ψυχολογική αποστασιοποίηση από το καθήκον;

Ανδρέας Μπράγκας: Όχι, σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως θα σας έλεγα. Όλοι οι συνάδελφοι υπηρετούν απτόητοι και με ζήλο τον πολίτη. Αν λάβετε υπόψη και τις επιτυχίες που παρουσιάζουμε έτσι έχουν τα πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουμε την πλήρη αποδιοργάνωση των δομών μας. Κάποια στιγμή η Πολιτεία οφείλει να σκύψει πραγματικά πάνω στις ανάγκες των αστυνομικών. Διεκδικούμε εδώ και χρόνια το επικίνδυνο του επαγγέλματος μας και ακόμη να βρεθεί μια Κυβέρνηση να μας το αποδώσει!

► Ποια είναι τα απαιτούμενα βήματα ώστε η ΕΛ.ΑΣ να αναβαθμιστεί επί της ουσίας και να γίνει πιο αποτελεσματική; Τι ζητάτε από την Πολιτεία;

Ανδρέας Μπράγκας: Καταρχήν η ενίσχυση με νέο προσωπικό. Ο μέσος όρος της ηλικίας μας είναι αρκετά υψηλός. Οι περισσότεροι ήδη έχουμε είκοσι και είκοσι πέντε χρόνια υπηρεσίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει συνδυαστικά με τον ολοκληρωτικό εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας. Να περάσουμε και εμείς στην ψηφιακή εποχή. Δεν είναι δυνατόν να περνάει ένας αστυνομικός όλη μέρα στα δικαστήρια μόνο και μόνο για να βεβαιώσει ως μάρτυρας ότι έπιασε τον δείνα να οδηγεί χωρίς δίπλωμα! Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με την διακομιδή ψυχικά ασθενών! Εμείς δεν είμαστε ούτε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό πόσο μάλλον ψυχίατροι! Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι κρατούμενοι! Για να αντιληφθείτε τον τραγέλαφο αρκεί να σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό περιστατικό. Ακολουθώντας τις οδηγίες του ΚΕΠΥ συνάδελφοι μετέφεραν μέχρι τα Γιάννινα έναν ψυχικά ασθενή διότι εκεί υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι! Ξέρετε τι συνέβη σε παρόμοιες περιπτώσεις; Να φτάσουν στον προορισμό και να τους ανακοινώσουν ότι το κρεβάτι δόθηκε! Απίστευτες καταστάσεις που δεν άπτονται των αστυνομικών αρμοδιοτήτων.

► Υπάρχουν χώρες – πρότυπα ως προς την λειτουργία της Αστυνομίας;

Ανδρέας Μπράγκας: Ασφαλώς, η Γαλλία, η Γερμανία. Θα μπορούσαμε απλώς να αντιγράψουμε το στρατηγικό τους μοντέλο… Γενικά ο κάθε νομός, η κάθε περιοχή θα πρέπει να απολαμβάνει διαφορετικό σχεδιασμό αστυνόμευσης. Να αρμόζει τόσο στο γεωγραφικό ανάγλυφο όσο και στην ανθρωπογεωγραφία τους. Φερειπείν άλλου είδους εγκληματικότητα παρατηρείται στον τόπο καταγωγής μου στη Φλώρινα και άλλου είδους στην Αργολίδα.

► Θα ήθελα να υπεισέλθουμε σε ένα ακόμη ευαίσθητο ζήτημα. Αφορά στη σχέση αστυνομικού και πολίτη. Πολλά ακούγονται και γράφονται με αιτία και αφορμή περιστατικά αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας.

Ανδρέας Μπράγκας: Κοιτάξτε, ως προς την Αργολίδα, λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε και μπορώ να σας πω ότι όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουμε τους πολίτες ως φίλους. Μα, είναι μικρό το μέρος, πρόκειται για τους γείτονες, για τους συγγενείς μας και τους συντοπίτες μας. Υπάρχει μια πολύ καλή εικόνα και μια άριστη σχέση του αστυνομικού με τον πολίτη. Μας βοηθάνε και τους βοηθάμε! Εξάλλου και εμείς είμαστε μέρος του κοινωνικού συνόλου, με τα ίδια προβλήματα, τις ανησυχίες και τις αξιώσεις. Εδώ ζούμε και εμείς! Πονάμε τον τόπο, θέλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα