50 χρόνια έχει να καθαριστεί η εκβολή του Ραμαντάνι

Διαχρονικές ευθύνες της Περιφέρειας για το μπάζωμα. Απαιτείται οριοθέτηση και διευθέτηση του χειμάρρου.

Είμαστε αρχές Ιουλίου 2024 και όποιος σταθεί στη γέφυρα του Ραμαντάνι στην παραλιακή οδό Ναυπλίου – Νέας Κίου διαπιστώνει ότι, τα στάσιμα νερά παραμένουν ακόμη στην κοίτη του χειμάρρου τόσο στα δυτικά προς την εκβολή, όσο και ανατολικά προς τις νέες Εργατικές Κατοικίες για 200 μέτρα. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες διάνοιξης της φραγμένης κοίτης από την Π.Ε. Αργολίδας απέτυχαν.

Η συντελούμενη στην περιοχή βλάβη και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος είναι πασιφανής. Διερευνώντας το ζήτημα μάθαμε ότι, η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε περί το έτος 2000, αρχικά με τη διέλευση των αγωγών βιολογικού και ύδρευσης δυτικά του παραλιακού δρόμου και ύστερα με την κατασκευή της σημερινής γέφυρας. Αυτά διατάραξαν την κοίτη και από τότε λιμνάζουν τα νερά ανατολικά της γέφυρας όλο το χρόνο, λόγω και της μικρής κλίσης του εκεί φυσικού εδάφους.

Επίσης σταδιακά συντελέστηκε το μπάζωμα της κοίτης του χειμάρρου στην περιοχή της εκβολής του με φερτά υλικά. Παράλληλα μπαζώνεται και το στόμιο της εκβολής λόγω της δημιουργίας αμμώδους αναχώματος στο παραλιακό μέτωπο, που δημιουργείται από τους ισχυρούς ΝΔ ανέμους που μεταφέρουν την άμμο μέσω του κυματισμού στην εκεί παραλία. Τα τελευταία 10 χρόνια που είναι τελείως φραγμένη η κοίτη στην εκβολή, λόγω της πολύ μικρής κλίσης του φυσικού εδάφους, τα στάσιμα νερά εντός της κοίτης φθάνουν ανατολικά της γέφυρας ακόμη και στα 300 μέτρα.

Επιπλέον τα νερά που ρίχνονται επί πολλά χρόνια με τεχνητό τρόπο, κυρίως από τον υπερχειλιστήρα του αγωγού άρδευσης Ανάβαλου / Γ.Ο.Ε.Β. πλημμυρίζουν όλη την περιοχή, γιατί αυτά εμποδίζονται να καταλήξουν στη θάλασσα, από το αμμώδες ανάχωμα του παραλιακού μετώπου. Όποιος δει στο google χάρτες και τους συγκρίνει, θα διαπιστώσει τη μεγάλη αλλοίωση και βλάβη που έχει επέλθει την τελευταία 10ετία στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής Ραμαντάνι.

Για το ζήτημα κάναμε ερωτήσεις στους 3 προέδρους των συλλόγων, Παναγιώτη Μιχαλέα των Νέων Εργατικών Κατοικιών Ναυπλίου, του Γιώργου Πανοβράκου – Ντόκου των Παλαιών Εργατικών Κατοικιών και Γιάννη Κολιόπουλου του Εξωραϊστικού Συλλόγου Γλυκειάς, οι οποίοι μας είπαν χρήσιμα και διαφωτιστικά στοιχεία.

►: Μετά τις προ 4μήνου διαμαρτυρίες σας για τα λιμνάζοντα νερά στο Ραμαντάνι, πώς είναι η κατάσταση με τα κουνούπια στις Εργατικές Κατοικίες;

Παναγιώτης Μιχαλέας: Τότε τα κουνούπια ήσαν σμήνη και μας τσίμπαγαν μέρα – νύχτα. Σήμερα είναι καλύτερα, γιατί βοήθησαν οι κουνουποκτονίες που έγιναν. Περιορίστηκε το πρόβλημα, αλλά και τώρα έχουμε κουνούπια, γιατί είμαστε σε περιαστική περιοχή με αρκετή βλάστηση και υγρασία. Ανησυχούμε όμως, γιατί τα νερά εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένα στην κοίτη του χειμάρρου και είναι πιθανόν να υπάρχουν εκεί εστίες αναπαραγωγής τους.

►: Τα σκαπτικά μηχανήματα που στάλθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια από την Π.Ε. Αργολίδας, δεν έδωσαν λύση τόσο για τη φραγμένη κοίτη όσο και για τα στάσιμα νερά που παραμένουν επί χρόνια σε αυτήν. Σας είπε ο αντιπεριφερειάρχης πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση από την Π.Ε. Αργολίδας;

Π. Μιχαλέας: Ναι μας δέχθηκε την 24-4-2024, την ίδια μέρα που καταθέσαμε οι 3 σύλλογοι το κοινό μας έγγραφο. Τον ενημερώσαμε για όλες τις πτυχές του προβλήματος και του είπαμε την πρότασή μας, που είχε 3 στάδια. Στο 1ο άμεσα να γίνει μερική διάνοιξη στην κοίτη για να φύγουν τα μπλοκαρισμένα νερά, στο 2ο μετά το καλοκαίρι όταν θα έχει στεγνώσει η περιοχή, να ανοίξουν ολόκληρη την κοίτη απομακρύνοντας τα φερτά υλικά και στο 3ο να γίνουν τα έργα διευθέτησης της κοίτης. Αυτός μας είπε ότι, έχει ζητήσει τις προτάσεις των υπηρεσιών του κι έπειτα θα προβούν στη διάνοιξη, ώστε να φύγουν τα νερά. Στη συνεχεία σκοπεύουν θα κάνουν ένα τεχνικό έργο διευθέτησης, ύστερα από σχετική μελέτη. Περιμένουμε τη γραπτή απάντησή τους, για το τι συγκεκριμένα θα κάνουν και πότε.

►: Τα νερά που ρίχνονται με τεχνητό τρόπο από τον υπερχειλιστήρα του Αναβάλου στο Ραμαντάνι, έπρεπε να ρέουν και να καταλήγουν στη θάλασσα. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει λόγω της φραγμένης κοίτης στην εκβολή, σε τι έκταση πλημμυρίζουν τη γύρω περιοχή;

Γιώργος Πανοβράκος – Ντόκος: Τα νερά πλημμυρίζουν όλη την παραλιακή περιοχή του Ραμαντάνι και της Γλυκειάς. Αυτά κυλούν νότια και παράλληλα με τη θάλασσα για 800 μέτρα. Στο εκεί μέτωπο της παραλίας υπάρχει αμμώδες ανάχωμα, που έχει δημιουργηθεί από τους ΝΔ ισχυρούς ανέμους. Αυτό έχει ύψος από 40 μέχρι 80 εκατοστά και εμποδίζει τα νερά να πάνε στη θάλασσα. Όταν τα νερά είναι πολλά, γεμίζουν ακόμη και τα αποστραγγιστικά χαντάκια που βρίσκονται ανατολικά του παραλιακού δρόμου. Για αυτό πλημμυρίζουμε στις Εργατικές Κατοικίες, όταν βρέχει έντονα. Τα δικά μας όμβρια νερά δεν μπορούν να πάνε προς τη θάλασσα, γιατί τα χαντάκια και η παραλιακή περιοχή είναι ήδη πλημμυρισμένα από τα νερά που ρίχνονται από τον υπερχειλιστήρα του Ανάβαλου.

►: Στο χείμαρρο Ραμαντάνι ρίχνονται κι άλλα νερά με τεχνητό τρόπο;

Γιώργος Πανοβράκος – Ντόκος: Τα συχνότερα και περισσότερα είναι από τον υπερχειλιστήρα του αγωγού άρδευσης του Ανάβαλου / Γ.Ο.Ε.Β. Λιγότερα είναι αυτά που ρίχνονται από το αντλιοστάσιο ύδρευσης της ΔΕΥΑΝ. Πέραν αυτών προ 5ετίας ρίχθηκαν επί 3μηνο τα νερά του Κεφαλαρίου, για να μην πλημμυρίσει η Νέα Κίος από τον Ερασίνο ποταμό. Τότε ήσαν τεράστιες οι ποσότητες νερού που πλημμύρισαν την περιοχή μας. Θυμάμαι για μήνες ήταν πλημμυρισμένα όλα τα χωράφια ανατολικά του παραλιακού δρόμου και όλη η παραλιακή έκταση από τον Ραμαντάνι μέχρι τα κτήρια της Περιφέρειας. Βόρεια του Ραμαντάνι είχαν πλημμυρίσει και τα χωράφια των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας, σε όλη την περιοχή δυτικά του ξενοδοχείου Αμαλία.

►: Έχετε παρατηρήσει σημαντικές αλλοιώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα την τελευταία 10ετία στην περιοχή της εκβολής του χειμάρρου Ραμαντάνι;

Γιώργος Πανοβράκος – Ντόκος: Έχει αλλάξει πολύ η περιοχή. Παλιά η παραλία ήταν προσβάσιμη στον κόσμο. Σήμερα η παραλία είναι απροσπέλαστη και ο χωμάτινος δρόμος που υπήρχε παράλληλα με τον χείμαρρο έχει εξαφανιστεί. Από τη μόνιμη παρουσία υδάτων προκλήθηκε βλάβη στην εκεί χλωρίδα και γέμισε η περιοχή από ελώδη φυτά, καλάμια κι αλμυρίκια. Τίποτα από αυτά δεν υπήρχε προ 10ετίας, ούτε ο καλαμιώνας που υπάρχει σήμερα στην κοίτη και στην παρόχθια ζώνη. Η αλλοίωση είναι εμφανής. Μεγάλος αριθμός ελαστικών τροχοφόρων είναι θαμμένα στην εκεί αμμώδη παραλία κι επιβαρύνουν αρνητικά το εκεί φυσικό περιβάλλον.

►: Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να διανοιχτεί η φραγμένη κοίτη στο χείμαρρο Ραμαντάνι;

Γιάννης Κολιόπουλος – πρόεδρος Εξωραϊστικού συλλόγου Γλυκειάς: Αρχικά πρέπει να διανοιχθεί η φραγμένη κοίτη και να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά με μεγάλη προσοχή, ώστε να μη διαταραχθεί το βάθος της κοίτης που είναι πάρα πολύ μικρό στην περιοχή της εκβολής. Μιλάμε για 20-40 εκατοστά του μέτρου μόνο. Θεωρώ ότι, σε 3 – 4 μήνες μπορεί να γίνει η διάνοιξη και ο καθαρισμός της φραγμένης κοίτης από τα φερτά υλικά. Παράλληλα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για την οριοθέτηση – διευθέτηση του χειμάρρου. Θα προκύψουν από τη μελέτη τα απαραίτητα έργα διευθέτησης της κοίτης, των αναχωμάτων καθώς και της εκβολής του. Ακόμη από τη μελέτη θα προκύψει, αν η εκβολή θα έχει μονό σκέλος ή θα είναι δισκελής. Μόνο έτσι θα επιλυθεί σωστά στην ολότητά του το ζήτημα και για αυτά θα χρειαστούν 2 – 3 χρόνια συνολικά.

►: Το 2018 εμποδίστηκε η Π.Ε. Αργολίδας, όταν επιχείρησε να καθαρίσει την κοίτη και την εκβολή του Ραμαντάνι, καθώς κάποιοι υποστήριξαν τότε την ύπαρξη περιοχής NATURA, την ύπαρξη περιοχής απόλυτης προστασίας της ΖΟΕ, την ύπαρξη περιοχής προστασία των πουλιών. Αυτά έχουν αποσαφηνιστεί και ξεπεραστεί;

Γιάννης Κολιόπουλος: Όλα αυτά είναι ανακριβή και ψευδή. Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη Natura στην εκεί περιοχή, ούτε περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης . Λόγω της ισχύουσας Ζ.Ο.Ε. υπάρχει μόνο περιοχή προστασίας της φύσης στις γνωστές περιοχές 5 – 5α των δήμων Άργους – Μιδέας. Ο επίσημος χάρτης του Υ.Π.ΕΝ. δείχνει τα ακριβή όρια της περιοχής, που δεν έχουν σχέση με Τίρυνθα και Ναύπλιο. Ακόμη ούτε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υπάρχει σημαντική περιοχή πουλιών ( Σ.Π.Π.) σε όλο το παραλιακό μέτωπο Ναυπλίου – Νέας Κίου. Να αφήσουν λοιπόν τις υπηρεσίες της Π.Ε. Αργολίδας να κάνουν τη δουλειά τους και τους αιρετούς της Περιφέρειας να μην τους παραπλανούν – παγιδεύουν, γιατί στο τέλος βλάπτεται τόσο το φυσικό περιβάλλον, όσο και η εξαγγελθείσα από την Περιφέρεια ανάδειξη του παραλιακού μετώπου Ναυπλίου – Νέας Κίου.

►: Είπατε ότι, έχει γίνει μεγάλη βλάβη και αλλοίωση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής Ραμαντάνι. Επειδή αυτό είναι μείζον θέμα, πείτε μας περισσότερα.

Γιάννης Κολιόπουλος: Πέραν των όσων ο συνδημότης μας είπε προηγούμενα, να προσθέσω: α) έχουμε ένα χείμαρρο που για χρόνια έχει αχρηστευτεί η φυσική του λειτουργία λόγω του υδραυλικού φραγμού στην κοίτη του, β) έχουμε πολυετή – μόνιμη παρουσία νερών στην κοίτη του Ραμαντάνι που ρίχνονται με τεχνητό τρόπο και δημιούργησαν υπερκορεσμό του εδάφους στις γύρω περιοχές με αρνητικές συνέπειες, γ) έχουμε αλλαγή της χλωρίδας στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή της εκβολής, η οποία μάλιστα μετατράπηκε σε μη προσβάσιμη ζώνη. Η αλλαγή στη χλωρίδα έγινε, γιατί μέχρι το 2010 η παραλιακή περιοχή πλημμύριζε από νερά του χειμάρρου μόνο για 10 – 15 ημέρες το χρόνο, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι κορεσμένη – πλημμυρισμένη 365 ημέρες το χρόνο, είτε από τα στάσιμα νερά στην κοίτη του χειμάρρου, είτε από τις υπερχειλίσεις! Τι ποιο βάναυσο μπορεί να συμβεί στο φυσικό περιβάλλον;

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Από όσα διερευνήσαμε διαπιστώθηκε ότι, δεν πρόκειται για ένα συνήθη καθαρισμό κοίτης ρέματος, όπου θα σταλεί ένα σκαπτικό μηχάνημα για να το αποκαταστήσει λειτουργικά, αλλά για σοβαρή αντιμετώπιση ενός πολύπλευρου προβλήματος. Πρέπει σύντομα να διανοιχθεί η φραγμένη κοίτη, αλλά να δρομολογηθεί χωρίς καθυστέρηση η οριοθέτηση – διευθέτηση του χειμάρρου Ραμαντάνι. Ενός χειμάρρου που σπάνια κατεβάζει νερά, αλλά που παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη κατά τη μελέτη. Και αυτές είναι: η διαρκής ρίψη υδάτων με τεχνητό τρόπο στην κοίτη του χειμάρρου, η πολύ μικρή κλίση του φυσικού εδάφους τόσο ανατολικά όσο και δυτικά της γέφυρας, η υποτυπώδης μέχρι ανύπαρκτη κλίση στην εκβολή, το μπάζωμα της κοίτης στα 150 μήκος προ της εκβολής, το μπάζωμα του στομίου από τους ΝΔ ανέμους, η δημιουργία του αμμώδους αναχώματος στην εκεί παραλία από τους ΝΔ ανέμους που έχει εξαφανίσει το δέλτα εκβολής του χειμάρρου κ.α. Για να αντιμετωπιστεί ορθολογικά το ζήτημα κι όχι με προχειρότητα, απαιτείται πολιτική βούληση των αρμοδίων της Περιφέρειας με συγκεκριμένο στόχο, σχέδιο και χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
bias savvas
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη