Κόρινθος: Στη βουλή η Παιδιατρική Κλινική – Δραματικό περιστατικό στο Ξυλόκαστρο

Στο "κόκκινο" η δημόσια υγεία στην Κορινθία: Παρέμβαση Ψυχογιού για την οριακή λειτουργία του Νοσοκομείου και τις καθυστερήσεις των ασθενοφόρων που στοιχίζουν ζωές.

Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της υποστελέχωσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, καθώς και τις συνολικότερες ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας του Νομού, με αιχμή το προσωπικό του ΕΚΑΒ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Διαβάστε την ανακοίνωση του κ. Ψυχογιού:

Στη Βουλή η επείγουσα ενίσχυση της Παιδιατρικής του ΓΝ Κορίνθου και του ΕΚΑΒ Κορινθίας – Επίκαιρη Ερώτηση Ψυχογιού

Όπως επισημαίνει, η κατάσταση στην Παιδιατρική Κλινική προκαλεί έντονη ανησυχία σε εργαζόμενους, γονείς και την τοπική κοινωνία, καθώς η σοβαρή υποστελέχωση δεν επιτρέπει την πλήρη και ασφαλή κάλυψη των αναγκών. Οι επισημάνσεις του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας αναδεικνύουν μια οριακή κατάσταση, που επιβαρύνει το προσωπικό, εντείνει την ανασφάλεια των οικογενειών και θέτει ερωτήματα για την επάρκεια της παιδιατρικής φροντίδας στον Νομό. Παράλληλα, όπως σημειώνει σε συνεντεύξεις του σε τοπικά ΜΜΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και μάχιμος γιατρός του Νοσοκομείου Κορίνθου, Χ. Μέλλος, σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται και σε άλλες κρίσιμες Κλινικές, όπως η Παθολογική και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ιδίως ενόψει της επέκτασης στη νέα πτέρυγα.

Ο κ. Ψυχογιός υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εντάσσονται σε μια συνολικά επιβαρυμένη εικόνα για το δημόσιο σύστημα υγείας στην Κορινθία, την οποία έχει αναδείξει επανειλημμένα κοινοβουλευτικά.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, όπου οι τελευταίες μόνιμες προσλήψεις έγιναν το 2018, με αποτέλεσμα σήμερα, με τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις, το δυναμικό να καλύπτει λιγότερες βάρδιες και ο χρόνος ανταπόκρισης να έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά. Σε πρόσφατη Ερώτηση, ο κ. Ψυχογιός είχε ζητήσει άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ, του οποίου οι εργαζόμενοι κάνουν υπέρβαση στο δύσκολο έργο τους, χωρίς ουσιαστικές λύσεις και σαφές χρονοδιάγραμμα από πλευράς Υπουργείου.

Την ίδια στιγμή, κάνει αναφορά στον πρόσφατο θάνατο 55χρονου στο Ξυλόκαστρο, με το ασθενοφόρο να φτάνει στο σημείο μετά από μία ώρα, αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. Ο Βουλευτής επισημαίνει την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της παρουσίας ασθενοφόρων σε κρίσιμες περιοχές όπως το Ξυλόκαστρο, το Κιάτο και η Νεμέα, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, όπως το καλοκαίρι, όταν ο πληθυσμός της περιοχής υπερδιπλασιάζεται.

Όπως τονίζει, η κατάσταση αυτή εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών, οδηγεί σε εξάντληση το υγειονομικό προσωπικό και αυξάνει την πίεση στις ήδη επιβαρυμένες δομές του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Η έγκαιρη και ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ιδίως σε παιδιατρική περίθαλψη και επείγουσα φροντίδα–αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας και δεν μπορεί να τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Με βάση τα παραπάνω, ο Γιώργος Ψυχογιός θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:

Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει και με ποιο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη, ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου;

Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την άμεση ενίσχυση των δομών υγείας της Κορινθίας, συμπεριλαμβανομένων του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταγεγραμμένες ελλείψεις και να διασφαλιστεί η έγκαιρη επέμβαση και επαρκής κάλυψη των πολιτών;

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

Τα πιο δημοφιλη